Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εφήβους στην πορεία τους προς τις εξετάσεις και τις επιλογές σπουδών και επαγγέλματος

Photo credits: freepik.com

Είναι αλήθεια ότι το "ταξίδι" των εφήβων συνοδεύεται από πολλές αλλαγές οι οποίες λαμβάνουν χώρα, σωματικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές. Θα χρειαστεί να πάρουν αποφάσεις και θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τις εξετάσεις.

Διαπραγματεύονται αρκετές φορές το τι σημαίνει η "επιτυχία" στις εξετάσεις. Διαπραγματεύονται φιλίες, σχέσεις, την ταυτότητα τους την ίδια. Και δεν σταματάει εδώ, διότι διαπραγματεύονται την αυτονομία τους, την ανεξαρτησία τους, την αυτοεκτίμηση τους. Μέσα σε όλα αυτά στερούνται ελεύθερο χρόνο, εξαιτίας της μη σωστής διαχείρισης του χρόνου!

Σκεφτείτε είναι σαν να βρίσκεται ο έφηβος σε ένα σταυροδρόμι: Λήψη απόφασης - Επιλογών - Εξετάσεις και πέρασμα στην ενήλικη ζωή.
 
Κάποιες φορές γονείς και εκπαιδευτικοί πέφτουν στην παγίδα αναζητώντας την επιβεβαίωση μέσα από την επιτυχία των μαθητών στις εξετάσεις. Θα χρειαστεί να είσαστε βοηθητικοί και υποστηρικτικοί, ενισχύοντας τις επιλογές τους μέσα από την ενημέρωση και ανοίγοντας δρόμους για να μπορούν να διαβούν. Είναι σημαντικό να ενισχύετε την αυτοεκτίμηση και την πίστη στον εαυτό τους, δίνοντας τους τη σκυτάλη ώστε να τολμήσουν να προχωρήσουν, να ονειρευτούν και να διεκδικήσουν για τη ζωή τους.

Στην ουσία, οι έφηβοι αν νιώσουν ότι τους εμπιστεύεστε, χτίζετε σταδιακά γερές βάσεις επικοινωνίας μαζί τους. Υπάρχει φυσικά αυτή την περίοδο μία ανησυχία, ότι δεν θα μπορούν να ελέγξουν την πίεση και το άγχος των εξετάσεων.

Eίναι αλήθεια ότι και οι έφηβοι σας χρειάζονται δίπλα τους και ας κλείνουν την πόρτα του δωματίου τους. Απλά θα χρειαστεί να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην νιώθουν ότι παραβιάζεται ο χώρος τους.

Είναι, επίσης, σημαντικό να νιώθουν ότι αντέχετε να "ακούτε" ώστε να μπορούν να εκφραστούν. Οι συζητήσεις για τους φόβους και τις ανησυχίες τους να ξέρετε θα τους ανακουφίσουν καθώς και ερωτήσεις όπως "Πώς νιώθεις παιδί μου;". 

Αρκετές φορές μέσα στις υποχρεώσεις της μέρας ξεχνιούνται και η συζήτηση επικεντρώνεται συνήθως σε ερωτήσεις, όπως "'Έγραψες;", "Τι βαθμό πήρες;", "Διάβασες;".
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εφήβους στην πορεία τους προς τις εξετάσεις και τις επιλογές σπουδών και επαγγέλματος
Δεν χρειάζεται να επικρίνονται τα συναισθήματα τους, ούτε να δέχονται απειλές για την ενδεχόμενη αποτυχία τους. Καλό είναι να μην γίνονται συγκρίσεις με τα αδέρφια, φίλους ή άλλους συγγενείς, διότι τους δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα. Ως γονείς θα χρειαστεί να φροντίσετε να έχουν ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον, όπου οι εντάσεις να απουσιάζουν ενισχύοντας ταυτόχρονα την επιθυμία τους για μια βόλτα με φίλους.
 
Θα βοηθήσει να ακούσουν ότι η αγάπη σας δεν εξαρτάται από την επιτυχία τους στις εξετάσεις, όπως και η προσωπική τους αξία δεν έχει να κάνει με αυτή την επιτυχία. Μην ξεχνάτε να αναγνωρίσετε την όποια προσπάθεια τους, καθώς και σε όλα τα αρνητικά σενάρια για την ενδεχόμενη αποτυχία πείτε τους ότι μπορούν να προσθέσουν ή να τα αντικαταστήσουν με αναμονή επιτυχίας. Θα μάθουν στην πορεία της ζωής τους να διεκδικούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε φορά, όλα όσα επιθυμούν.

Μία ερώτηση που θα έδινε την ευκαιρία για έναν όμορφο διάλογο μεταξύ σας θα ήταν "Τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω;".

Φυσικά και ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι σημαντικός σε όλη αυτή τη διαδρομή. Αν η αλήθεια όλων είναι ότι περιμένουμε να ενεργοποιηθούν και τους το καθρεφτίσουμε να ξέρετε ότι τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά, αρκεί να είναι η δική μας αλήθεια.

Χρειάζεται να ακούσουν από τους εκπαιδευτικούς, πώς να διαχειρίζονται καλύτερα τα θέματα των εξετάσεων. Αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να προλάβουν στο χρόνο που τους δίνεται να ασχοληθούν με όλα τα θέματα.

Αν διαπιστώσετε ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εξετάσεις δεν επαρκεί για να καλύψει ότι "ξέφυγε" μέσα στη χρονιά, θα βοηθούσε να τους στηρίξετε έστω με μία ιεράρχηση- επιλογές της ύλης. Έτσι θα νιώσουν ότι είσαστε δίπλα τους και τους στηρίζετε μέχρι το τέλος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα αλλά και το ρίσκο αυτών των επιλογών.

Η επαφή με επαγγελματίες του χώρου είναι πάντα βοηθητική για την ενημέρωση και πληροφόρηση για τις σχολές, τις σπουδές και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Επιλογή Σπουδών και Επαγγέλματος

Για τις επαγγελματικές αποφάσεις των εφήβων και επιλογές σπουδών, κατευθύνσεων, ένας ανοικτός διάλογος είναι βοηθητικός αρκεί να αφήνουμε χώρο να εκφραστούν και να δηλώσουν τις επιθυμίες τους. Δεν χρειάζονται αξιολογήσεις στις επιλογές τους, διότι αυτό θα τους οδηγήσει να "κλειστούν" πάλι και να "κοπεί" η επικοινωνία. Η επαφή με επαγγελματίες του χώρου είναι πάντα βοηθητική για την ενημέρωση και πληροφόρηση για τις σχολές, τις σπουδές και τα επαγγέλματα του μέλλοντος, αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για όλους.
 
Μέσα από τα εργαλεία διερεύνησης δεξιοτήτων, ενδιαφερόντων, κλίσεων και ταλέντων, με τη χρήση των ψυχομετρικών τεστ, όπως και το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, δίνεται η δυνατότητα σε έναν Σύμβουλο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας να είναι αρκετά βοηθητικός στις επιλογές που θα γίνουν από τον έφηβο.

Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να κάνουν όνειρα, να θέτουν εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους. Χρειάζεται να ακούσουν ότι η επιλογή που κάνουν αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι οριστικό και αμετάκλητο. Φυσικά και δεν έχει την υποχρέωση να επιλέξει αυτή τη στιγμή το επάγγελμα που θα ασκεί σε όλη του τη ζωή.

Η επιλογή επαγγέλματος είναι επιλογή τρόπου ζωής και πρέπει να γίνεται προσεκτικά και μεθοδικά, μέσα από την διερεύνηση όλων των σχετικών παραμέτρων.

Δεξιότητα ζωής: οι έφηβοι να μάθουν να προσαρμόζονται και να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα κάθε φορά. Μη ξεχνάτε, στόχος είναι η ευτυχία!

Πηγή: EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας