Πώς θα μάθετε τα παιδιά σας να υπερασπίζονται τον εαυτό τους

Photo credits: freepik.com  
Έχει συμβεί σε κάθε παιδί, να κληθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στην παιδική χαρά, στο σχολείο ή οπουδήποτε αλλού. Εσείς δεν θα είστε πάντα παρών για να επιλύεται τις διαφορές, αλλά έτσι κι αλλιώς, είναι απαραίτητο το παιδί σας να μάθει να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε τα παιδιά στη διαδικασία αυτή, ώστε να μπορούν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους; 

1. Ενίσχυση αυτοεκτίμησης: Αναγνωρίστε τα δυνατά τους σημεία. Επαινέστε τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους. Δώστε έμφαση στην αξία τους ως άτομα ανεξάρτητα από εξωτερικές επιτυχίες ή αποτυχίες.

2. Λεκτική επικοινωνία: Μάθετε τα παιδιά να εκφράζουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους με σαφήνεια και ευγένεια, καθώς επίσης, να ακούν προσεκτικά τους άλλους και να ανταποκρίνονται κατάλληλα. Επίσης, υποδείξτε τους κάποιες φράσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν στην επικοινωνία τους με τους άλλους, όπως, π.χ.:

  • Είναι η σειρά μου να παίξω, θα σου το δώσω όταν τελειώσω.
  • Δεν μου αρέσει να με λένε έτσι. Θέλω να με φωνάζεις με το όνομά μου.
  • Θα βρω κάποιον άλλο να παίξω μαζί του.

3. Κριτική σκέψη: Αναλύστε με τα παιδιά διάφορες καταστάσεις όπου μπορεί να χρειαστεί να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και συζητήστε τις πιθανές αντιδράσεις. Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν ερωτήσεις και να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για να κατανοήσουν καλύτερα μια κατάσταση.

4. Όρια και συμπεριφορά: Μάθετε στα παιδιά να κατανοούν και να θέτουν προσωπικά όρια. Εξηγήστε πότε και πώς να ζητήσουν βοήθεια από ενήλικες ή από τις αρμόδιες αρχές.

5. Ενίσχυση θάρρους: Βοηθήστε τα παιδιά σας να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθησή τους, ενθαρρύνοντάς τα να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και να λαμβάνουν αποφάσεις. Μιλήστε τους για το πώς μπορούν να διαχειριστούν τον φόβο και να ενεργούν με θάρρος.

6. Κοινωνικές δεξιότητες: Η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια, βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να συνεργάζονται και να επιλύουν διαφορές. Μαζί μπορείτε να παίξετε παιχνίδια ρόλων, καλώντας τα παιδιά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε φανταστικά σενάρια.

7. Γίνετε πρότυπο: Είναι γνωστό ότι αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Δείξτε τους με τη δική σας συμπεριφορά ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας με σεβασμό και αυτοπεποίθηση. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήστε ιστορίες και βιβλία που παρουσιάζουν χαρακτήρες που υπερασπίζονται τον εαυτό τους.