Πώς να προετοιμαστώ σωστά για τις Πανελλαδικές εξετάσεις;

Photo credits: freepik.com 

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, μια δύσκολη διαδικασία για τους υποψήφιους. Όσο πλησιάζει η ημερομηνία αυτή, μεγαλώνει το άγχος και τα περισσότερα παιδιά σκέφτονται πώς μπορούν να διαβάσουν τις ημέρες που απομένουν; Η απάντηση είναι μία: με πρόγραμμα!

Για να πετύχει το πρόγραμμα ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κάνω αναλυτική λίστα με την ύλη του κάθε μαθήματος.
  2. Σημειώνω πόσο χρόνο θα χρειαστώ για να μελετήσω σωστά κάθε κομμάτι ύλης που σημείωσα στη λίστα μου (π.χ. 3 ώρες για το 1ο κεφάλαιο Ιστορίας)
  3. Σχεδιάζω πάνω σε ένα ημερολόγιο ακριβώς ποιο κομμάτι ύλης και ποια χρονική στιγμή της ημέρας θα μελετήσω το κάθε τι (π.χ. το 1ο κεφάλαιο Ιστορίας θα το διαβάσω στις 19/5 στις 10.00-13.00).  

Photo credits: freepik.com   Πώς να προετοιμαστώ σωστά για τις Πανελλαδικές εξετάσεις;

Επιπλέον ο σχεδιασμός του προγράμματος, πρέπει να ακολουθεί τις παρακάτω βασικές αρχές εκπαιδευτικής ψυχολογίας:

  • Ακολουθώ μια ρουτίνα μελέτης: Διαβάζω ίδιες ώρες περίπου κάθε μέρα γιατί έτσι αποκτάει το βιολογικό μου ρολόι ρυθμό.
  • Εφαρμόζω κατανεμημένη κι όχι μαζική εξάσκηση της ύλης: Δε διαβάζω κάθε μέρα το ίδιο μάθημα για πολλές μέρες συνεχόμενα. Αντιθέτως εναλλάσσω μέσα στην ίδια μέρα δύο μαθήματα και μελετώ μέρα παρά μέρα το ίδιο μάθημα.
  • Συνδυάζω κάθε μέρα μαθήματα ή σημεία ύλης που έχουν θεωρία ή αποστήθιση με άλλα μαθήματα ή σημεία ύλης που στηρίζονται περισσότερο στις ασκήσεις.
  • Φροντίζω να τηρώ καλές αναλογίες ανάμεσα στα μαθήματα: Δε παραμελώ να μελετήσω ένα μάθημα επειδή δε μου αρέσει, ούτε εστιάζω σε ένα μόνο μάθημα επειδή ένας καθηγητής που αγαπάει το αντικείμενο του με έχει πείσει ότι το συγκεκριμένο μάθημα θέλει πολύ δουλειά. Όλα τα μαθήματα θα μου δώσουν μονάδες. Κρατάω λοιπόν ισορροπίες.
  • Μελετάω θεωρία, λυμένες ασκήσεις, αλλά και παλιότερα διαγωνίσματα για να μην επαναλάβω τα ίδια λάθη. Μπορώ να λύσω νέες ασκήσεις, αλλά μόνο με την καθοδήγηση των καθηγητών μου.
  • Φροντίζω τον εαυτό μου κάθε μέρα: Τρώω ισορροπημένα, κοιμάμαι επαρκώς και βγαίνω βόλτα χωρίς τύψεις.

Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να πιστεύω στον εαυτό μου, στις δυνάμεις μου και να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. 

Πηγή: iefimerida.gr