Πώς να ξεκινήσετε σωστά σε μία νέα δουλειά

Μόλις έχετε προσληφθεί σε μία νέα δουλειά και νιώθετε ενθουσιασμό και ανυπομονησία για το καινούριο σας ξεκίνημα. Οι πρώτες μέρες σας σε μια νέα δουλειά είναι πολύ σημαντικές, καθώς ο εργοδότης σας περιμένει να λάβει από εσάς την επιβεβαίωση ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση που σας επέλεξε. Από την πλευρά σας, φροντίστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του προϊσταμένου και των συναδέλφων σας, να δημιουργήσετε καλές σχέσεις και βέβαια, να κάνετε τη δουλειά σας όσο καλύτερα γίνεται. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πολύ υγιές υπόβαθρο για το μέλλον σας με την εταιρεία.

Αν δεν έχετε ήδη ορίσει την ημερομηνία έναρξης, ίσως έχετε τη δυνατότητα να διαπραγματευτείτε μια ημερομηνία που είναι βολική τόσο για εσάς όσο και για τον εργοδότη σας. Η πιο συνηθισμένη ημερομηνία έναρξης είναι δύο εβδομάδες από την ημερομηνία αποδοχής της προσφοράς εργασίας. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του εργοδότη.

Φροντίστε να τακτοποιήσετε εκκρεμότητες που μπορεί να έχετε, από ραντεβού με γιατρούς μέχρι άλλες προσωπικές υποχρεώσεις, ώστε να είστε έτοιμοι  πριν ξεκινήσετε την εργασία σας και να αφιερώσετε σε αυτή το χρόνο και την αμέριστη προσοχή σας, τουλάχιστον στην αρχή.

Αν ο εργοδότης σας προσφέρει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, που μπορεί να περιλαμβάνει ενημέρωση για τη νέα σας εργασία, γνωριμία με τους νέους συναδέλφους, κλπ, θα σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις, να μάθετε περισσότερα για το ρόλο σας στην εταιρεία και να ξεκινήσετε πιο δυναμικά.

Πολλοί εργοδότες προσφέρουν ορισμένα είδη παροχών, ανάλογα με το αντικείμενο και τη φύση της εταιρείας. Αν δεν είστε ενήμεροι για αυτά, μη διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες από το διευθυντή σας ή το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού σχετικά με το τι δικαιούστε.

Πριν από την πρώτη μέρα στο νέο εργασιακό περιβάλλον, ενημερωθείτε αν υπάρχει και ποιο είναι το dress code των εργαζομένων. Κοστούμι, casual ή στολή εργασίας, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.  

Φροντίστε να κάνετε την καλύτερη πρώτη εντύπωση στους συναδέλφους και τον προϊστάμενό σας, με το να είστε ευγενικοί, φιλικοί, πρόθυμοι να μάθετε και να δημιουργήσετε μια καλή σχέση μαζί τους από νωρίς.
 Πώς να ξεκινήσετε σωστά σε μία νέα δουλειά
Ενδέχεται η εταιρεία σας να ανακοινώσει την άφιξή σας, ωστόσο μπορείτε και εσείς μέσω επιστολών, e-mail ή social media να ενημερώσετε συναδέλφους, πελάτες και τον επαγγελματικό σας κύκλο για τη νέα σας δουλειά.

Φροντίστε να είστε τυπικοί στο ωράριο εργασίας σας και να μην κάνετε μεγάλα διαλείμματα.

Αναπτύξτε σχέσεις με τους θετικούς ανθρώπους και αποφύγετε εκείνους που παραπονούνται συνεχώς ή κουτσομπολεύουν. Αν κάποιος αρχίσει να παραπονιέται ή να κουτσομπολεύει άμεσα σε εσάς, προσπαθήστε να παραμείνετε "ουδέτεροι".

Εντοπίστε τους καλούς και αποδοτικούς συναδέλφους στο επίπεδό σας και δείτε τι τους έχει κάνει επιτυχημένους. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το ποιες δεξιότητες, ικανότητες ή επιτεύγματα αποτιμώνται στη νέα εταιρεία σας.

Φροντίστε να ενημερώνετε τον προϊστάμενό σας για την εξέλιξη των καθηκόντων που έχετε αναλάβει, έτσι ώστε να γνωρίζει την αξία που προσθέτετε στο τμήμα σας.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια όταν κάπου έχετε κολλήσει, αλλά προσπαθήστε να μην κάνετε πολλές ερωτήσεις. Προσπαθήστε να λύσετε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα μόνος σας ή με τη βοήθεια των συναδέλφων σας.

Η συμμετοχή σας σε συναντήσεις και συνομιλίες είναι απαραίτητη. Στην αρχή είναι λογικό να μην έχετε πολλά να προσφέρετε και κυρίως να ακούτε. Όσο όμως περνάει ο χρόνος, το να μένετε σιωπηλός δεν θα κάνει καλή εντύπωση, ούτε και να έχετε άποψη για τα πάντα. Κρατήστε μια ισορροπία ανάμεσα στην προσεκτική ακρόαση (η οποία θα είναι εξαιρετικά σημαντική), στο να θέτετε έξυπνα ερωτήματα και να εκφράζετε τη γνώμη σας.

Επιδιώκετε να ζητάτε τα σχόλια και την εποικοδομητική κριτική από τον προϊστάμενο και τους συναδέλφους σας, λέγοντάς τους ότι αυτό συμβάλει στην αυτοβελτίωσή σας.

Φροντίστε να λαμβάνετε μέρος σε δραστηριότητες της εταιρείας σας, κάτι που θα σας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσετε καλύτερα τους συναδέλφους σας σε προσωπικό επίπεδο και να αναπτύξετε πιο στενές σχέσεις μαζί τους.

Ενημερώστε το προφίλ σας στο LinkedIn για να συμπεριλάβετε την τρέχουσα θέση σας ή δημιουργήστε ένα προφίλ αν δεν έχετε ήδη, για να παραμένετε συνδεδεμένοι με συναδέλφους, να συμμετέχετε σε σχετικές επαγγελματικές ομάδες, να ζητάτε συστάσεις, κλπ. Παράλληλα, φροντίστε να διατηρείτε μια επαγγελματική εικόνα στα προφίλ που διατηρείτε σε άλλα social media.

Το ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς απαιτεί αφοσίωση και μπορεί να σας επιβαρύνει διανοητικά και σωματικά. Ωστόσο, φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και σε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, ώστε να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής.