Πώς θα απομακρύνουμε τα παιδιά από τις οθόνες;

Πολλά παιδιά στην εποχή μας έχουν σχέση εξάρτησης με τις οθόνες, κάτι που ανησυχεί τους γονείς, καθώς η υπερέκθεση στην οθόνη των συσκευών μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς υγείας και λειτουργίας των παιδιών.

Για να καταφέρουμε να απομακρύνουμε τα παιδιά από τις οθόνες είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε ως γονείς το καλό παράδειγμα. Είναι κάτι που τείνουμε να ξεχνάμε, αλλά οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους, τα οποία μιμούνται τις συμπεριφορές τους. Άρα, όσο μένουμε εμείς μακριά από τις οθόνες, βοηθάμε τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο.

Ας δούμε τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τα παιδιά από τις οθόνες:

  • Περάστε χρόνο με τα παιδιά: Παρόλο που κάθε είδους οθόνη αποτελεί την εύκολη λύση για να ηρεμήσουμε λίγο από παιδιά, είναι σημαντικός να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά. Μπορείτε να παίξετε όλοι μαζί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να ασχοληθείτε με κάποια κατασκευή, να ζωγραφίσετε, να μαγειρέψετε παρέα, να ασχοληθείτε με την κηπουρική, κ.λπ.
  • Θέστε κανόνες και όρια: Ορίστε κάποιες ώρες της ημέρας που το κινητό θα είναι κλειστό.
    Πώς να απομακρύνουμε τα παιδιά από τις οθόνες;
  • Αποφύγετε τις οθόνες στο παιδικό δωμάτιο: Αυτό προϋποθέτει ότι το παιδί δεν έχει δικό του κινητό τηλέφωνο ή tablet/υπολογιστή. Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί για συγκεκριμένο χρόνο κάποια από τις συσκευές της οικογένειας στους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού. Αυτό είναι κάτι που καλό είναι να εφαρμόσετε τουλάχιστον τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.
  • Φροντίστε να προτείνετε κάτι ενδιαφέρον ως εναλλακτική λύση στη χρήση της οθόνης. Όπως π.χ. το παιχνίδι με άλλα παιδάκια σε εξωτερικό χώρο.
  • Παροτρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με κάποιο σπορ, κάτι που όχι μόνο θα το κρατήσει μακριά από τις οθόνες, αλλά και θα του δώσει πολλά οφέλη. Επίσης, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να διαβάζει περισσότερα βιβλία.
  • Αποφύγετε να έχετε μαζί σας στις οικογενειακές εξόδους κινητά και tablet.