Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εθελοντικά όσους έχουν ανάγκη στην εποχή του κορωνοϊού

Ο εθελοντισμός, δηλαδή η ανιδιοτελής προσφορά χρόνου ή υπηρεσιών προς τους συνανθρώπους μας, είναι πιο πολύτιμος από ποτέ σε περιόδους κρίσης. Στη δύσκολη αυτή εποχή που περνάμε, αρκετοί συμπολίτες μας εκφράζουν την επιθυμία να προσφέρουν φροντίδα, αλληλεγγύη και να συμβάλλουν σε μία συλλογική προσπάθεια. Όσοι, λοιπόν, έχουν τη διάθεση να προσφέρουν με κάποιο τρόπο αυτό τον καιρό, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις.    

Εθελοντικό πρόγραμμα υπουργείου Υγείας

Το εθελοντικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του Covid-19 απευθύνεται σε όποιον επαγγελματία υγείας μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, καθώς και σε όποιον επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο ethelontes.gov.gr και να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα καταγραφής

Αιμοδοσία

Ο φόβος για την εξάπλωση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντική μείωση των αποθεμάτων αίματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας που χρειάζονται αίμα αυτήν τη δύσκολη περίοδο.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η επιδημία του ιού αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ασφάλεια των μεταγγιζόμενων ασθενών. Με άλλα λόγια, ο συνδυασμός πανδημίας/ απαγόρευσης κυκλοφορίας/ φόβος για αιμοδοσία, οδηγεί στη μείωση των αποθεμάτων και τον κίνδυνο να χαθούν ακόμη περισσότερες ζωές. Οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες:

  • Αποφύγετε να δώσετε αίμα αν δεν αισθάνεστε καλά και έχετε συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης εσείς ή κάποιος από το στενό σας περιβάλλον.
  • Μπορείτε να δώσετε αίμα τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.
  • Σε περίπτωση που δώσατε αίμα και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, ενημερώστε σχετικά την Υπηρεσία Αιμοδοσίας.
  • Κάθε μέρα γίνονται χειρουργικές, καρδιαγγειακές και ορθοπεδικές επεμβάσεις, αντιμετωπίζονται άρρωστοι με έκτακτα και άλλα παθολογικά και παιδιατρικά περιστατικά που χρειάζονται αίμα.
  • Ειδικά αυτή την εποχή έξαρσης του νέου κορωνοϊού, υπάρχει ανάγκη για ακόμα περισσοτέρους υγιείς αιμοδότες.
  • Με την εθελοντική προσφορά αίματος σήμερα, συμμετέχεις κι εσύ στην ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ν. Υ. Αιμοδοσίας Αρεταιείου Νοσοκομείου) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών «Το Αιμοπετάλιο», θα πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 2 Απριλίου, 10:00-15:00 στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (είσοδος από Βασ. Σοφίας).

Επίσης, το Bloode  βοηθάει από την πλευρά του την κατάσταση. Με πληροφορίες για την αιμοδοσία 24/7, app με το δίκτυο των σημείων αιμοδοσίας και την Beat να αναλαμβάνει τη μεταφορά μέχρι την ασφαλή επιστροφή στο σπίτι σας, η αιμοδοσία στις μέρες του κορωνοϊού είναι πιο εύκολη (και απαραίτητη) από ποτέ.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εθελοντικά όσους έχουν ανάγκη στην εποχή του κορωνοϊού

Άστεγοι

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση κατά τη διάρκεια κρίσεων, όπως οι πανδημίες. Ανήκουν στους υψηλού κινδύνου πληθυσμούς, λόγω της ήδη επιβαρυμένης υγείας τους, και εφόσον δεν λάβουν περίθαλψη, γίνονται φορείς εξάπλωσης. Η ΜΚΟ Κλίμακα εκτιμά ότι στους δρόμους της Αθήνας ζουν περίπου 300 άνθρωποι, χωρίς ωστόσο σε αυτούς να καταγράφονται οι «αόρατοι άστεγοι», δηλαδή εκείνοι που κρύβονται στα στέκια τους και σε σημεία που δύσκολα γίνονται αντιληπτά.

Η Κλίμακα, η Praksis, οι Γιατροί του Κόσμου και ο δήμος Αθηναίων δίνουν τη δικής τους μάχη για την ενημέρωση και την βοήθεια των πιο ευάλωτων πολιτών που, χωρίς διαδίκτυο, τηλεόραση και εφημερίδες, είδαν απλά τους δρόμους να αδειάζουν και μας καλούν σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι κάποιος άστεγος χρειάζεται βοήθεια, να τον πληροφορήσουμε για το πού μπορεί να απευθυνθεί και να επικοινωνήσουμε με τους αντίστοιχους φορείς, αναφέροντας το σημείο που βρίσκεται ο άνθρωπος.

  • Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων: ‎210 5246515-6 / ‎seckyada@otenet.gr
  • Praksis: 210 5205200 / info@praksis.gr
  • Κλίμακα: 210-3417160-2 / central@klimaka.org.gr
  • Γιατροί του Κόσμου: Αθήνα 210-3213150 / Θεσσαλονίκη: 2310.56.66.41 / info@mdmgreece.gr

Επίσης, το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», λόγω προσωρινής αναστολής της έκδοσής του, προσκαλεί τους πολίτες να στηρίξουν τους περίπου 150 πωλητές, αγοράζοντας δίμηνες ή τετράμηνες συνδρομές, ώστε να λαμβάνουν το περιοδικό ταχυδρομικά στο σπίτι τους. Όπως και με τις πωλήσεις στο δρόμο, το 50% των εσόδων θα πάει μοιρασμένο αναλογικά στους πωλητές, για να διασφαλιστεί ότι έστω και έτσι, θα συνεχίσουν να έχουν ένα μικρό έσοδο για να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες.

Τέλος, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Equal Society, προσπαθώντας πάντα να βρει τρόπους για να υποστηρίξει τους ανθρώπους που υποφέρουν, δυσκολεύονται και από «σύμπτωση» βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, στα όρια ή και εκτός κοινωνικού ιστού, κάνει έκκληση για εθελοντές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο έργο της (211 7051841 / info@equalsociety.gr).
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εθελοντικά όσους έχουν ανάγκη στην εποχή του κορωνοϊού

Αδέσποτα ζώα

Εν μέσω της πανδημίας, τα αδέσποτα ζώα κινδυνεύουν να μείνουν νηστικά, είτε λόγω των περιοριστικών μέτρων, είτε του κλεισίματος των εστιατορίων.
Αν ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε, αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας το έντυπο της βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων.

Επίσης, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Dog’s Voice, που στηρίζει το έργο 102 φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες και παρέχει νομική υποστήριξη σε καταγγελίες κακοποίησης ζώων, δημιούργησε μια πλατφόρμα βοήθειας για φιλόζωους και εθελοντές. Εκεί μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις ισχύουσες ρυθμίσεις και τη δυνατότητα συντονισμού ώστε κανένα ζώο να μη μείνει χωρίς φροντίδα και τροφή στο διάστημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.