Πώς θα περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας φέτος το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλοι γεμίζουμε μπαταρίες και έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας. Πέρα από την ανεμελιά, θα πρέπει αυτή η περίοδος να είναι εποικοδομητική, ως προς την ωρίμανση των παιδιών, τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, τις εμπειρίες που θα αποκομίσουν. Το καλοκαίρι είναι χρόνος που τα παιδιά πρέπει να απασχοληθούν δημιουργικά, εκτός από την οθόνη του τάμπλετ και της τηλεόρασης.

Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά σας καθημερινά και καλλιεργήστε τη μεταξύ σας καλή επικοινωνία. Φροντίστε να περνάτε μαζί χαρούμενες, χαλαρές στιγμές, κάνοντας απλά καθημερινά πράγματα. Αυτό που μετράει δεν είναι τι κάνετε, αλλά η διάρκεια και η ποιότητα της επαφής σας.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε εσείς καλή διάθεση. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι είστε αγχωμένοι, αρνητικοί ή ότι βαριέστε, συμπεριφέρονται ανάλογα. Προσπαθήστε να είστε εκεί μαζί τους και να ζείτε τη στιγμή όσο πιο ανέμελα μπορείτε. Η παρουσία του πατέρα είναι πολύ σημαντική στη ζωή ενός παιδιού.

Πώς θα περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας φέτος το καλοκαίρι

Οι δραστηριότητες με τα παιδιά πρέπει να έχουν δομή και οργάνωση, ακόμα και το καλοκαίρι, ώστε να έχουν νόημα και σκοπό (π.χ. συγκεκριμένη ώρα φαγητού, ύπνου, παιχνιδιού, κτλ.). Ναι μεν το καλοκαίρι δεν υπάρχει το αυστηρό και κουραστικό πρόγραμμα του χειμώνα, ωστόσο, η οργάνωση προσφέρει στα παιδιά ασφάλεια, σκοπό και τα ξεκουράζει, ενώ η υπερβολική χαλαρότητα τα αποσυντονίζει.

Μάθετε στα παιδιά σας να απολαμβάνουν την επαφή με τη φύση, το παιχνίδι, τη συζήτηση, το διάβασμα, τα σπορ. Να νιώθουν άνετα και χαρούμενα, χωρίς να απασχολούνται με την τεχνολογία, η χρήση της οποίας καλό είναι να γίνεται με μέτρο. Όσο εσείς μειώνετε τη χρήση της τεχνολογίας και την αντικαθιστάτε με πιο ουσιαστικές δραστηριότητες, τόσο πιο πολύ θα τα βοηθήσετε να εξελιχθούν και ωριμάσουν.

Παροτρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κάτι καινούριο αυτό το καλοκαίρι. Σπορ, μουσική, χορό, θεατρικό παιχνίδι και ό,τι άλλο μπορεί να τους αρέσει, ώστε να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν τα όριά τους, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. Επίσης, οι τέχνες, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, θα τα κάνει να αγαπήσουν τη γνώση και θα συμβάλει στην πνευματική και ψυχολογική τους ωρίμανση.

Χτίστε ωραίες καλοκαιρινές αναμνήσεις, κάνοντας απλά πράγματα, όπως βόλτες στη θάλασσα ή το βουνό, κατασκευές, πικ-νικ, ποδηλασία, μαγειρέψτε μαζί, κλπ. Από όλα αυτά κρατήστε ζωντανές τις αναμνήσεις βγάζοντας φωτογραφίες, τις οποίες στο τέλος του καλοκαιριού θα τυπώσετε φτιάχνοντας ένα άλμπουμ ή κολάζ.