Πώς επηρεάζει η μητρότητα την ψυχολογία μίας γυναίκας

Η μητρότητα συνεπάγεται ωραίες, αλλά και δύσκολες στιγμές και φέρνει μαζί της σημαντικές αλλαγές τόσο σε βιολογικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Νέα δεδομένα στην καθημερινότητα, άγχος για τη νέα κατάσταση, διαταραχή των ορμονών, λιγότερες ώρες ύπνου, περισσότερη κούραση, η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο ρόλο της μητέρας και της γυναίκας, επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική υγεία κάθε νέας μαμάς και προκαλούν μία συναισθηματική αναστάτωση, που είναι πολύ συνηθισμένη αυτή την περίοδο.

Πώς επηρεάζει, λοιπόν, η μητρότητα την ψυχολογία μίας γυναίκας; Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1 στις 5 γυναίκες αντιμετωπίζει θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν τη νέα περίοδο της ζωής τους, τα οποία μπορεί να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.

  • Το άγχος, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τη γέννηση του μωρού, είναι φυσιολογικό και εμφανίζεται περίπου στο 10% των εγκύων, με βασικά συμπτώματα την έντονη ανησυχία, ταχυπαλμίες, αυπνίες, κ.λπ.
  • Η δυσθυμία, η οποία εκδηλώνεται με έντονα μειωμένη λειτουργικότητα. Παρόλο που τα συμπτώματα είναι ήπια, το γεγονός ότι εκτείνονται στο χρόνο, την κατατάσσει στις καταθλιπτικές διαταραχές.
    Πώς επηρεάζει η μητρότητα την ψυχολογία μίας γυναίκας
  • Η επιλόχεια κατάθλιψη, μπορεί να εκδηλωθεί με ελαφριά μελαγχολία μέχρι έντονη κατάθλιψη και τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή των πρώτων τριών εβδομάδων μετά τη γέννηση του μωρού. Κύρια αιτία είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η απότομη πτώση οιστρογόνων και προγεστερόνης, αλλά και η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο.
  • Το μετατραυματικό στρες μετά τον τοκετό, είναι μια ακόμη περίπτωση που ταλαιπωρεί περίπου το 45% των γυναικών που γέννησαν, το οποίο προκαλεί στη γυναίκα μία κατάσταση φόβου και εγρήγορσης.
  • Οι ενοχές, είναι επίσης μία από τις επιπτώσεις της μητρότητας, καθώς πολλές νέες μητέρες, που προσπαθούν πάντα να είναι τέλειες σε όλες τις υποχρεώσεις τους, καλούνται διαρκώς να πάρουν πολύ δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις ή βάζουν μη ρεαλιστικούς στόχους, νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά ικανές, ότι δεν ανταποκρίνονται σωστά στο ρόλο τους, κ.λπ.