Πώς θα φτιάξετε εύκολα τα δικά σας χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά

Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει ως τώρα, αλλά αυτό ίσως αποτελεί ένα λόγο παραπάνω για να ζήσουμε το πνεύμα των γιορτών. Ειδικά φέτος, έχουμε το χρόνο να φτιάξουμε μόνοι μας χειροποίητα στολίδια για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού μας, περνώντας ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας, ζητώντας από όλους να συμβάλλουν σε αυτό.

Υλικά όπως το ξύλο, το χαρτί, παλιά αντικείμενα που θα βρείτε στο σπίτι σας, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για όμορφα στολίδια που, θα δώσουν μία πιο προσωπική νότα στη διακόσμηση του σπιτιού.

Χειροποίητο χριστουγεννιάτικο δέντρο
Θα χρειαστείτε μερικές ελαφριές, λεπτές ξύλινες σανίδες –ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχει- τις οποίες θα κόψετε σε διαφορετικά μεγέθη, ώστε όταν μπαίνουν στη σειρά να σχηματίζουν πυραμίδα. Αφού βάψετε τις σανίδες στο χρώμα της αρεσκείας σας, θα πάρετε τη μεγαλύτερη από αυτές και θα καρφώσετε πάνω της κάθετα τις υπόλοιπες από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο, που θυμίζει έλατο. Μπορείτε να το στηρίξετε στον τοίχο ή να κατασκευάσετε μία βάση χρησιμοποιώντας μία γλάστρα με χώμα ή ένα κουτί παπουτσιών που θα γεμίσετε με χώμα ή πέτρες στις οποίες θα σφηνώσετε την κάθετη σανίδα, ώστε να μπορεί το δέντρο να σταθεί όρθιο. Πάνω στο δέντρο, θα κρεμάσετε διάφορα ελαφριά, πολύχρωμα στολίδια.

Διακοσμητικά δεντράκια
Κόψτε ένα πορτοκάλι σε λεπτές φέτες, τις οποίες θα ψήσετε στο φούρνο και θα αφήστε να στεγνώσουν, ώστε να χάσουν τα υγρά τους. Βάλτε λίγη κόλλα στιγμής και κολλήστε εναλλάξ φέτες πορτοκαλιού και ξυλαράκια κανέλλας, δημιουργώντας έναν κώνο. Στην κορυφή μπορείτε να βάλετε μια μικρή φέτα πορτοκαλιού ή κάποιο μπαχαρικό της αρεσκείας σας.
Εναλλακτικά, δημιουργήστε δεντράκια από χοντρή κλωστή (σε κουβάρι), χρυσόσκονη, χαρτόνι, κόλλα, διάφανη μεμβράνη και νερό. Αρχικά φτιάχνετε έναν κώνο με το χαρτόνι στο ύψος που θέλετε και τον τυλίγετε με τη μεμβράνη. Σε ένα μπολ αραιώνετε λίγη κόλλα σε λίγο νερό και ρίχνετε στο μείγμα τη χρυσόσκονη και όση κλωστή πιστεύετε ότι θα χρειαστεί. Στη συνέχεια τυλίγετε τον κώνο με την κλωστή σε όλη την επιφάνειά του, είτε πιο πυκνά είτε πιο αραιά. Το αφήνετε να στεγνώσει. Μετά από ώρα βγάζετε τον κώνο, τραβάτε σιγά σιγά τη μεμβράνη και το δεντράκι σας είναι έτοιμο.
Πώς θα φτιάξετε εύκολα τα δικά σας χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά
Γιορτινό στεφάνι
Θα χρειαστείτε μερικά εύκαμπτα κλαδιά από πεύκο ή έλατο, λίγα κουκουνάρια, σπάγκο ή σύρμα και κόκκινη κορδέλα για διακόσμηση. Πλέξτε τα κλαδιά μεταξύ τους και δέστε τα στην άκρη με το σπάγκο ή το σύρμα, δημιουργώντας τη βάση. Δέστε επάνω τους με σπάγκο ή κλωστή τα κουκουνάρια, την κόκκινη κορδέλα ή όποιο άλλο στολίδι θέλετε, όπως κλαδιά από γκι, αποξηραμένα φρούτα, ζαχαρωτά, πολύχρωμα χάρτινα αστεράκια, κτλ.

Διακοσμητικοί χιονάνθρωποι
Θα χρειαστείτε κόλλα, νερό, μπαλόνια και κλωστή / νήμα / σπάγκο. Φουσκώστε δύο μπαλόνια διαφορετικού μεγέθους. Αραιώστε λίγη κόλλα με νερό σε ένα μπολ και βάλε μέσα την κλωστή. Περιμένετε 5 λεπτά και αρχίστε να τυλίγετε τα μπαλόνια με την κλωστή. Τα αφήνετε να στεγνώσουν για μία ημέρα και στη συνέχεια θα ξεκολλήστε σιγά σιγά το μπαλόνι από την κλωστή, χρησιμοποιώντας ένα μη αιχμηρό αντικείμενο.

Χιονισμένα βαζάκια
Χρησιμοποιήστε άδεια γυάλινα βαζάκια, τα οποία θα γεμίσετε με ζάχαρη άχνη, χοντρό αλάτι ή ψεύτικο χιόνι. Στο καπάκι κολλήστε ένα μικρό χριστουγεννιάτικο στολίδι, π.χ. δεντράκι, αστεράκι, μικρό χιονάνθρωπο ή οτιδήποτε θυμίζει Χριστούγεννα. Κλείστε καλά, αναποδογυρίστε και θα έχετε μερικά χιονισμένα όμορφα στολίδια.   

Διαδικτυακό εικαστικό εργαστήρι «Φιγούρες αγγέλων»
Αν θέλετε να μάθετε να δημιουργείτε στολίδια, μπορείτε να παρακολουθήσετε το νέο διαδικτυακό εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες που διοργανώνει ενόψει Χριστουγέννων το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου (10:00-12:00), με την εικαστικό Δέσποινα Ανδρέου.
Ακολουθώντας απλές οδηγίες και αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν φιγούρες αγγέλων για να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει μέσω e-mail στη διεύθυνση: TirlaV@piraeusbank.gr.