Πώς θα μάθετε στα παιδιά την έξυπνη διαχείριση χρημάτων

Όταν τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία όπου αρχίζουν να παίρνουν χαρτζιλίκι ή να κερδίζουν χρήματα από δουλειές μερικής απασχόλησης, καλό είναι να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν οικονομικές δεξιότητες και να μάθουν πώς θα γίνουν οικονομικά ανεξάρτητα. Για να πετύχετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να μάθουν για το σωστό προγραμματισμό και την αποταμίευση των χρημάτων. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν εκπαιδεύοντας τα παιδιά μέσα από μια σειρά ενεργειών, όπως:

  • Δημιουργία λίστας αγορών: Ζητήστε από τα παιδιά σας να σας βοηθούν κάθε φορά που ετοιμάζετε τη λίστα με τα απαραίτητα για το σπίτι ψώνια.
  • Έρευνα αγοράς: Ψάξτε μαζί με τα παιδιά στο διαδίκτυο ή στο σούπερ μάρκετ για να βρείτε την καλύτερη τιμή για ένα προϊόν που θέλουν.
  • Στόχοι: Παροτρύνετε τα παιδιά να θέσουν ένα στόχο για να αποκτήσουν κάτι που θέλουν, αποταμιεύοντας λεφτά σε ένα κουμπαρά ή ένα τραπεζικό λογαριασμό και βοηθήστε τα αν χρειαστεί ως προς τη διαχείριση.  
  • Οργάνωση εκδηλώσεων: Ζητήστε από τα παιδιά να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και τον προϋπολογισμό ειδικών περιστάσεων, όπως εκδρομές ή πάρτι γενεθλίων. 
  • Ασφαλείς on-line συναλλαγές: Καθώς οι on-line συναλλαγές γίνονται όλο πιο δημοφιλείς, εκπαιδεύεστε τα παιδιά πώς θα κάνουν με ασφάλεια τις αγορές τους στο διαδίκτυο και πώς να εντοπίσουν μια πιθανή διαδικτυακή απάτη. 
  • Ανάγκες vs επιθυμίες: Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να αποφεύγουν τις αυθόρμητες αγορές. Συζητήστε τη διαφορά μεταξύ αναγκών και επιθυμιών και ενθαρρύνετε τα παιδιά να σκέφτονται αν πραγματικά θέλουν ένα αντικείμενο πριν ξοδέψουν άσκοπα τα χρήματά τους. 
    Πώς θα μάθετε στα παιδιά την έξυπνη διαχείριση χρημάτων
  • Έλεγχος χρήσης κινητού τηλεφώνου: Όταν το παιδί σας αποκτήσει το πρώτο του κινητό τηλέφωνο, επιλέξτε μαζί το προπληρωμένο πρόγραμμα ή το είδος συμβολαίου που θα έχει και δείξτε του πώς να ελέγχει και να ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων. Εννοείται ότι θα πρέπει να βάλετε όρια στη χρήση του.  
  • Αξιολόγηση των διαφημίσεων: Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν το ρόλο των διαφημίσεων στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο, κλπ. Κάντε τους ερωτήσεις όπως τι προσπαθούν να πουλήσουν οι διαφημίσεις, πώς προσπαθούν να το πουλήσουν και αν χρειάζονται το συγκεκριμένο προϊόν. 
  • Η χαρά του να μοιράζεσαι: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για να βοηθήσουν τους άλλους (π.χ. προσφέροντας σε ένα ίδρυμα για παιδιά ή σε μία οργάνωση για ζώα). 
  • Μάθετε στο παιδί πώς λειτουργεί η πίστωση: Όταν είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει τι είναι η πίστωση, μπορείτε να του δανείσετε ένα μικρό ποσό χρημάτων, συμβάλλοντας σε μία μεγάλη αγορά που θέλει να κάνει. Συμφωνήστε το πόσο που το παιδί θα πρέπει να σας επιστρέφει κάθε εβδομάδα από το χαρτζιλίκι του. Να είστε τυπικοί με την αποπληρωμή, μέχρι να σας επιστραφεί όλο το ποσό. 
  • Διδάξτε στο παιδί σας την αξία των σοφών επενδύσεων: Όταν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να κατανοήσει τα επιτόκια και το ποσοστό απόδοσης, μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο ένα επενδυτικό παιχνίδι και να ασχοληθείτε μαζί, ώστε να μάθει τις επενδυτικές στρατηγικές και τους οικονομικούς κινδύνους. 
  • Οικογενειακός οικονομικός προγραμματισμός: Εμπλέξτε το παιδί στον προϋπολογισμό σας, στην πληρωμή λογαριασμών, τον προγραμματισμό σημαντικών δαπανών ή διακοπών. Ορίστε ένα οικογενειακό στόχο όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα μέλη της οικογένειας. 
  • Εξετάστε τη δική σας συμπεριφορά σε σχέση με τα χρήματα: Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, φροντίστε να δίνετε το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για το πώς να χειρίζονται τα χρήματα παρακολουθώντας τους γονείς τους.