Πώς να αποκωδικοποιήσετε το κλάμα και τη συμπεριφορά του μωρού

Μπορεί τα μωρά να μην έχουν τη δυνατότητα να πουν με λόγια όσα νιώθουν ή θέλουν να εκφράσουν, το κάνουν, όμως, με το δικό τους τρόπο. Το κλάμα του μωρού και οι εκφράσεις του είναι ο τρόπος επικοινωνίας του.

Πολύ πριν πουν τις πρώτες λέξεις τους ή προσπαθήσουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, τα μωρά έχουν ήδη -σύμφωνα με τους επιστήμονες- αναπτύξει σύνθετα συναισθήματα και είναι πολύ πιο εξελιγμένα πνευματικά από ό,τι πιστεύαμε παλιότερα. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε τη συμπεριφορά του μωρού σας.

Κατανοήστε τις εκφράσεις και κινήσεις του

Η εικόνα: Συνοφρυωμένο πρόσωπο, συνοδευόμενο από κλάμα ή φωνούλες.
Τι σημαίνει: Νιώθει μάλλον άβολα, ειδικά αν κλαίει. Πιθανός ένοχος τα αέρια. Δοκιμάστε να τρίψετε απαλά την κοιλιά του για να το ανακουφίσετε λίγο. Ένα συνοφρυωμένο πρόσωπο χωρίς κλάμα, καθώς και μάτια έντονα ανοιχτά, μπορεί να υποδηλώνει απλώς ότι έχει λερώσει την πάνα του.

Η εικόνα: Έντονη, ερευνητική ματιά προς ένα αντικείμενο ή σε μία γενική κατεύθυνση.
Τι σημαίνει: Το μωρό γοητεύεται πολύ εύκολα και ενθουσιάζεται ιδιαίτερα από τα πράγματα γύρω του. Παρατηρεί τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα αντικείμενα γύρω του και του αρέσει να παρακολουθεί ένα αντικείμενο ή ένα άτομο που εξαφανίζεται. Ο Ελβετός αναπτυξιακός ψυχολόγος Jean Piaget είχε ισχυριστεί ότι τα μωρά δεν καταλαβαίνουν ότι ένα αντικείμενο μπορεί να υπάρχει ακόμη και όταν είναι εκτός οπτικού πεδίου, αλλά πρόσφατες μελέτες ανατρέπουν αυτή τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι π.χ., όταν ένα  μωρό συνεχίζει να κοιτάζει προς τη μαμά του που βγήκε από την πόρτα, είναι επειδή αναζητάει να επιστρέψει.

Η εικόνα: Σουφρωμένα φρύδια και χείλη.
Τι σημαίνει: Το πιθανότερο είναι ότι το μωρό είναι σε υπερδιέγερση. Τοποθετήστε το στην κούνια ή κάπου όπου μπορείτε να το κουνήσετε ρυθμικά για να το βοηθήσετε να χαλαρώσει.   

Η εικόνα: Ανεξήγητο κλάμα, φωνές ή ακόμα και ρίψη αντικειμένων.
Τι σημαίνει: Αυτή η συμπεριφορά δείχνει πιθανότατα ότι προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας. Το μωρό βαριέται και θέλει την παρέα σας. Ψυχαγωγήστε το με ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ή με τραγουδάκια.
Πώς να αποκωδικοποιήσετε το κλάμα του μωρού

Το κλάμα του μωρού

Πότε ένα κλάμα φανερώνει πείνα και πότε οφείλεται σε πόνο; Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που πραγματικά δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί το μωρό σας κλαίει γοερά. Οι παρακάτω ενδείξεις θα σας βοηθήσουν την επόμενη φορά.

Το κλάμα: Ρυθμικό και επαναλαμβανόμενο.
Τι σημαίνει: Το μωρό πιθανόν να πεινάει, ειδικά αν δείχνει να ψάχνει για το στήθος της μαμάς ή πιπιλίζει τα δάχτυλά του.

Το κλάμα: Γίνεται σταδιακά πιο δυνατό και διαρκεί αρκετά λεπτά.
Τι σημαίνει: Συνήθως είναι ένδειξη νύστας και μάλλον ήρθε η ώρα για έναν υπνάκο.

Το κλάμα: Περιοδικές μαλακές φωνούλες.
Τι σημαίνει: Αν αυτό συνεχιστεί για λίγο, το μωρό δεν αισθάνεται τόσο καλά. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

Το κλάμα: Δυνατό και έντονο.
Τι σημαίνει: Αν το μωρό κλαίει με ένταση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα, με πιθανότερη αιτία τους κολικούς.

Το κλάμα: Με γκρίνια και φανερή ενόχληση.
Τι σημαίνει: Πιθανότατα το μωρό σας είναι σε υπερδιέγερση, νιώθει δυσαρέσκεια ή άγχος.

Tip
Στα μωρά αρέσει να ακούν το χτύπο της καρδιάς σας γιατί τον έχουν συνηθίσει από την εποχή της κύησης και τα ηρεμεί. Επίσης, στην αγκαλιά αισθάνονται ζεστασιά και ασφάλεια όπως στη μήτρα. Επομένως, έχετε δύο καλούς λόγους για να τα κρατάτε το μωρό σας επάνω σας, ώστε να ηρεμήσει. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε την απαλή μουσική ή κάποιο ήχο με σταθερό ρυθμό, όπως αυτός του ανεμιστήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας.