Πώς θα περάσετε το καλοκαίρι στην πόλη με τα παιδιά οικονομικά

Photo credits: freepik.com 
Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τις διακοπές, αλλά συχνά είναι δύσκολο να φύγουμε από την πόλη για πολλές ημέρες, για οικονομικούς ή για άλλους λόγους ο καθένας. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να κρατήσουμε τα παιδιά απασχολημένα, με όμορφες δραστηριότητες και ταυτόχρονα με χαμηλό κόστος;

Ακολουθούν ορισμένες ιδέες, που θα απολαύσει όλη η οικογένεια, χωρίς να ξοδέψετε πολλά!

Βόλτες στα πάρκα
Τι πιο ωραίο από τις βόλτες στα καταπράσινα πάρκα της πόλης! Είτε επιλέξετε ένα μεγάλο πάρκο είτε ένα πιο μικρό συνοικιακό, σίγουρα μπορείτε να απολαύσετε τη φύση, παιχνίδια, ακόμη και διάφορες καλοκαιρινές εκδηλώσεις -δωρεάν ή με μικρό αντότιμο- που τα καλοκαίρια φιλοξενούνται σε αυτούς τους χώρους.

Επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Η χώρα μας έχει μία πολύ πλούσια ιστορία, οπότε υπάρχουν πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι με ενδιαφέροντα ευρήματα. Τώρα, που το σχολείο τελείωσε, μπορείτε να επισκεφθείτε μαζί τέτοια σημεία ενδιαφέροντος, που μυούν τα παιδιά σε νέους κόσμους, καλλιεργούν την φαντασία, τους παρέχουν πολύτιμες μαθησιακές εμπειρίες και διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Οι χώροι αυτοί ενθαρρύνουν την "αγάπη" των παιδιών για την ιστορία, τους δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να κάνουν ερωτήσεις.

Επίσκεψη σε βιβλιοθήκες
Καθιερώστε τις επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, όπως π.χ. στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ή του Ευγενίδειου Ιδρύματος, δίνοντας νέα ερεθίσματα στα παιδιά. Μην ξεχνάτε ότι η ανάγνωση βιβλίων προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά: αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη, καλλιεργεί τη γλωσσική ικανότητα των παιδιών, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη, μαθαίνει στα παιδιά σημαντικές αξίες, ενισχύει την ενσυναίσθηση, μειώνει το στρες και δημιουργεί ηρεμία. Κάποιες βιβλιοθήκες προσφέρουν καλοκαιρινά προγράμματα ανάγνωσης και διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Φτιάξτε το δικό σας κήπο
Εάν έχετε διαθέσιμο χώρο, αναθέστε στα παιδιά να αναλάβουν να φυτέψουν οπωροφόρα δέντρα, λαχανικά ή λουλούδια. Τα παιδιά θα είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα των φυτών, ανάλογα με την ηλικία τους βέβαια. Αν ζείτε σε διαμέρισμα, τα παιδιά μπορούν να φυτέψουν σε γλάστρες ή ακόμη και δοχεία. Πρόκειται για μία εξαιρετική δραστηριότητα, που όχι μόνο συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν τη φύση και το περιβάλλον.

Οργανώστε βραδιές κινηματογράφου
Τα θερινά σινεμά είναι διαχρονική αξία και αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια για μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε, όμως, να οργανώσετε στη βεράντα ή στον κήπο σας τις δικές σας κινηματογραφικές βραδιές. Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον, με πουφ, μαξιλάρες, κ.λπ. Χρησιμοποιήσετε ασύρματα ηχεία με Bluetooth για καλύτερο ήχο, σερβίρετε  σπιτικά νάτσος ή σπιτική πίτσα ή ποπ κορν και μην ξεχάσετε να ζητήσετε από όλα τα μέλη της οικογένειας να κλείσουν τα κινητά τους πριν ξεκινήσει η προβολή της ταινίας, την οποία θα επιλέξετε από κοινού. Καλή διασκέδαση!