Πώς θα προστατευτούμε από το κρύο

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι αναμενόμενες, οι οποίες, όμως, ταλαιπωρούν τον οργανισμό μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από το κρύο;

Σωστή θερμοκρασία

Το σώμα μας χρειάζεται μια θερμοκρασία γύρω στους 36,6ο C για να λειτουργήσει κανονικά. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, το σώμα μειώνει τη ροή του αίματος στα άκρα, για να διοχετεύει περισσότερο αίμα στα ζωτικά όργανα. Επομένως, τα κρύα χέρια και πόδια είναι ένδειξη ότι αρχίζουμε να κρυώνουμε. Αν δεν λάβουμε υπόψη αυτή την προειδοποίηση, μπορεί να οδηγηθούμε σε κρυοπάγημα.

Όταν είστε σε εσωτερικό χώρο, φροντίστε η θερμοκρασία στο σπίτι ή την εργασία σας, να κυμαίνεται μεταξύ 18-20°C. Η απότομη έκθεση από τη ζέστη στο κρύο ενδέχεται να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του σώματος.

Όταν κυκλοφορείτε έξω, αποφύγετε να φοράτε πολλά και βαριά ρούχα. Προτιμήστε ελαφριά ρούχα σε στρώσεις (π.χ. ένα μακό μπλουζάκι, ένα λεπτό πουλόβερ, μία ζακέτα, ένα μπουφάν) ώστε αν χρειαστεί να βγάζετε κάποιο ρούχο και να μην είστε ιδρωμένοι στο κρύο. Φορέστε σκουφί στο κεφάλι, κατά προτίμηση συνθετικό και όχι μάλλινο, καθώς το 30% της θερμότητας του σώματος χάνεται από το κεφάλι. Φορέστε γάντια στα χέρια και κινήστε καθώς περπατάτε, αντί να τα έχετε στις τσέπες. Έτσι, εξασφαλίζετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και λιγότερη απώλεια θερμότητας.

Η άσκηση, κυρίως η αερόβια, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, επομένως παράγεται θερμότητα. Δοκιμάστε να κάνετε λίγη γυμναστική το πρωί, πριν βγείτε από το σπίτι.

Πώς θα προστατευτούμε από το κρύο

Διατροφικά tips 

Τις κρύες μέρες του χειμώνα προτιμήστε σούπες, αλλά και όσπρια, καθώς προσφέρουν έτοιμη θερμότητα στον οργανισμό. Πώς; Κατά τη διαδικασία της πέψης, ο οργανισμός διασπά την τροφή και απορροφά τα πολύτιμα θρεπτικά της συστατικά, με αποτέλεσμα να παράγεται θερμότητα. Η ποσότητα αυτής εξαρτάται από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει.

Η πέψη τροφών που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως λευκό κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σε υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, δημητριακά) κάνει τον οργανισμό να καταναλώνει μεγαλύτερη ενέργεια για να τις μεταβολίσει, οπότε αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος.

Τα ζεστά ροφήματα είναι ιδανικά αυτές τις μέρες, αλλά αν επιλέξετε να πιείτε καφέ, προτιμήστε ντεκαφεϊνέ, κι αυτό γιατί η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς στα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει τη συστολή τους, με αποτέλεσμα το σώμα να χάνει θερμότητα.

Αντισταθείτε στην κατανάλωση αλκοόλ, γιατί η αντίληψη ότι μας ζεσταίνει, είναι εσφαλμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση οινοπνεύματος προκαλεί διαστολή των αγγείων του δέρματος και έτσι διευκολύνεται η απώλεια θερμότητας.

Προστασία του δέρματος 

Η χαμηλή θερμοκρασία, ο παγωμένος αέρας και η εναλλαγή της θερμοκρασίας από τους εσωτερικούς στους εξωτερικούς χώρους, έχει ως αποτέλεσμα ξηρότητα, ερεθισμούς, ευρυαγγείες και σκασμένα χείλη. Τα λιπίδια που υπάρχουν στην εξωτερική στιβάδα παράγονται με πιο αργό ρυθμό και η επιδερμίδα γίνεται τραχιά, ξεφλουδίζει ή ερεθίζεται. Για να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε την άμυνα του δέρματος, χρειάζεται συνεχής, βαθιά ενυδάτωση.

Για να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε την άμυνα του δέρματος, χρειάζεται συνεχής, βαθιά ενυδάτωση.

Ειδικά για τα χείλη, που η επιδερμίδα τους είναι φτωχή σε λιπίδια και άρα ευάλωτη στο κρύο, χρησιμοποιείτε συχνά ένα ενυδατικό προϊόν. Αποφύγετε να τα υγραίνετε με τη γλώσσα, γιατί έτσι επιδεινώνεται η κατάσταση.

Όσο για τα χέρια, όσο το κρύο είναι τσουχτερό, καλό είναι να φοράμε ένα ζευγάρι γάντια. Τα γάντια ενδείκνυνται και για τις περιπτώσεις που τα χέρια έρχονται σε επαφή με το κρύο νερό για τις διάφορες δουλειές του σπιτιού.

Προσοχή στην υποθερμία και τα κρυοπαγήματα

Όταν μιλάμε για υποθερμία, αναφερόμαστε στη σημαντική απώλεια θερμότητας, καθώς το σώμα χάνει περισσότερη θερμότητα από αυτή που μπορεί να παράγει. Τα συμπτώματα είναι ρίγη, απώλεια συντονισμού, δυσκολία συγκέντρωσης και ομιλίας. Αν νιώσετε κάτι τέτοιο, ζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Τα κρυοπαγήματα μπορούν να παρουσιαστούν σε διάφορα μέρη του σώματος που είναι για ώρα εκτεθειμένα στο κρύο, όπως π.χ. στα άκρα, στη μύτη, τα μάγουλα και τα αυτιά. Οι «τσιμπιές» και το μούδιασμα αποτελούν ενδείξεις ότι πρέπει να βρεθείτε σε θερμαινόμενο χώρο, να ζεστάνετε το σημείο που νιώθετε παγωμένο, χωρίς όμως να τρίβετε δυνατά ή να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό, γιατί αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ζημιά στους ιστούς του δέρματος.