Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει

Οι περισσότεροι γονείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις στιγμές εκείνες που το μωρό έχει γκρίνια ή κλαίει και δυσκολεύεται να χαλαρώσει. Όμως, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να κάνετε το μωρό σας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει.

Μία ζεστή αγκαλιά

Το άγγιγμά σας, τα τρυφερά χάδια και η ζεστή αγκαλιά σας δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας στο μωρό σας. Επιπλέον, οι ενέργειες αυτές συμβάλλουν στην έκκριση ωκυτοκίνης, της ορμόνης της ευφορίας, που βοηθά στη ανάπτυξη δεσμού μεταξύ γονιών και μωρού.

Ένα ήσυχο σημείο

Μπορεί το μωρό σας να νιώθει καλύτερα όταν το έχετε αγκαλιά, αλλά καθώς αυτό δεν είναι εφικτό συνέχεια, εντοπίστε ένα σημείο του σπιτιού που δείχνει να το απολαμβάνει. Αυτό μπορεί να είναι στο δωμάτιό του ή αλλού στο σπίτι.

Λευκοί ήχοι

Πρόκειται για ήχους που μιμούνται το περιβάλλον της μήτρας, εκεί δηλαδή που το μωρό σας ζούσε εννέα μήνες (π.χ. αμνιακό υγρό, καρδιά, αναπνοή, κ.λπ.). Επίσης, οι ήχοι από το πιστολάκι, την ηλεκτρική σκούπα ή τον απορροφητήρα μειώνουν το άγχος το οποίο συχνά νιώθουν τα μωρά. Οι ήχοι αυτοί δημιουργούν ασφάλεια και προκαλούν χαλάρωση των μωρών, με αποτέλεσμα να κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο.

Πριν τον ύπνο

Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες και τα παιχνίδια, πριν την ώρα του ύπνου. Το μωρό σας έχει ανάγκη να ακολουθεί μία ρουτίνα, που θα το βοηθήσει να χαλαρώσει. Μπορείτε να του διαβάσετε ένα παραμύθι, να του πείτε ένα νανούρισμα, να του κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο. Βάλτε χαλαρή μουσική, φροντίστε ο φωτισμός να είναι χαμηλός και αφήσετε το μωρό σας χαλαρώσει χωρίς την παρουσία σας.
Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει

Βρεφικό μασάζ

Ένας σίγουρος τρόπος για να βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει, είναι να του κάνετε ένα απαλό μασάζ, το οποίο θα του δημιουργήσει ένα γενικό αίσθημα ευεξίας. Θα χρειαστείτε λίγο λάδι για μασάζ, κατά προτίμηση αμυγδαλέλαιο και μια κουβερτούλα.

Ξεκινήστε από τα ποδαράκια του, καθώς σε αυτή την περιοχή τα μωρά είναι πιο δεκτικά, κάνοντας απαλές κινήσεις προς τα κάτω. Κρατήστε απαλά τον αστράγαλο με το ένα χέρι και τοποθετήστε το άλλο χέρι σας ψηλά στο μηρό του. Κλείστε την παλάμη σας γύρω από το πόδι του και φέρτε το προς τον αστράγαλο. Επαναλάβετε με σταθερές αλλά απαλές ρυθμικές κινήσεις, πρώτα με το ένα χέρι και μετά με το άλλο. Συνεχίστε τις μαλάξεις στα πέλματα του μωρού, πιέζοντας ελαφρώς κάθε δάχτυλο. Χρησιμοποιώντας εναλλάξ τους δύο αντίχειρες, κάντε μαλάξεις στο πάνω μέρος του πέλματος, από τα δάχτυλα ως τον αστράγαλο.

Όταν επουλωθεί ο ομφάλιος λώρος του μωρού, δοκιμάστε να του κάνετε απαλές μαλάξεις στην κοιλίτσα, καθώς θα το βοηθήσει στην πέψη και σε κοιλιακά προβλήματα. Κάνετε απαλές καθοδικές κινήσεις, με το ένα χέρι να ακολουθεί το άλλο. Κρατώντας το μωρό κοντά στο στήθος σας ή τοποθετώντας το μπρούμυτα, κάντε του μασάζ στην πλάτη του, ξεκινώντας από τον αυχένα και αγγίζοντάς το απαλά μέχρι τους γλουτούς.

Το βρεφικό μασάζ ανακουφίζει το μωρό από αέρια, κολικούς, δυσκοιλιότητα, κοιλιακές κράμπες, μυϊκή ένταση, πόνους δοντιών, κ.λπ. Παράλληλα, αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης γονέα και βρέφους. Η καλύτερη ώρα για να κάνετε μασάζ στο μωρό σας είναι μεταξύ των γευμάτων ή μετά το βραδινό μπάνιο, για να το ηρεμήσει από τους απογευματινούς κολικούς και την ένταση της ημέρας.