Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου

Το καλοκαίρι μοιάζει να ήρθε για τα καλά, η θερμοκρασία όλο και ανεβαίνει, οι βόλτες στην εξοχή είναι πιο συχνές και η προστασία από τον ήλιο ακόμη πιο απαραίτητη για όλους, ειδικά όμως για τα παιδιά.  

Ο ήλιος είναι πολύτιμος για την ανάπτυξη των παιδιών και τον οργανισμό τους, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή της βιταμίνης D (αρκεί η έκθεση 15’-20’ στον ήλιο χωρίς αντηλιακό) και κατ’ επέκταση στη ενδυνάμωση των οστών και των μυών, στον καλύτερο ύπνο, σε καλύτερη διάθεση, κ.α.

Ταυτόχρονα, όμως, η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια, στο αμυντικό σύστημα και βέβαια, στο δέρμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου απορροφάται από τη μελανίνη που βρίσκεται στο δέρμα μας. Όσο περισσότερο εκτιθέμεθα στον ήλιο, τόσο περισσότερη μελανίνη παράγει το δέρμα, αποκτώντας το γνωστό «μαύρισμα».

Στις περιπτώσεις, όμως, που το δέρμα εκτίθεται σε μεγαλύτερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας από αυτή που μπορεί να απορροφήσει η μελανίνη, τότε μπορεί να προκληθεί ήπια βλάβη (ερύθημα) ή ηλιακό έγκαυμα.

Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στον ήλιο, αφενός γιατί το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο και αφετέρου επειδή έχουν λιγότερη μελανίνη από τους ενήλικες. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι αθροιστική δηλαδή, αθροίζεται χρόνο με το χρόνο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας μορφής καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

Είναι ενδεικτικό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία που απορροφάται από το δέρμα ενός παιδιού μικρότερου των έξι ετών, είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που απορροφάται από το δέρμα ενός ενήλικα.
Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου
Ο επιδερμιδικός φραγμός του δέρματος παραμένει ανώριμος στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, πράγμα που σημαίνει ότι από το πρώτο καλοκαίρι της ζωής, μπορεί να προκληθούν βλάβες στο DNA των κυττάρων με σοβαρές συνέπειες αργότερα. Τα παιδιά με σπίλους (ελιές) και πολύ ανοιχτό δέρμα ή με οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Όσον αφορά στην όραση, σε βρέφη και παιδιά ηλικίας ως δέκα ετών μπορεί να συμβεί αυξημένη διαπερατότητα του οφθαλμικού φακού στην ορατή και υπεριώδη ακτινοβολία στη μετέπειτα ζωή, καθώς ο αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες του αμφιβληστροειδούς. Επομένως, η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να αρχίζει από τη βρεφική ηλικία και να αποτελεί καθημερινή συνήθεια για όλη τη ζωή.

Μέτρα προστασίας των παιδιών από τον ήλιο

  • Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11.00 – 16.00. Φροντίζουμε τα παιδιά να είναι στη σκιά, είτε όταν παίζουν, είτε όταν είναι στη θάλασσα.
  • Βάζουμε αντιηλιακό σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος των παιδιών, προτιμώντας αυτά με φυσικά φίλτρα και με δείκτη προστασίας SPF30.
  • Εφαρμόζουμε το αντιηλιακό 30’ πριν από την έκθεση στον ήλιο.
  • Το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες ή όταν το παιδί βγει από τη θάλασσα ή αν έχει ιδρώσει από το παιχνίδι.
  • Το αντιηλιακό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στην παραλία, αλλά οπουδήποτε εκτεθούμε στον ήλιο (παιδική χαρά, βόλτα κ.α.).
  • Δεν παραλείπουμε να καλύπτουμε σημεία, όπως: αυτιά, χείλη, αυχένα, παλάμες.
  • Επιλέγουμε για το παιδί ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας, ώστε να προστατεύουν 100% από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Φροντίζουμε να φοράμε στο παιδί ένα πλατύγυρο καπέλο.
  • Στην παραλία, μπορούμε να φοράμε στο παιδί τα ειδικά ρούχα με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, μέσα και έξω από τη θάλασσα.