Πώς να αποκτήσετε θετική σκέψη

Θετική σκέψη σημαίνει, επιλέγουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Επιλέγουμε να νιώθουμε ικανοποίηση, πληρότητα, αισιοδοξία. Οι σκέψεις μας καθορίζουν την ποιότητα ζωής μας, καθώς καθοδηγούν τις πράξεις μας. Η θετική σκέψη οδηγεί και σε θετικά αποτελέσματα

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε κάθε στιγμή τις σκέψεις μας και να προσπαθούμε να αποβάλλουμε κάθε τι αρνητικό. Να αναλάβουμε την ευθύνη και να μπούμε σε δράση, γιατί αξίζει πραγματικά να νιώθουμε καλά, να είμαστε αισιόδοξοι, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, να απολαμβάνουμε μια ζωή υγιή και ισορροπημένη. Να ανακαλύψουμε ότι δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να καταφέρουμε, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά. Με τη θετική σκέψη, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας εντυπωσιακά.

Ο συγγραφέας Jοseph Murphy, γράφει σχετικά: "Κάθε φορά που ένας άνθρωπος σκέφτεται, χρησιμοποιεί την ατέλειωτη δύναμη που διαθέτει για το καλό ή το κακό, ανάλογα με τη σκέψη του. Μορφοποιεί τη δημιουργική του δύναμη, δημιουργεί το δικό του ουρανό ή τη δική του κόλαση. Ο άνθρωπος έχει το "θεϊκό δικαίωμα" να επιλέξει και να αποφασίσει να είναι υγιής, ευτυχισμένος, πετυχημένος στη ζωή και να ευημερεί μέσω της σκέψης και της πίστης".

Πώς να αποκτήσετε θετική σκέψη

Το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση της θετικής σκέψης είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Να αξιολογήσουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας και να θέσουμε ως στόχο να βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα. Να εκλαμβάνουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή ως δοκιμασίες και να προσπαθούμε να μετατρέπουμε τις αποτυχίες σε νέες ευκαιρίες. Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να τα χρησιμοποιούμε για τη διαμόρφωση και την εξέλιξή μας. 

Το δεύτερο βήμα είναι να αλλάξουμε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Να αναπτύξουμε την αυτοπεποίθηση και το θετικό πνεύμα. Η αυτοπεποίθηση μάς οδηγεί στη λύση των προβλημάτων και την επίτευξη των στόχων μας και ενισχύει τον αυτοσεβασμό μας. Είναι πολύ σημαντικό να ονειρευόμαστε το μέλλον, να θέτουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους υλοποιήσουμε, νιώθοντας έτσι ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση. Σύμφωνα με το Νίτσε: "Όταν η ζωή μας γεμίζει νόημα, οι κόποι ξαφνικά δεν είναι κούραση, αλλά βήματα απαραίτητα προς το στόχο που έχουμε ορίσει"

Με τις αρνητικές σκέψεις κάνουμε πραγματικότητα το σενάριο καταστροφής που έχουμε δημιουργήσει στο μυαλό μας και αρχίζουμε να νιώθουμε φόβο, ανησυχία, άγχος. Τα αρνητικά συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο, μειώνοντας έτσι το ψυχικό σθένος και την αυτοπεποίθησή μας. 

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε κάθε στιγμή, είναι να αναπτύσσουμε την εσωτερική μας δύναμη κάνοντας θετικές, δημιουργικές σκέψεις. Στις περιπτώσεις που δεν καταφέρνουμε να εφαρμόσουμε το θετικό τρόπο σκέψης, μπορούμε να αναζητήσουμε την υποστήριξη των δικών μας ανθρώπων. Αν δεν μας καλύπτουν ούτε αυτοί, μπορούμε να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, ώστε να ανακτήσουμε την εσωτερική μας δύναμη.  

Η θετική σκέψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αισιοδοξία, δηλαδή τη στάση ζωής που δεν μας επιτρέπει να είμαστε απαθείς ή να νιώσουμε απελπισία όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δυσκολίες. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι πιστεύουν πως μια αποτυχία οφείλεται σε παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν με διαφορετική προσέγγιση, ώστε την επόμενη φορά να έρθει η επιτυχία. Αισιοδοξία δεν είναι μόνο το να είναι κάποιος θετικός, αλλά να βρίσκει κίνητρα και να είναι επίμονος. 

Tips

  • Ένα πρώτο βήμα προς το θετικό τρόπο σκέψης, είναι να σκέφτεστε αυτά για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε πρωί και να καταγράφετε όσα θετικά σας συνέβησαν κάθε βράδυ, ώστε να ξεκινάτε και να τελειώνετε τη μέρα σας με αισιόδοξες σκέψεις. 
  • Η αεροβική άσκηση (τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία, κλπ) απελευθερώνει ντοπαμίνη, τη χημική ουσία που συνδέεται με το αίσθημα της ευχαρίστησης. Να αλλάζετε είδος άσκησης κατά διαστήματα, καθώς η επανάληψη μειώνει τα ποσοστά ντοπαμίνης.