Πώς θα ανταπεξέλθετε στη μελαγχολία των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι στο μυαλό μας ως γιορτές συνυφασμένες με στιγμές χαράς και οικογενειακής θαλπωρής. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μια από τις πιο δύσκολες εποχές του χρόνου για πολλούς.

Η μελαγχολία μοιάζει φυσικό επακόλουθο για όσους πέφτουν στην παγίδα της εμπορευματοποίησης αυτών των ημερών, αλλά και για όσους είναι μόνοι. Ειδικά στις φετινές γιορτές, λόγω των νέων δεδομένων που έχει επιβάλλει ο κορωνοϊός, είναι ακόμη περισσότεροι εκείνοι που βιώνουν θλίψη και μοναξιά.

Ας δούμε, όμως, την κατάσταση με ψυχραιμία, αφού πάντα μπορούμε να βρούμε τρόπους να περάσουμε όμορφα τις γιορτές.

Πού οφείλεται η θλίψη των γιορτών;

Η μοναξιά και οι μεγάλες προσδοκίες είναι κατά κύριο λόγο οι αιτίες για τη μελαγχολία των ημερών. Όταν μιλάμε για προσδοκίες αναφερόμαστε στο πώς πιστεύουμε ότι «πρέπει» να περάσουμε τα Χριστούγεννα. Μπορεί φέτος οι κοινωνικές επαφές να μην επιτρέπονται, αλλά και πάλι, θέλουμε όλα τα άλλα να είναι τέλεια. Αυτό δημιουργεί άγχος, πίεση και αίσθημα ματαιότητας όταν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα «πρέπει».

Επιπλέον, τα Χριστούγεννα συνοδεύονται από υψηλές προσδοκίες για την τέλεια, ευτυχισμένη οικογένεια. Όμως, όσοι π.χ. έχουν χάσει πρόσφατα ένα αγαπημένο πρόσωπο ή έχουν χωρίσει ή δεν μπορούν να βρεθούν με την οικογένειά τους νιώθουν θλίψη.  

Πολλοί αισθάνονται απομονωμένοι, πιεσμένοι οικονομικά ή έχουν οικογενειακά προβλήματα που κάνουν αυτή την περίοδο πιο αγχωτική. Η παράδοση θέλει τις γιορτές να αποτελούν ευκαιρία για οικογενειακές συναντήσεις, οι οποίες όμως, μπορεί να προκαλέσουν διαφωνίες και εντάσεις. Παράλληλα, η οικονομική κρίση, που έχει επηρεάσει τους περισσότερους, είναι ένας επιπλέον λόγος άγχους. Τέλος, τις ημέρες αυτές κάνουμε οι περισσότεροι τον απολογισμό της χρονιάς. Αν τα θετικά που συνέβησαν είναι λιγότερα, νιώθουμε δυσφορία και αρνητικά συναισθήματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας;

Για να απολαύσουμε την εορταστική περίοδο, θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε και όχι να στεναχωριόμαστε για όσα ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε. Επομένως, ας προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τα ακόλουθα:

  • Είμαστε ρεαλιστές ως προς τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις μας.
  • Λέμε "όχι" όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα που νιώθουμε υποχρεωμένοι να κάνουμε.
  • Αποφεύγουμε τις συγκρίσεις, ως προς τις δικές μας παρελθοντικές καταστάσεις, αλλά και με αυτές που βιώνουν οι γνωστοί μας.  
  • Κάνουμε ένα προγραμματισμό για τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε για τα έξοδα των εορτών και αποφεύγουμε υπερβολές που θα μας δημιουργήσουν άγχος αργότερα.
  • Αποφεύγουμε γνωστές αιτίες διαφωνίας. Αν στην οικογένειά σας υπάρχει μια προϋπάρχουσα διαφωνία για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, μην προσπαθήσετε να την επιλύσετε αυτές τις ημέρες.
  • Επικοινωνούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Ακόμη και αν σας χωρίζει η απόσταση, μπορείτε να κρατήσετε επαφή μαζί τους διαδικτυακά ή τηλεφωνικά.
  • Φροντίζουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Δώστε την άδεια στον εαυτό σας να αισθανθεί μελαγχολία, θλίψη ή να κλάψει. Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Αφήστε τους άλλους να πάρουν λίγο από το βάρος που νιώθετε. Κάντε οτιδήποτε μπορεί να σας ανακουφίσει από το άγχος και τη θλίψη σας.
  • Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε όσα αισθάνεστε. Αυτό σημαίνει ότι είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας. Αν αισθάνεστε καταπιεσμένοι και αδύναμοι να ανταπεξέλθετε στην καθημερινότητά σας ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό αμέσως, ώστε να μπορέσετε να πάρετε την βοήθεια που χρειάζεστε.