Πώς θα ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια

Photo credits: freepik.com  

Οι περισσότεροι νιώθουμε συχνά τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν και την κούραση να γίνεται μόνιμη κατάσταση. Αν έχετε ανάγκη για περισσότερη ενέργεια, δοκιμάστε τα φυσικά ενισχυτικά, που προτείνουν μάλιστα και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Harvard.

Πείτε όχι στο άγχος

Το έντονο στρες μας «ρουφάει» την ενέργεια. Η συζήτηση με έναν δικό μας άνθρωπο,  η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης ή η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκτόνωση του στρες. Επιπλέον, δραστηριότητες, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και το τάι τσι θεωρούνται επίσης αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση του στρες.

Αναλάβετε λιγότερες ευθύνες

Ένας από τους κύριους λόγους για την κόπωση είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας και οι πολλές υποχρεώσεις. Προσπαθήσετε να κατηγοριοποιήσετε τις υποχρεώσεις σας σε όσες αποτελούν μια προτεραιότητα και σε όσες θα μπορούσαν να αναβληθούν για λίγο, ενώ μάθετε να λέτε "όχι". Εξίσου σημαντικό είναι να ζητάτε βοήθεια.

Τραφείτε σωστά

Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη -δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο- συμβάλλει στη διατήρηση της ενέργειας, σε αντίθεση με την κατακόρυφη πτώση της, που παρατηρείται μετά την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχουν τους υψηλότερους γλυκαιμικούς δείκτες, ενώ οι πρωτεΐνες και τα λίπη έχουν σχεδόν μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη.

Πιείτε καφέ με μέτρο

Η καφεΐνη συμβάλλει στην αύξηση της εγρήγορσης, ωστόσο, για να αποκομίσετε τα ενεργητικά αποτελέσματά της, φροντίστε να τη χρησιμοποιείτε με σύνεση αλλά και να μην την καταναλώνετε κοντά στην ώρα του ύπνου.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Η γυμναστική σχεδόν εγγυάται ότι θα κοιμηθείτε πιο ήσυχα, ενώ παράλληλα προσφέρει στα κύτταρά σας περισσότερη ενέργεια προς καύση και καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου. Την ίδια στιγμή, η άσκηση οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης. Μόλις ένας σύντομος περίπατος με γοργό βήμα αρκεί!
Photo credits: freepik.com 
Πώς θα ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια

Αποφύγετε το κάπνισμα

Στις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος, προσθέσετε επίσης τη μείωση των επιπέδων ενέργειάς σας, προκαλώντας διαταραχές ύπνου. Η νικοτίνη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και διεγείρει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων που σχετίζονται με την εγρήγορση, καθιστώντας δυσκολότερο να αποκοιμηθείτε. Και μόλις αποκοιμηθείτε, η εθιστική του δύναμη μπορεί να ενεργοποιηθεί και να σας ξυπνήσει με λιγούρες.

Φροντίστε να κοιμάστε σωστά

Αν δεν κοιμάστε αρκετά, δοκιμάστε να κοιμάστε λιγότερο. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, εάν προσδιορίσετε πόσο ύπνο χρειάζεστε πραγματικά, θα μπορούσε να μειωθεί ο χρόνος που στριφογυρνάτε στο κρεβάτι χωρίς να κοιμάστε. Πώς θα το κάνετε;  

  • Αποφύγετε το μεσημεριανό ύπνο
  • Το πρώτο βράδυ, πέστε για ύπνο αργότερα από το κανονικό και κοιμηθείτε μόλις τέσσερις ώρες.
  • Αν αισθάνεστε ότι κοιμηθήκατε καλά κατά τη διάρκεια αυτού του τετραώρου, προσθέστε άλλα 15-30 λεπτά ύπνου την επόμενη νύχτα.
  • Εφόσον κοιμάστε καλά, συνεχίστε σιγά σιγά να προσθέτετε ύπνο τις διαδοχικές νύχτες.

Περιορίστε το αλκοόλ

Εάν πρόκειται να πιείτε, κάντε το με μέτρο, σε μια ώρα που δε θα σας πειράζει να μην είστε σε εγρήγορση.

Πηγή: ygeiamou.gr