Πώς μπορείτε να συμβάλλετε στην ανάπτυξη του μωρού σας

Για τους νέους γονείς, κάθε μέρα είναι γεμάτη νέες προκλήσεις και εμπειρίες, καθώς η ανάπτυξη ενός βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο είναι ραγδαία. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπετε το μωρό σας να εξελίσσεται συνεχώς και να κάνει καινούρια πράγματα μέρα με τη μέρα. Είναι, επίσης, πολύ σημαντική η δική σας συμβολή στην ανάπτυξή του, τόσο ως προς τις δεξιότητες, όσο και ως προς την ψυχική του υγεία.

Το να κρατάτε αγκαλιά το μωρό σας, να το φροντίζετε και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του, είναι απαραίτητα ώστε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ σας. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην υγιή ανάπτυξή του.

  • Κοιτάξτε, μιλήστε, τραγουδήστε στο μωρό σας. Αναγνωρίζει την αφή, τη φωνή και τη μυρωδιά σας. Φροντίστε να διαβάζετε στο μωρό σας κάθε μέρα. Αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της ομιλίας του και ενθαρρύνει τη σύνδεσή σας με το μωρό σας.
  • Στο μωρό σας αρέσει να ακούει ήσυχη, χαλαρωτική μουσική. Τα νανουρίσματα, η κλασική μουσική ή η μουσική χαλάρωσης ενδείκνυνται για να κρατούν ήρεμο το μωρό σας. Μερικές φορές βοηθούν στην ηρεμία του μωρού και ήχοι όπως αυτός του ραδιοφώνου, του πλυντηρίου ρούχων ή της ηλεκτρικής σκούπας.
  • Δώστε στο μωρό σας κάτι για να κοιτάζει, π.χ. ένα κρεμαστό παιχνίδι. Τις πρώτες εβδομάδες ζωής του μωρού σας, κρατήστε το σε απόσταση περίπου 30 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό του. Ενθαρρύνετέ το να ακολουθεί την κίνηση του παιχνιδιού με τα μάτια του.

Πώς μπορείτε να συμβάλλετε στην ανάπτυξη του μωρού σας

  • Το μπάνιο επίσης, χαλαρώνει το μωρό σας, όποτε μάθετε πώς θα του προσφέρετε λίγες επιπλέον στιγμές ηρεμίας.  
  • Μάθετε να αποκωδικοποιείτε τις αντιδράσεις και τα μηνύματα που σας στέλνει το μωρό σας σε διαφορετικούς τύπους διέγερσης. Αυτό βοηθά στην καλύτερη κατανόηση και την πιο καλή σύνδεση με το μωρό σας, όπως επίσης, στη συναισθηματική του ανάπτυξη.
  • Βρείτε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του μωρού σας.
  • Αποφύγετε τις περπατούρες, καθώς δεν προωθούν τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας.
  • Φροντίστε να δίνετε στο μωρό σας ευκαιρίες -που βέβαια είναι κατάλληλες για την ηλικία του- να κινείται, όπως βόλτες με το καροτσάκι, με το μάρσιππο, κλ.π.
  • Ο άνετος, ασφαλής χώρος, όπως π.χ. ένα δάπεδο με ασφαλή παιχνίδια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το μωρό σας το σώμα του και πώς κινείται. Είναι καλό να συμμετέχετε σε αυτό το παιχνίδι και να περνάτε χρόνο στο πάτωμα με το μωρό σας.