Πώς θα βελτιώσετε τον προφορικό σας λόγο

Ανήκετε σε εκείνους που όταν μιλούν καθηλώνουν το συνομιλητή τους με την ωραία, καθαρή και στρωτή ομιλία τους ή μήπως δεν νιώθετε άνετα να συμμετέχετε σε συζητήσεις με φίλους ή συνεργάτες, σε επαγγελματικά meetings ή ακόμη και σε κουβέντες με το άλλο φύλο;

Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στη δεύτερη κατηγορία, που αποτελεί και την πλειοψηφία, το άρθρο που ακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον προφορικό σας λόγο.

Κάθε ομιλία, είτε γίνεται ανάμεσα σε δύο άτομα, είτε μπροστά σε κοινό, μπορεί να ενέχει δυσκολίες. Γίνονται κατανοητά αυτά που λέτε από τον ακροατή ή τους ακροατές; Είναι το λεξιλόγιό σας πλούσιο; Μιλάτε με τρόπο που να προκαλεί το ενδιαφέρον;

Η ευφράδεια λόγου μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλές περιστάσεις, στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Ο καθαρός λόγος, η σωστή άρθρωση, το πλούσιο λεξιλόγιο, o τονισμός, είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάποιος όταν μιλά, ειδικά σε μία σημαντική συνάντηση ή μπροστά σε κοινό.

Από την άλλη, τα μακρόσυρτα «εεε», οι μεγάλες προτάσεις, τα εκφραστικά λάθη, κάνουν τον ακροατή να χάνει το ενδιαφέρον του. Στην ερώτηση αν η ευφράδεια λόγου μπορεί να καλλιεργηθεί, η απάντηση είναι «ναι». Για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του προφορικού λόγου χρειάζεται εξάσκηση, καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στον εαυτό σας και μείωση του άγχους που σας καταλαμβάνει όταν πρόκειται να λάβετε μέρος σε μία συζήτηση / ομιλία.

Καταγράψτε την ομιλία σας
Είναι δύσκολο να αντιληφθείτε πώς μιλάτε, αν δεν ακούσετε τον εαυτό σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να ηχογραφήσετε αρχικά μία κουβέντα με φίλους. Δείτε που υστερείτε και προσπαθήστε να εξασκηθείτε στον ελεύθερο χρόνο σας, μιλώντας.
Πώς θα βελτιώσετε τον προφορικό σας λόγο

Προσοχή στην άρθρωση
Η σωστή άρθρωση, ο τονισμός των λέξεων και γενικά η ροή του λόγου μπορούν να σας δώσουν έξτρα πόντους στις συζητήσεις σας / ομιλίες.

Αποφύγετε την επανάληψη λέξεων
Πολλοί χρησιμοποιούμε συχνά λέξεις όπως «έτσι», «λοιπόν», κ.α., οι οποίες χαλάνε το λόγο μας. Το να παρατηρείτε ποιες λέξεις χρησιμοποιείτε είναι το πρώτο βήμα για να μην τις επαναλαμβάνετε συχνά και υπερβολικά.

Προσέξτε τον τόνο της φωνής σας
Η φωνή είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία για έναν καλό ομιλητή. Βελτιώστε τη φωνή και κατ’ επέκταση την ομιλία σας, μαθαίνοντας να αναπνέετε σωστά, δηλαδή από το διάφραγμα, κάνοντας εξάσκηση στη δυνατή ανάγνωση,

Διαβάστε ώστε να διευρύνετε το λεξιλόγιό σας
Το διάβασμα (εφημερίδες, λογοτεχνικά βιβλία, επιστημονικά άρθρα κ.λπ.) μας βοηθάει να μάθουμε περισσότερες λέξεις και να αναπτύξουμε το λεξιλόγιό μας. Επίσης, ανατρέξτε σε ένα επεξηγηματικό λεξικό κάθε φορά που έχετε μία άγνωστη λέξη και σε ένα λεξικό συνωνύμων για να βρίσκετε λέξεις που έχουν παρεμφερή σημασία. Η χρήση των ίδιων λέξεων αποτελεί δείγμα ανθρώπου με περιορισμένο λεξιλόγιο.

Ετοιμάστε την ομιλία σας
Αν πρόκειται να μιλήσετε σε κοινό, ετοιμάστε την ομιλία σας, ώστε να είστε σύντομοι και να κερδίσετε την προσοχή του κοινού. Το καλό  χιούμορ, επίσης, προσθέτει πόντους.

Διατηρείτε οπτική επαφή  
Η οπτική επαφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να κρατήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σας. Κάντε τους ακροατές να αισθάνονται ότι μιλάτε σε εκείνους, όχι σε ένα δωμάτιο στο οποίο απλά έτυχε να βρίσκονται.

Κανονίστε το δικό σας ακροατήριο
Αφού έχετε εξασκηθεί αρκετά στα προηγούμενα βήματα, παρακαλέστε έναν καλό φίλο σας να σας ακούσει και να σας πει τη γνώμη του. Ακούστε τις παρατηρήσεις του και επαναλάβετε μετά από λίγες μέρες, αφού εξασκηθείτε κι άλλο!