Πώς θα σταματήσουμε το τσιμπολόγημα των παιδιών;

Φάε παιδί μου με… πρόγραμμα!

Πολλές φορές με ρωτάνε οι μαμάδες τι να κάνουν με τα παιδιά τους που θέλουν να τσιμπολογάνε διαρκώς ειδικά τώρα που είναι κλεισμένα μέσα στο σπίτι.  Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή και ας ξεκινήσουμε με έναν καλό προγραμματισμό των γευμάτων μας.

Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να πάρουμε ένα χαρτί όπου θα καταγράψουμε το πλάνο μας. (μπορείτε επίσης να έχετε και ένα μαυροπίνακα). Χωρίζουμε λοιπόν τα γεύματα μας σε 5-6 και ξεκινάμε από το πρωινό μας που είναι από τα πιο βασικά γεύματα της ημέρας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα με διαφορά 3 ωρών μεταξύ τους.

Αν π.χ. ξυπνάμε στις 8 βάζουμε

  • το δεκατιανό στις 11
  • το μεσημεριανό στις 2
  • το απογευματινό μας στις 6
  • το βραδινό μας στις 8

και αν θέλουμε προσθέτουμε και

  • κάτι ελαφρύ π.χ. ένα γιαούρτι ή ένα γάλα προ ύπνου.

Με αυτό λοιπόν το σχήμα επιτυγχάνουμε τα εξής: διατηρούμε τη γλυκόζη σε φυσιολογικές τιμές κατά τη διάρκεια της μέρας, λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός μας και ελέγχουμε πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα της πείνας.

Το διατροφικό αυτό πλάνο μπορούμε να το κάνουμε μαζί με τα παιδιά προτείνοντας τα να διαλέξουν μεταξύ 2 επιλογών π.χ. το πρωινό τους θα είναι pancakes με ένα φρούτο (που επίσης μπορούν να επιλέξουν) ή ένα τόστ με κασέρι και ένα φρούτο. Έτσι έχουν τα παιδιά τη χαρά της επιλογής. Προσπαθήστε όμως να τους δίνετε 2 ή 3 επιλογές όχι παραπάνω π.χ. ψωμί με μέλι ή με φυστικοβούτυρο, μπανάνα, ακτινίδιο ή πορτοκάλι.

Στο faepaidimoy θα βρείτε πολλές και υγιεινές συνταγές για όλα τα γεύματα της ημέρας που θα σας βοηθήσουν να κάνετε σωστά τον προγραμματισμό σας. Μπορείτε να προετοιμάζετε το πλάνο των γευμάτων και σνακ της ημέρας από την προηγούμενη για να ελέγχετε έτσι αν έχετε όλα τα υλικά. Αφού λοιπόν το καταγράψετε στο χαρτί ή στο μαυροπίνακα θα έχουν και τα παιδιά τη δυνατότητα να ξέρουν το menu της ημέρας και τις ώρες που αυτό θα σερβίρεται.

Πολύ βασικό είναι να προετοιμάζετε μαζί με τα παιδιά σας τα γεύματα και να τους δίνετε αρμοδιότητες ανάλογα με την ηλικία τους. Έτσι θα αποκτήσουν μια πολύ καλή εικόνα των υλικών θα διασκεδάζουν μαζί σας και μην ξεχνάτε ότι όλη η διαδικασία μαγειρέματος διευρύνει τις γευστικές μας επιλογές βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των υλικών και δεν τελειώνει μόνο στην προετοιμασία αλλά και στο σερβίρισμα όπου εκεί τα παιδιά μπορούν να αφήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους να ξετυλιχθεί !

Μια καλή επιβράβευση επίσης είναι μια φορά την εβδομάδα (προτιμήστε το σ/κο που θα έχετε παραπάνω χρόνο) να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας ένα γλυκό (π.χ. ένα κεικ , muffins, παγωτό με γιαούρτι κ.λ.π και όχι σε υπερβολικές ποσότητες) Με αυτό τον τρόπο δεν στερούνται τα παιδιά σας τα γλυκά αλλά και δεν τα καταναλώνουν καθημερινά παρά μια ειδική μέρα που θα είναι όλη η οικογένεια μαζί κάτι σαν μια μικρή γιορτή!

Αναδημοσίευση από το faepaidimou