Πώς εκφράζουν τις ανάγκες τους τα μωρά

Το μωράκι σας δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει, αλλά έχει το δικό του τρόπο να επικοινωνεί μαζί σας και να εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Πώς θα καταλάβετε πότε πεινάει, γιατί κλαίει, αν πονάει, αν θέλει να παίξει; Οι εκφράσεις του προσώπου του, οι κινήσεις του, το κλάμα του αποτελούν τρόπους για να σας πει αυτά που δεν μπορεί να εκφράσει λεκτικά.

Τα σημάδια που σας δίνει δεν μπορεί πάντα να ερμηνευθούν με σαφήνεια, ωστόσο, παρατηρώντας τις αντιδράσεις του, θα καταφέρετε σιγά σιγά να κατανοείτε τι προσπαθεί να σας πει.

Χαμόγελο
Ναι, βέβαια, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι το μωράκι σας νιώθει ικανοποίηση και χαρά. Όσο είναι ακόμη βρέφος, το χαμόγελό του αποδεικνύει ότι είναι χαρούμενο, χωρίς στρες και ότι στο υποσυνείδητό του έχουν καταγραφεί ευχάριστα στοιχεία.

Σιγά σιγά το γέλιο του αρχίζει να αποτελεί ανταπόκριση σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως στο πρόσωπο και τη φωνή της μαμάς του ή άλλων οικείων προσώπων, που σταδιακά μπορεί να αναγνωρίζει.

Κλάμα
Το κλάμα του μωρού σας μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Όταν το μωρό σας κλαίει, έχοντας τα μάτια μισόκλειστα ή κουνώντας τα χεράκια του, νιώθει δυσαρέσκεια. Το συναίσθημα αυτό οφείλεται σε πόνο, πείνα, λερωμένη πάνα, υπερδιέγερση, ή μπορεί να μην υπάρχει εμφανής αιτία.

Βλέμμα
Αν το μωρό σας κοιτάζει κάτι με ορθάνοιχτα μάτια, μπορεί είτε να είναι πολύ χαρούμενο, είτε να έχει τρομάξει με κάτι. Όταν το βλέμμα του είναι απλανές, έχει ανάγκη να χαλαρώσει και θέλει ησυχία. Όταν τα ματάκια του είναι μισόκλειστα, μάλλον έχει βαρεθεί ή κουραστεί. Τα ανασηκωμένα φρύδια σημαίνουν ότι νιώθει έκπληξη.
Πώς εκφράζουν τις ανάγκες τους τα μωρά
Πιπίλισμα δαχτύλων
Όταν το μωρό σας πιπιλίζει συχνά τα δάχτυλά του, είναι μία ένδειξη ότι πεινάει. Αλλά, αν έχει μόλις φάει, μπορεί απλά να προσπαθεί να χαλαρώσει.

Σημάδια πείνας
Πώς θα καταλάβετε ότι το μωράκι σας πεινάει; Συνήθως είναι σε εγρήγορση, κουνάει χέρια και πόδια, αναζητά το στήθος σας, ανοιγοκλείνει τα χειλάκια του ή φέρνει τα χέρια στο στόμα σε γροθιές.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας έχει χορτάσει; Τις περισσότερες φορές τα μωρά αφήνουν μόνα τους το στήθος ή αποκοιμιούνται όταν δεν θέλουν να φάνε άλλο. Άλλες ενδείξεις είναι ότι χαλαρώνει το σώμα του και τις γροθιές του, ενώ δεν δείχνει πια ενδιαφέρον για το στήθος σας.

Κίνηση χεριών και ποδιών
Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι που το μωρό σας μπορεί να κουνάει τα χεράκια του και να κλωτσάει, επομένως καλό είναι να παρατηρήσετε τι άλλο κάνει. Μπορεί π.χ. να προσπαθεί να φτάσει ένα παιχνίδι ή να τραβήξει την προσοχή σας.

Από την άλλη, αν φαίνεται ασυνήθιστα ανήσυχο, ίσως να το ενοχλεί κάτι. Αν π.χ. μαζεύει τα ποδαράκια του κοντά στο στομάχι του και έχει τις παλάμες του σφιγμένες, μπορεί να υποφέρει από κολικούς.

Αν κουνάει χέρια ή πόδια αλλά ταυτόχρονα γελάει ή τσιρίζει, τότε εκφράζει τη χαρά του.

Διάθεση για παιχνίδι
Όταν το μωρό θέλει να παίξει μαζί σας στρέφει το κεφαλάκι του προς το μέρος σας, ανοίγοντας διάπλατα τα μάτια, ενώ το στοματάκι του στρογγυλεύει. Συνήθως κουνάει τα χεράκια και τα ποδαράκια του, θέλοντας να τραβήξει την προσοχή σας.