Πώς θα παρακολουθήσετε την ανάπτυξη του μωρού σας

Το μωρό σας ήρθε στον κόσμο, χωρίς εγχειρίδιο οδηγιών και είναι εύλογο να έχετε διάφορες απορίες, όπως πώς θα παρακολουθείτε τη βρεφική ανάπτυξη. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν σημαντικά, με πρωταρχική βέβαια, την καθοδήγηση του παιδιάτρου σας.

Ιατρικές εξετάσεις

Πέρα από τις εξετάσεις που γίνονται όσο το νεογέννητο βρίσκεται στο μαιευτήριο, καλό είναι τις πρώτες μέρες να πραγματοποιηθεί ο προληπτικός έλεγχος μεταβολικών νοσημάτων, μία εξέταση αίματος, η οποία ανιχνεύει ταυτόχρονα πολλά μεταβολικά νοσήματα, συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση προ-συμπτωματικών νεογνών και στη γρήγορη αντιμετώπιση και θεραπεία. Επιπλέον, ανιχνεύει φορείς νοσημάτων, οι οποίοι δεν θα εκδηλώσουν ποτέ τη νόσο, αλλά μπορούν να τη μεταδώσουν στους απογόνους τους.
Επίσης, συστήνεται ορθοπεδική εξέταση, ώστε να ελεγχθεί η ακεραιότητα του μυοσκελετικού συστήματος του νεογέννητου και να εντοπιστεί τυχόν παραμόρφωση του σκελετού. Η έγκαιρη διάγνωση στους πρώτους μήνες της ζωής οδηγεί σε αποτελεσματικότερη θεραπεία της πάθησης, χάρη στις εύπλαστες ανατομικές δομές του νεογνού.
Ο έλεγχος ακοής είναι μια διαδικασία που γίνεται στο νεογνό μέσα στον πρώτο μήνα από τη γέννησή του. Σε περίπτωση διάγνωσης κάποιου προβλήματος ακοής, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις με πιο λεπτομερείς μεθόδους.
Ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος γίνεται όσο το νεογνό είναι ακόμη στο μαιευτήριο, αλλά σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε παρέκκλιση από το φυσιολογικό, ακολουθεί λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση από παιδοφθαλμίατρο.
Τέλος, στη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής του, το μωρό σας θα πρέπει να εμβολιαστεί για να ανοσοποιηθεί από μια σειρά ασθενειών.

Βάρος και ύψος βρέφους

Σίγουρα το βάρος του μωρού σας είναι κάτι που θα σας απασχολεί. Τις πρώτες μέρες θα πρέπει να ζυγίζετε το μωρό σας τακτικά, για να ελέγξετε αν έχει ξανακερδίσει το βάρος που έχασε μετά τη γέννησή του (5-10%), λόγω της απώλειας κάποιων υγρών, το οποίο είναι φυσιολογικό. Συνήθως επανέρχεται μετά από 10-14 ημέρες. Πέρα από εσάς, το βάρος του μωρού θα παρακολουθεί και ο παιδίατρος. Σε γενικές γραμμές, τα νεογέννητα παίρνουν 450-900 γραμμάρια το μήνα. Τα μωρά που τρέφονται με γάλα φόρμουλας παίρνουν βάρος λίγο πιο γρήγορα, μετά τους τέσσερις μήνες, καθώς έχει περισσότερες θερμίδες από το μητρικό και επιπλέον, συχνά οι μητέρες δίνουν στα μωρά όλο το γάλα, ενώ στο θηλασμό το μωρό σταματά να πίνει όταν εκείνο θέλει.
Τέλος, αν το μωρό σας φαίνεται υγιές, τρώει κανονικά και φαίνεται να αναπτύσσεται σωστά, μετά τις πρώτες εβδομάδες ακολουθήστε τα εξής ως προς το ζύγισμα:
• μία φορά το μήνα μέχρι τους 6 μήνες
• μία φορά κάθε δύο μήνες από 6-12 μηνών
• μία φορά κάθε τρεις μήνες από ηλικία ενός έτους και μετά

Το ύψος του μωρού σας θα μετρηθεί από τον παιδίατρο στην εξέταση των 6-8 εβδομάδων και των 12 μηνών.