Πώς θα πετύχετε τους στόχους της νέας χρονιάς

Το τέλος κάθε χρονιάς, λίγο πριν την αρχή της επόμενης, συνοδεύεται με απολογισμούς για εκείνη που φεύγει και πλάνα για εκείνη που έρχεται. "Φέτος θα χάσω κιλά, θα κόψω το κάπνισμα, θα ασχοληθώ με ένα νέο σπορ, θα αφιερώνω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου", είναι μερικοί από τους στόχους που ίσως θέσατε πέρυσι, τέτοια εποχή. Και να ‘μαστε πάλι εδώ, ένα χρόνο μετά. Καταφέρατε να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας;

Αν η απάντηση είναι ναι, αξίζετε συγχαρητήρια. Αν η απάντηση είναι όχι, καλό είναι να γνωρίζετε, ότι δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τηρήσουν τους στόχους που έθεσαν για την καινούρια χρονιά, τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες, αλλά πολύ σύντομα το κίνητρο χάνεται. Γιατί, λοιπόν, εξακολουθούμε να θέτουμε στόχους για τη νέα χρονιά, αφού συνήθως δεν καταφέρνουμε να τους επιτύχουμε; Αλλά από την άλλη, αν δεν θέσουμε στόχους πώς θα τους πετύχουμε; Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον; Φέτος, δεν αρκεί να πούμε πως το 2020 θα είναι διαφορετικό. Πρέπει να το αποδείξουμε με πράξεις.

Κάθε χρόνο οι ίδιοι στόχοι

Παρόλο που μας αρέσει να θέτουμε συγκεκριμένους στόχους για τη νέα χρονιά, οι περισσότεροι εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Θα ξεκινήσω γυμναστική και/ ή θα χάσω βάρος
  • Θα τρώω πιο υγιεινά  και/ ή θα καταναλώνω λιγότερο αλκοόλ ή καφέ
  • Θα κόψω το κάπνισμα
  • Θα βρίσκω περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου / την οικογένεια / τους φίλους μου

Όλες οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής κάποιου και απαιτούν μεγάλη δέσμευση. Παρόλο που κάποιοι καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν αυτούς τους στόχους, έρευνες δείχνουν ότι το 75% αποτυγχάνει, ενώ το 67% θέτει περισσότερους από ένα στόχο εν όψει της νέας χρονιάς. Τι είναι αυτό που καθορίζει τελικά την επιτυχία ή μη ενός στόχου;

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η επιθυμία για επιτυχία και η αυτοσυγκράτηση παίζουν σημαντικό ρόλο, καθορίζοντας την πραγματοποίηση ή μη των αποφάσεών μας. Πολλοί άνθρωποι φτιάχνουν ολόκληρες λίστες με στόχους για τη νέα χρονιά χωρίς, όμως, κανένας να σκεφτεί κατά πόσο θέλει πραγματικά να τους εκπληρώσει όλους αυτούς. Πρέπει να επιθυμούμε πραγματικά κάτι για να καταφέρουμε να το πετύχουμε.
Οι στόχοι της νέας χρονιάς 1

Αν, λοιπόν, αδυνατείτε να κάνετε πραγματικότητα τους μεγαλεπήβολους στόχους που θέτετε κάθε χρόνο, μήπως θα έπρεπε να τους αντικαταστήσετε με πιο εφικτές εναλλακτικές; Επιλέξτε με προσοχή τους στόχους που θέτετε και φροντίστε να είναι πράγματα που θα ικανοποιήσουν εσάς και όχι τους γύρω σας. Αλλό ένα πρόβλημα που προκύπτει όταν θέτουμε στόχους είναι ότι σκεφτόμαστε αποκλειστικά το αποτέλεσμα και ποτέ τον τρόπο με τον οποίο θα το πετύχουμε τελικά. Η έλλειψη σχεδίου δράσης οδηγεί, σχεδόν πάντα, σε αποτυχία. Δεν περιμένετε, φυσικά, απλώς να ξυπνήσετε ένα πρωί και η παλιά συμπεριφορά και οι κακές συνήθειες να έχουν κάνει φτερά.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, συνήθως θέτουμε στόχους που δεν τους έχουμε σκεφτεί καλά προηγουμένως. Αυτό, φυσικά, αυξάνει τα ποσοστά αποτυχίας. Σκεφτείτε καλά ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε, πώς θα παρακολουθείτε την πορεία της εξέλιξης των στόχων σας και πώς θα συγκρατείτε κάθε φορά τον εαυτό σας. Διαλέγοντας στόχους για τους οποίους έχουμε ισχυρό κίνητρο ή είναι σημαντικοί για εμάς, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να τους πετύχουμε. Επομένως, επιλέξτε με σύνεση πράγματα που σας ενδιαφέρουν πραγματικά και φιάξτε πλάνο δράσης από πριν. Και να θυμάστε: αν για κάποιο λόγο ξεστρατίσετε, μην τα παρατάτε, απλώς ξαναπροσπαθήστε.

Έρευνες έδειξαν, επίσης, ότι η επιτυχία στην επίτευξη στόχων, συνδέεται με άτομα που έχουν έντονη αυτοσυγκράτηση, πιστεύουν στη δύναμη της θέλησης και θεωρούν πως μπορούν -χρησιμοποιώντας τα παραπάνω- να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους. Πρόκειται για ανθρώπους αισιόδοξους, που πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν ένα στόχο αν πραγματικά το βάλουν στο μυαλό τους. Από την άλλη πλευρά, άνθρωποι που πιστεύουν ότι η αυτοσυγκράτηση έχει προκαθορισμένα όρια και αυτό δεν αλλάζει, έχουν την τάση να αποτυγχάνουν στους στόχους που θέτουν για τη νέα χρονιά και γενικότερα. Οι στόχοι αυτοί σχετίζονται συχνά με προβλήματα αυτοσυγκράτησης, π.χ. "θα ήθελα να αποταμιεύω περισσότερο", "φέτος θα γυμνάζομαι περισσότερο".

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα μας πάντα θέλουμε δύο πράγματα, από τη μία να είμαστε λεπτοί και σε φόρμα και από την άλλη να τρώμε σοκολατάκια και γλυκά. Οι αποφάσεις της νέας χρονιάς συνήθως επικαλούνται αρχικά τον -μακροπρόθεσμα- ενάρετο εαυτό μας, στον οποίο προσπαθούν να υποτάξουν το άμεσο παρορμητικό κομμάτι μας, που θέλει να τρώει λιχουδιές και να ξοδεύει. Τι μπορούμε, όμως, να μάθουμε από αυτό; Όσο περισσότερο πιστεύει κανείς στον εαυτό του και στη δύναμη που έχει πάνω στις πράξεις του, τόσο πιο εύκολα θα πετύχει τους στόχους του. Η θετική σκέψη είναι ένα από τα συστατικά της επιτυχίας.

3 βήματα για να πετύχετε τους στόχους της νέας χρονιάς

Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, η επιτυχία θα είναι για εσάς παιχνιδάκι, ωστόσο, αν επιθυμείτε να χάσετε κιλά, μείνετε μακριά από τα γλυκά!

1. Επιλέξτε τους στόχους σας με βάση τι πραγματικά θέλετε και όχι βάση του τι πρέπει να κάνετε. Αν είναι σημαντικοί για εσάς, έχετε περισσότερες πιθανότητες να τους πετύχετε.
2. Σκεφτείτε ένα πλάνο που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας και φροντίστε να έχετε ό,τι σας χρειάζεται, κάνοντας μικρά βήματα κάθε φορά. Ανταμείψτε τον εαυτό σας για κάθε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όσο μικρό κι αν είναι. Και να θυμάστε: η συνταγή της επιτυχίας είναι αργά και σταθερά βήματα.
3. Να παρακολουθείτε την πρόοδό σας: το να κρατάτε σημειώσεις μπορεί να βοηθήσει να μείνετε πιστοί στους στόχους σας. Μοιραστείτε την εμπειρία σας με συγγενείς και φίλους. Το να "λογοδοτείτε" σε κάποιον προσφέρει κίνητρο. Αν έχετε κάποιο φίλο με κοινούς στόχους μπορείτε να αλληλοϋποστηρίζεστε.