Πώς θα φτιάξετε το δικό σας μποστάνι στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας

Photo credits: freepik.com  
Σε μία εποχή που όλοι δίνουμε σημασία στη διατροφή, αναζητώντας υγιεινές επιλογές, αλλά και αγχολυτικές ασχολίες, η καλλιέργεια μποστανιών σε βεράντες και αυλές, είναι μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα, που παράλληλα σας προσφέρει την ικανοποίηση συγκομιδής των δικών σας φρέσκων προϊόντων.

Με λίγη φροντίδα και προσοχή, μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, ενώ παράλληλα έρχεστε πιο κοντά με τη φύση και απολαμβάνετε μια δημιουργική διέξοδο.

Ακόμη κι αν ζείτε σε διαμέρισμα, μπορείτε να φυτέψετε τα δικά σας βότανα, λαχανικά και φρούτα. Τι πρέπει να γνωρίζετε για να δημιουργήσετε το δικό σας μποστάνι;

Είδη φυτών
Η επιλογή των φυτών σε σωστή ηλικία και σύμφωνα με την εποχή, είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή καλλιέργεια στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Με την επιλογή σπόρων ή νεαρών σπορόφυτων, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την ανάπτυξή τους και να εξασφαλίσετε μια σταδιακή παραγωγή λαχανικών ή φρούτων. Τα φυτά που είναι υπερβολικά μεγάλα μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα με τη μεταφύτευση και την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον τους. Κατά κανόνα, ένα οικιακό μποστάνι πρέπει να ακολουθεί την εποχικότητα, γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες που έχουν οι επαγγελματίες αγρότες. Ενδεικτικά:

  • Αρωματικά φυτά: βασιλικός, μαϊντανός, δυόσμος, δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη, είναι μερικά από τα φυτά που δεν χρειάζονται πολύ χώρο, αλλά έχετε υπόψη ότι έχουν διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, η ρίγανη χρειάζεται πότισμα 1 με 2 φορές την εβδομάδα, ενώ ο δυόσμος 3 φορές την ημέρα.
  • Φυλλώδη λαχανικά: η ρόκα και το μαρούλι είναι πολύ καλή επιλογή, αφού κόβουμε τα φύλλα που χρειαζόμαστε για κατανάλωση και αφήνουμε το φυτό να συνεχίσει την ανάπτυξή του.
  • Καρποί και φρουτόδεντρα: μπορείτε να επιλέξετε τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, αγγούρια, μαρούλια και οπωροφόρα σε νάνες ποικιλίες, όπως ροδακινιές, ροδιές, λεμονιές κ.ά.

Έδαφος και υπόστρωμα
Αρχικά πρέπει να δημιουργήσετε μία καλή βάση, για να έχει καλή απόδοση, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντική η επιλογή του υποστρώματος. Κάποια φυτά έχουν ανάγκη καλή αποστράγγιση, ενώ άλλα προτιμούν πιο πλούσιο έδαφος. Προτιμήστε υπόστρωμα πλούσιο σε οργανική ύλη και ενισχύστε το με ειδικά μείγματα, ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών. Για παράδειγμα, το μείγμα κομπόστ με κοκοφοίνικα και προσθήκη μικρής ποσότητας ελαφρόπετρας είναι ιδανικό για τις γλάστρες ή τα παρτέρια, όπως και εκείνο με τσόφλια αυγών και φλούδες από μπανάνες. Μπορείτε τα φτιάξετε μόνοι σας ή να επιλέξετε τα έτοιμα τυποποιημένα kit που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Να θυμάστε μόνο ότι κάθε χρόνο το κομπόστ πρέπει να συμπληρώνεται. Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας χώμα για γλάστρες που παρέχει καλό αερισμό και αποστράγγιση.
Photo credits: freepik.com  
Πώς θα φτιάξετε το δικό σας μποστάνι στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας

Φως και προσανατολισμός
Τα φυτά χρειάζονται φως για τη φωτοσύνθεση, αλλά όχι απευθείας έκθεση στον καυτό ήλιο. Επιλέξτε το σημείο όπου θα τοποθετηθούν οι γλάστρες ή τα παρτέρια, ανάλογα με τον προσανατολισμό της βεράντας ή του κήπου, και το πού θα φυτέψετε τα φυτά, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Πότισμα
Η συχνότητα ποτίσματος και η σωστή ποσότητα νερού, είναι πολύ σημαντικά, αφού κάποια φυτά χρειάζονται συχνό πότισμα, ενώ άλλα λιγότερο. Ελέγχετε συχνά τη σωστή λειτουργία του ποτιστικού συστήματος, ώστε τα φυτά να ποτίζονται όσο χρειάζονται. Τα φυτά σε γλάστρες στεγνώνουν πιο γρήγορα από αυτά στο έδαφος. Ελέγξτε την υγρασία του χώματος τακτικά. Βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες έχουν καλή αποστράγγιση για να αποφύγετε τη σήψη των ριζών.

Λίπανση και θρέψη
Η προστασία των φυτών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους και την παραγωγή καρπών, επομένως χρειάζονται οργανικά λιπάσματα ή κομπόστ κάθε 2-4 εβδομάδες, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Πιθανόν να μην καλύπτουν άμεσα την ανάγκη των φυτών, όμως σταδιακά ενισχύουν την ποιότητα του υποστρώματος. Να θυμάστε ότι και στο μπαλκόνι υπάρχουν εχθροί, όπως μελίγκρα ή τετράνυχος και μύκητες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Η εμφάνιση εντόμων ή ασθενειών μπορεί να σημαίνει ότι η ισορροπία του νερού έχει διαταραχθεί. Επίσης, μια φυσική προστασία είναι να φυτέψουμε δίπλα στα λαχανικά κάποια φυτά, όπως ο βασιλικός, ο κατιφές, το σκόρδο και το κρεμμύδι, που διώχνουν τα ανεπιθύμητα έντομα.

Πηγή: cantina.protothema.gr

 

Ένα άρθρο για: