Πώς θα κρατήσετε μακριά τις ιώσεις

Καταρροή, βήχας, αδυναμία, πυρετός. Ο χειμώνας είναι η αγαπημένη εποχή των ιώσεων που ταλαιπωρούν τους περισσότερους από εμάς. Οι χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής μειώνουν την άμυνα του οργανισμού, φαινόμενο που επιστημονικά ονομάζεται ελάττωση της ανοσίας. Ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω, γεγονός που ενισχύεται από το συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους.

Υπάρχουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα που εκδηλώνεται συνήθως με συνάχι, αλλά και ιώσεις, όπως η γρίπη, η οποία είναι σοβαρότερη πάθηση και συνοδεύεται από λιγότερο συνάχι, αλλά συχνά υψηλό πυρετό, βήχα και ενδεχομένως δύσπνοια. Η γρίπη διαρκεί περισσότερο, επτά με δέκα ημέρες, ενώ το απλό κρυολόγημα, συνήθως τρεις ημέρες.

Πρόληψη

Ανεξάρτητα από το αν έχετε ασθενήσει θα πρέπει να αποφεύγετε τους κλειστούς πολυσύχναστους χώρους και τις χειραψίες, θα πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας, ενώ αν έχετε εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, καλό είναι να παραμείνετε στο σπίτι όσο διαρκούν. Αποφύγετε την κατάχρηση αποσυμφορητικών μύτης, καθώς διαταράσσουν την ισορροπία της βλεννογόνου της μύτης και εντείνεται η πιθανότητα εμφάνισης ιγμορίτιδας, αλλά και των σκευασμάτων που δρουν τοπικά στο λαιμό, αφού μπορεί να οδηγήσουν σε φαρυγγίτιδα. Στην περίπτωση της γρίπης, τα αντιβιοτικά δρουν μόνο αν υπάρχει μικροβιακή λοίμωξη π.χ. πνευμονία από πνευμονιόκοκκο. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός, ο οποίος ενδείκνυται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Πώς θα κρατήσετε μακριά τις ιώσεις

Επίσκεψη στο γιατρό

Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνουν καταρροή, πονόλαιμο, ξηρό βήχα, υψηλό πυρετό, πόνους των μυών, πονοκέφαλο και έντονη κόπωση. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό. Για τους ενήλικες αυτά είναι ο υψηλός, παρατεινόμενος πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, τα λιποθυμικά επεισόδια και παρατεινόμενοι έμετοι. Για τα παιδιά, τα συμπτώματα είναι ο υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, η γρήγορη ή με δυσκολία αναπνοή, η άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, η μειωμένη δραστηριότητα και υπνηλία, η κυανή απόχρωση του δέρματος, τυχόν σπασμοί και η επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα, ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Το στρες αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα παροδικά.
  • Η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα είναι καλό να τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά για τη βιταμίνη C και το β-καροτένιο, αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν να προλάβουν το κρυολόγημα και να μειώσουν τη διάρκειά του αν ληφθούν την πρώτη μέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων.
  • Η άσκηση με μέτρο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η υπερβολή αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και έτσι μεταβάλλεται η λειτουργία των ανοσοκυττάρων.
  • Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μόλυνσης από κάποιο μικρόβιο, ενώ ρόλο παίζει και η ποιότητά του.