Πώς να περιποιηθείτε το νεογέννητο μωρό σας

Ερχόμενοι στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό σας αγκαλιά, σίγουρα νιώθετε πρωτόγνωρα συναισθήματα. Μία απέραντη ευτυχία και ταυτόχρονα άγχος για το πώς θα προσφέρετε στο εύθραυστο αυτό πλάσμα την καλύτερη φροντίδα.

Κάθε νέα μητέρα νιώθει μεγάλη ευθύνη μπροστά στο νέο της ρόλο, όμως το μητρικό ένστικτο και η σταδιακή εξοικείωση με το νεογέννητο, τη βοηθούν να αναγνωρίζει τις ανάγκες του και να το φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο.

Τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό πολλά πράγματα θα σας φανούν μάλλον δύσκολα, ίσως σας προκαλέσουν άγχος, είτε πρόκειται για το θηλασμό, είτε για τον ύπνο, το μπάνιο, την αλλαγή της πάνας, κλπ., αλλά σύντομα θα διαπιστώσετε μετά από λίγη εξάσκηση ότι είναι διαδικασίες απλές.

Οι πρωταρχικές ανάγκες του μωρού σας περιλαμβάνουν το φαγητό, τον ύπνο και την ανακούφιση. Φυσικά το ιδανικότερο γάλα για το μωρό είναι το μητρικό, όπως και για τη μητέρα. Ίσως χρειαστείτε μερικές μέρες για να συνηθίσετε μητέρα και παιδί το θηλασμό.

Είναι σημαντικό και οι δύο γονείς, όταν ασχολούνται με το μωρό τους, να είναι τρυφεροί, να του μιλάνε, να του τραγουδάνε, να το κρατούν αγκαλιά.
Πώς να περιποιηθείτε το νεογέννητο μωρό σας

Tips για την περιποίηση του μωρού σας

Εκτός από το να κάνετε μπάνιο το μωρό σας, φροντίστε και ορισμένα σημεία του σώματος του, που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.

  • Πριν πλύνετε το προσωπάκι του, καθαρίστε προσεχτικά τα μάτια του. Πάρτε ένα βαμβάκι βρεγμένο με χαμομήλι ή φυσιολογικό ορό, στύψτε το και πιέστε ελαφρά στην εσωτερική άκρη των ματιών του, απομακρύνοντας τυχόν τσίμπλες. Η κίνηση πρέπει να γίνεται από την εσωτερική άκρη του ματιού προς την εξωτερική. Για να επαναλάβετε την κίνηση στο ίδιο ή στο άλλο μάτι, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό βαμβάκι, για να αποφύγετε την πιθανότητα να μεταφέρετε μικρόβια.
  • Ελέγχετε τακτικά τη μυτούλα του για τυχόν ξερή βλέννα, η οποία μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή του. Μπορείτε να την απομακρύνετε σκουπίζοντας μαλακά με ένα ύφασμα. Αν ακούσετε το μωρό σας να ρουθουνίζει, μπορείτε να στάξετε λίγο φυσιολογικό ορό μέσα στα ρουθούνια του, για να μαλακώσουν τα εκκρίματα και να τα απομακρύνετε εύκολα με λίγο βαμβάκι.
  • Φροντίστε να καθαρίζετε το λαιμό του μωρού σας με ένα βρεγμένο πανάκι μετά από κάθε γεύμα, γιατί συνήθως λερώνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και του ταΐσματος γενικότερα, αφού λίγη ποσότητα γάλατος καταλήγει εκεί.
  • Καθαρίζετε το εξωτερικό μέρος των αυτιών του, το άνοιγμα του ακουστικού πόρου και τους λοβούς, στεγνώνοντας καλά στη συνέχεια. Η χρήση μπατονέτας απαγορεύεται, καθώς μπορεί να τραυματίσει το τύμπανο ή να μεταφέρουν την κυψελίδα πιο βαθιά. Αν τυχόν το μωράκι σας τραβά το αυτί του, έχει εκνευρισμό ή πυρετό, μπορεί να έχει κάποια μόλυνση στο αυτάκι του, οπότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.
  • Τα χεράκια του μωρού σας είναι καλό να είναι καθαρά, αφού τα φέρνει στο στόμα του. Επιλέξτε ένα βρεφικό σαπούνι, το οποίο θα ξεβγάζετε καλά ή εναλλακτικά μία βρεγμένη πετσέτα. Επίσης, μην παραλείπετε να κόβετε τα νύχια του με ψαλιδάκι, για να μην γρατζουνήσει το προσωπάκι του. Για να μην τραυματίσετε το ευαίσθητο δέρμα του, αφήνετε ένα-δύο χιλιοστά περιθώριο. Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο κατά τη διαδικασία, μπορείτε να το κάνετε όταν κοιμάται. Φροντίστε να καθαρίζετε το ψαλιδάκι με οινόπνευμα πριν τη χρήση του.
  • Τέλος, επειδή η επιδερμίδα του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, θυμηθείτε ότι το πλύσιμο με χλιαρό νερό είναι αποτελεσματικό για τις περισσότερες περιπτώσεις. Να είστε προσεκτικοί με σαπούνια και κρέμες που μπορεί να του προκαλέσουν ερεθισμούς.