Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά στον καύσωνα

Photo credits: freepik.com
Τα τελευταία χρόνια οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι είναι όλο και πιο συχνές, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν προβλήματα υγείας και στα μικρά παιδιά, καθώς είναι πιο ευάλωτα στον καύσωνα. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να προσέχουμε;

Η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο επιβάλλεται για κάθε ηλικία. Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε συνθήκες καύσωνα στα βρέφη, στα παιδιά και πιο ειδικά σε παιδιά με χρόνια νοσήματα, παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος των παιδιών (δηλαδή τα κύτταρα που μπορεί να ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος) είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος σε σχέση με τους ενηλίκους, γεγονός που καθιστά τα παιδιά περισσότερο ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Στην παιδική ηλικία, οι ιστοί του σώματος μεγαλώνουν με ταχείς ρυθμούς, οι ιδρωτοποιοί αδένες αναπτύσσονται και ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του οργανισμού δεν λειτουργεί επαρκώς. Συνεπώς, οι ενήλικες (γονείς, μέλη της οικογένειας, δάσκαλοι κ.ά.) πρέπει να βοηθούν τα παιδιά να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Πώς προστατεύουμε τα παιδιά από τις ψηλές θερμοκρασίες

Όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 35-40οC, τα παιδιά δεν θα πρέπει να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους και γενικά να εκτίθενται πολλή ώρα στον ήλιο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει εξάντληση, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία, εγκαύματα, θερμικές κράμπες, ακόμη και θερμοπληξία.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν με την πρόληψη. Τι πρέπει, λοιπόν, να έχουμε υπόψη;

Τα παιδιά θα πρέπει να: 

  • Βρίσκονται πάντα σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον, φορώντας ελαφρά ρούχα, καπέλο και γυαλιά
  • Πίνουν δροσερό νερό και όχι αναψυκτικά
  • Καταναλώνουν ελαφριά τροφή
  • Ξεκουράζονται το μεσημέρι
  • Μην ασκούνται υπερβολικά
  • Πηγαίνουν στο πάρκο ή την παιδική χαρά όταν αρχίσει να πέφτει ο ήλιος

Σχετικά με τον κλιματισμό στο σπίτι, θα πρέπει να είναι γύρω στους 24οC, αλλά αν δεν έχει πολλή ζέστη, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα.
Τέλος, δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά σε κλειστό αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό, ούτε για λίγα λεπτά.

 

Ένα άρθρο για: