Πώς θα διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και νεανικό

Το πέρασμα του χρόνου αφήνει το αποτύπωμά του και στην επιδερμίδα μας, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι διατροφικές συνήθειες, η έκθεση στον ήλιο, το στρες, κλπ. Ας δούμε αναλυτικά πώς λειτουργούν οι επιβαρυντικοί παράγοντες και τι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας.

Η φυσιολογική φθορά που προκαλεί ο χρόνος

Στη δεκαετία των 20, η ανανέωση των κυττάρων γίνεται με γρήγορους ρυθμούς. Η επιδερμίδα τροφοδοτείται σταθερά με λιπίδια και υγρασία. Στα 30, η ανανέωση των κυττάρων επιβραδύνεται, η επιδερμίδα δεν συγκρατεί την απαραίτητη υγρασία και αρχίζουν να δημιουργούνται οι πρώτες ρυτίδες. Με την πάροδο των χρόνων, η σταδιακή μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, σε συνδυασμό με τη φθίνουσα πορεία της παραγωγικής διαδικασίας, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ελαστικότητας και σφριγηλότητας, την αύξηση των ρυτίδων, την ξηρότητα, τις δυσχρωμίες, για τα οποία ευθύνεται και η εμμηνόπαυση.

Οι επιπτώσεις της φωτογήρανσης

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το 90% των ρυτίδων προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες, με κυριότερο, την ηλιακή ακτινοβολία. Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη, καθώς οι σοβαρές βλάβες που προκαλεί δεν είναι άμεσα ορατές. Συσσωρεύονται για χρόνια και προκαλούνται κυρίως στον συνδετικό ιστό του δέρματος, όπου βρίσκονται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Η UVA ακτινοβολία διαπερνά τις επιφανειακές στιβάδες, φτάνει στο κυρίως δέρμα (χόριο), διασπά το κολλαγόνο και εμποδίζει τη σύνθεση ελαστίνης.

Έτσι, σταδιακά αλλάζει η όψη της επιδερμίδας, που γίνεται πιο τραχιά, χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά της και εμφανίζει ρυτίδες. Επίσης, απορρυθμίζεται η παραγωγή και ομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης, δημιουργώντας δυσχρωμίες (σπασμένα αγγεία και κηλίδες). Τέλος, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες αυξημένης παραγωγής ελευθέρων ριζών στο δέρμα.

Ο ρόλος της διατροφής

Για να διατηρηθεί το δέρμα υγιές και λαμπερό είναι απαραίτητο να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς επίσης να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υγρών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφή παίζει, επίσης, ρόλο μέσα από την ισχυρή δράση αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται σε ορισμένα τρόφιμα, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται από το μεταβολισμό του οργανισμού και την έκθεση στον ήλιο. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν αλλοιώσεις στα κύτταρα, ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος.

Πώς επηρεάζει το στρες το δέρμα

Τα ερεθίσματα που προκαλούν άγχος είναι πολλά στη σύγχρονη εποχή και το αίσθημα αυτό γνώριμο και σχεδόν καθημερινό για τους περισσότερους. Το στρες επιβαρύνει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, ακόμη και αυτή του δέρματος. Όταν νιώθουμε στρες, ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού, με αντιφλεγμονώδη και ανοσοποιητική δράση, η οποία εντείνει και την παραγωγή λίπους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρό δέρμα, ακμή, αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις και άλλα δερματικά προβλήματα. Το στρες μπορεί να προκαλέσει επίσης τριχόπτωση, ενώ το χρόνιο στρες ευθύνεται συχνά και για την αργή επούλωση ενός τραύματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα του στρες, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανίσει ένα άτομο από ένα κοινό κρύωμα ως έρπη.

Πώς θα διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και νεανικό

Σωστή περιποίηση για υγιές δέρμα  

Αυτό που χρειάζεται η επιδερμίδα είναι συστηματική ενυδάτωση και θρέψη για να επανορθώσει τις φθορές που έχουν προκληθεί. Αναζητούμε συνθέσεις εμπλουτισμένες με παράγοντες, όπως γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ, κλπ., που ελκύουν το νερό, το συγκρατούν και το διοχετεύουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, αλλά και βιταμίνες, όπως Α, C, E και προβιταμίνη Β5, που ενυδατώνουν άμεσα την επιδερμίδα, της παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία και ενισχύουν τη φυσική διαδικασία ανάπλασης των κυττάρων της. Ως προς τα αντιγηραντικά προϊόντα, η βιταμίνη Α είναι από τα πιο δραστικά συστατικά, ενώ δεν παραλείπουμε την αντηλιακή προστασία, όλες τις εποχές του χρόνου.

Τροφές με αντιοξειδωτική δράση

Ανάμεσα στις τροφές που προστατεύουν την υγεία του δέρματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια (κυρίως τα λιπαρά, όπως σολομός, τόνος, σκουμπρί), τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι τομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το πεπόνι, το ρόδι, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, το πράσινο τσάι, κ.α.

Τα εσπεριδοειδή, όπως επίσης τα ακτινίδια και οι φράουλες, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία προστατεύει και αναζωογονεί το δέρμα, και επιδιορθώνει τις βλάβες από τον ήλιο. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στην κυτταρική επιδιόρθωση και την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.

Πώς διαχειριζόμαστε το στρες

  • Εντοπίζουμε τις αιτίες που προκαλούν στρες και τις αντιμετωπίζουμε
  • Εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας τη σωματική άσκηση, η οποία απελευθερώνει ενδορφίνες που μειώνουν το στρες
  • Καταναλώνουμε τροφές όπως ξηρούς καρπούς, που συμβάλλουν στην καταπολέμησή του
  • Φροντίζουμε να κοιμόμαστε αρκετές ώρες
  • Βάζουμε στο πρόγραμμά μας μια δραστηριότητα που μας προκαλεί ευχαρίστηση
  • Θυμόμαστε να γελάμε συχνά