Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να νιώσει άνετα στη θάλασσα

Το μωράκι σας έχει συμπληρώσει τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και με το καλοκαίρι να βρίσκεται στο peak, ανυπομονείτε να βρεθείτε όλοι μαζί στη θάλασσα για την πρώτη του βουτιά. Τι γίνεται, όμως, όταν το μωρό σας δεν δείχνει πρόθυμο να πλατσουρίσει στο νερό;

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε εσείς, ώστε να το βοηθήσετε να νιώσει πιο άνετα και να εξοικειωθεί πιο γρήγορα με τη θάλασσα και το νέο για αυτό περιβάλλον, τουλάχιστον κατά τις πρώτες σας επισκέψεις στην παραλία.

  • Διαλέξτε μία φιλική παραλία για εσάς και το μωρό σας, δηλαδή με αμμουδιά μέσα-έξω και ρηχά νερά. Επίσης, καλό είναι η θάλασσα να έχει θερμοκρασία περίπου 30ο C και να είναι καθαρή.
  • Για να μπορέσει το μωρό σας να προσαρμοστεί στην παραλία, παίξτε αρχικά μακριά από την ακροθαλασσιά, ώστε να μην τρομάξει από την εικόνα της θάλασσας ή ενδεχομένως, του κύματος. Όσο θα παίζετε μπορείτε να δροσίζετε το μωρό σας με λίγο νερό από τη θάλασσα, ώστε να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί.

Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να νιώσει άνετα στη θάλασσα

  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά από τα αγαπημένα του παιχνίδια, που επιπλέουν στο νερό, ώστε να επικεντρωθεί σε αυτά το μωρό σας και όχι στη θάλασσα.
  • Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά και μπείτε σιγά-σιγά μαζί στη θάλασσα, κρατώντας το όρθιο ή στο πλάι. Για να νιώσει σιγουριά, να του μιλάτε συνέχεια με ήρεμο τόνο φωνής και χαμογελαστή διάθεση, έχοντας οπτική επαφή.
  • Βρέξτε σιγά-σιγά τα χεράκια, τα ποδαράκια και τον κορμό του. Αν δείτε ότι το μωρό σας αντιδρά άσχημα στην επαφή με το νερό, μην το βάλετε στη θάλασσα με το ζόρι, γιατί αυτό θα έχει αντίθετα αποτελέσματα. Θα σας δείξει εκείνο με το τρόπο του αν και πότε είναι έτοιμο για βουτιά.

Tips

  1. Αν θέλετε να προετοιμάσετε το μωρό σας για την πρώτη επαφή με τη θάλασσα, γεμίστε τη μπανιέρα με νερό και μάθετέ του να χτυπάει τα χεράκια και τα ποδαράκια του, να επιπλέει ανάσκελα ή ακόμη να βουτάει το κεφαλάκι του στο νερό, εξηγώντας του ότι τα ίδια φανταστικά παιχνίδια θα παίξετε και στη θάλασσα. Εννοείται ότι είστε συνεχώς δίπλα του, χωρίς να το αφήσετε δευτερόλεπτο από τα μάτια σας.
  2.  Μην ξεχνάτε ποτέ να φοράτε στο μωρό σας ρουχαλάκια με αντηλιακή προστασία ή να του βάζετε αντηλιακό, ακόμη και αν είστε στη σκιά. Το βρεφικό δερματάκι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και χρειάζεται πάντα προστασία από τον ήλιο.