Πώς η ψυχοθεραπεία και η γιόγκα καταπολεμούν το άγχος

Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και διανοητική αντίδραση στις εμπειρίες και τα συμβάντα της ζωής. Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να το αντιμετωπίσουμε; Νέα έρευνα προτείνει ψυχοθεραπεία και γιόγκα κουνταλίνι.  

Η πίεση και η αστάθεια της καθημερινότητας, θέματα επαγγελματικής ή οικονομικής φύσης, προβλήματα υγείας, κλπ. είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορεί να μας δημιουργήσουν άγχος. Όταν τα επίπεδα άγχους παραμένουν αυξημένα μπορεί να επηρεάσουν τον οργανισμό και την την υγεία μας.

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες που ασχολούνται με τη γιόγκα, εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Όμως, η ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, φέρνοντας αποτελέσματα στο 70% όσων καταφεύγουν σε αυτή.

Πώς η ψυχοθεραπεία και η γιόγκα καταπολεμούν το άγχος

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ψυχιατρικό περιοδικό «JAMA Psychiatry», συνέκριναν τη γιόγκα κουνταλίνι (που έχει ως βασική ιδέα να φέρει τον άνθρωπο σε επαφή με το πνεύμα του μέσα στην κοινωνία και την καθημερινότητά του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εργαστεί στο τρίπτυχο: σώμα, νους, πνεύμα), με τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία σε ενήλικες με χρόνια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η οποία προκαλεί νευρικότητα, ανησυχίες, αϋπνία, κ.α.

Η γιόγκα είναι μια ασφαλής και δημοφιλής μέθοδος μείωσης του στρες, που μπορεί επίσης να βελτιώσει το άγχος. Συγκεκριμένα, ύστερα από 12 εβδομάδες, οι 32 από τους 60 συμμετέχοντες στην ομάδα της γιόγκα (ποσοστό 54%) και οι 47 από τους 67 στην ομάδα της ψυχοθεραπείας (ποσοστό 71%), εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Το πρόγραμμα γιόγκα περιλάμβανε, εκτός από τις ασάνες, διαλογισμό και θεωρίες φιλοσοφίας - ψυχολογίας.

Ωστόσο, στους ανθρώπους με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία. Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να έχουν πρόσβαση ή να πληρώσουν για ψυχοθεραπεία, οπότε η γιόγκα είναι μια εναλλακτική λύση.

Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μια ταχείας μορφής ψυχοθεραπεία, που εστιάζει στην αλλαγή των εγκαθιδρυμένων στο νου αρνητικών τρόπων σκέψης, αντιδράσεων και συμπεριφορών. Η μελέτη δείχνει ότι σε βάθος χρόνου, η εν λόγω ψυχοθεραπεία έχει μονιμότερα οφέλη για τη μείωση του άγχους σε σχέση με τη γιόγκα.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 3% του πληθυσμού πάσχει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η οποία μπορεί να υποσκάψει σοβαρά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το εύρος των επιλογών ενός ανθρώπου. Συχνά γίνεται χρήση ψυχοφαρμάκων (αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών κ.α.), που όμως μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες.