Πώς η νηστεία συμβάλλει στην υγεία και την αποτοξίνωση του οργανισμού

Ας ξεκινήσουμε σημειώνοντας ότι η διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας που διανύουμε τώρα και προηγείται του Πάσχα, μπορεί να είναι απόλυτα ισορροπημένη, χωρίς καμία διατροφική ανεπάρκεια. Ωστόσο, η νηστεία δεν μπορεί να εγγυηθεί την απώλεια κιλών, μπορεί σίγουρα όμως να συμβάλλει στην αποτοξίνωση και καλύτερη υγεία του οργανισμού. Απέχοντας μεν από την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και λαδιού, αλλά καθώς ενδεχομένως υπάρχει αυξημένη κατανάλωση άλλων τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως το ψωμί και οι ξηροί καρποί, η απώλεια βάρους δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Πώς η νηστεία συμβάλλει στην υγεία

Κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, π.χ. κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αβγά, η οποία έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, όπως μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Η μείωση του λίπους, ειδικά του κορεσμένου, που προέρχεται από τα γαλακτοκομικά και το κρέας, συμβάλλει στην αποτοξίνωση και επομένως στη βελτίωση της υγείας μας. Από την άλλη, το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, που μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Ενώ η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γρ./μέρα με μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη 30 γραμ./μέρα, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30-42 γρ./μέρα. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και ελαιόλαδου, θωρακίζει τον οργανισμό με καροτίνες, φλαβονοειδή και βιταμίνες, με αντιοξειδωτική και τονωτική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πώς η νηστεία συμβάλλει στην υγεία και την αποτοξίνωση του οργανισμού
Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης λόγω μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Σε παρατεταμένη νηστεία παρατηρείται χαμηλή συγκέντρωση στο αίμα σίδηρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέως. Έτσι, όσοι νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για να αποφευχθεί τυχόν κόπωση, ζαλάδες και αδυναμία, θα πρέπει να καταναλώνουν όσπρια, δημητριακά και θαλασσινά. Τα θαλασσινά παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού. Επίσης, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β12. Επιπλέον, θα πρέπει να αυξηθεί η πρόσληψη βιταμίνης C που αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου. Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και η κατανάλωση μονοακόρεστου (καλού) λίπους από το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς, συντελεί στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όταν, λοιπόν, η νηστεία γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί ο οργανισμός στερείται ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες σε γαλουχία δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να συμβουλεύονται ένα γιατρό ή διαιτολόγο.