Πώς μιλάμε στα παιδιά για δύσκολες καταστάσεις

Photo credits: freepik.com  

Τις τελευταίες ώρες ζούμε στη χώρα μας μία ακόμη τραγωδία, θρηνώντας δεκάδες θύματα. Οι πληροφορίες, οι εικόνες, η συναισθηματική φόρτιση, φτάνουν και στα παιδιά μας, που βέβαια έχουν απορίες και επηρεάζονται από το συμβάν... Τι λέμε, λοιπόν, στα παιδιά όταν βιώνουμε μία τέτοια κατάσταση; Πώς θα πρέπει να ανταποκριθούμε στα ερωτήματα των παιδιών μας σε στιγμές κρίσης;

Οι γονείς αποτελούν για τα παιδιά σημαντικά πρότυπα συμπεριφοράς και αντιμετώπισης καταστάσεων. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να διατηρήσουμε την ηρεμία του παιδιού.

Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να νιώσουν ασφάλεια. Στις δύσκολες στιγμές, η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι σημαντικές για τα παιδιά και τους εφήβους.
Πώς μιλάμε στα παιδιά σε δύσκολες καταστάσεις
Photo credits: freepik.com 

Πώς μιλάμε στα παιδιά όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις

  • Περιορίζουμε την έκθεση των παιδιών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αναμεταδίδουν σκληρές εικόνες, τραγικές φιγούρες, κ.λ.π.
  • Μιλάμε στα παιδιά με ειλικρινή, απλά και κατανοητά λόγια, ανάλογα με το ηλικιακό, γνωστικό και συναισθηματικό τους επίπεδο. Τους λέμε δηλαδή, πράγματα που μπορούν να ακούσουν και να κατανοήσουν.
  • Ακούμε προσεκτικά τις απορίες των παιδιών.
  • Δεν βιαζόμαστε να απαντήσουμε και δεν δίνουμε παραπάνω πληροφορίες.
  • Δείχνουμε κατανόηση ως προς τα συναισθήματα του παιδιού.
  • Καθησυχάζουμε τα παιδιά, διαβεβαιώνοντάς τα ότι είναι ασφαλή.
  • Εστιάζουμε στους ανθρώπους που προσφέρουν τη βοήθειά τους για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση (π.χ. πυροσβέστες, εθελοντές, κ.λπ.).

Αν μας ανησυχούν οι αντιδράσεις του παιδιού μας, συμβουλευόμαστε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή κάποια τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.