Πώς ξέρω ότι γεννάω; Ενδείξεις ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού

Μετά από περίπου εννέα μήνες περιμένετε με ανυπομονησία το μωρό σας! Και σίγουρα αυτή είναι μία στιγμή που σας γεμίζει τεράστια χαρά, αλλά ταυτόχρονα και νευρικότητα και άγχος.

«Τι θα νιώσω όταν αρχίσουν οι συσπάσεις;», «πώς θα καταλάβω ότι σπάσανε τα νερά;», «πότε πρέπει να πάω στο μαιευτήριο;», είναι μερικές από τις απορίες που έχουν πολλές μέλλουσες μανούλες.  

Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε, αφού ο γυναικολόγος ή η μαία, θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα του τοκετού, δηλαδή η πορεία από τις συσπάσεις της μήτρας μέχρι τη γέννηση του μωρού, που για κάθε γυναίκα μπορεί να είναι μία διαφορετική εμπειρία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σώμα σας θα σας δώσει τα σημάδια ότι το μωρό σας έρχεται. Ας δούμε ποια είναι η διαδικασία.

Το έμβρυο αρχίζει να παίρνει θέση περίπου την 30η εβδομάδα της κύησης, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη σας εγκυμοσύνη. Το γεγονός ότι το κεφάλι του πιέζει προς τα κάτω την ουροδόχο κύστη, μπορεί να σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι έχετε συσπάσεις και επίσης, να σας δημιουργεί την ανάγκη να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα.

Ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται λίγες ημέρες ή εβδομάδες πριν, καθώς προετοιμάζεται για τη γέννηση του μωρού. Ο γιατρός σας μετρά τη διάμετρο σε κάθε επίσκεψή σας, οπότε εκτιμά κατά προσέγγιση την ημερομηνία τοκετού.

Θα αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερες κράμπες (δηλαδή δυσκαμψία και πόνο) χαμηλά στη μέση και στη βουβωνική περιοχή.
Πώς ξέρω ότι γεννάω; Ενδείξεις ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού

Επίσης, μπορεί να έχετε διάρροιες, ένα ενοχλητικό αλλά φυσιολογικό σύμπτωμα, καθώς δεν χαλαρώνουν μόνο οι μύες της μήτρας, αλλά και του πρωκτού. Φροντίστε να λαμβάνετε πολλά υγρά για πρόληψη της αφυδάτωσης.

Η υπερμεγέθης κοιλιά και ο μικρός άνθρωπος που φιλοξενείται εκεί, καταναλώνοντας πολλή ενέργεια από εσάς, η δυσκολία στον ύπνο και άλλοι παράγοντες, σας προκαλούν μεγαλύτερη κόπωση.  

Στην πρώτη φάση του τοκετού, οι κολπικές εκκρίσεις έχουν μία παχιά, κολλώδη αιματηρή υφή, ενώ στη συνέχεια η έκκριση αυτή αυξάνεται ή γίνεται πιο πυκνή.  

Οι συσπάσεις είναι ένα πρώιμο σημάδι της γέννας. Δημιουργούν μία αίσθηση τσιμπήματος, αφού οι μύες στη μήτρα σφίγγονται και προετοιμάζονται, πιέζοντας το μωρό προς τα έξω. Αν γίνονται αρκετά συχνά (συνήθως με διαφορά 30’’-70’’), έχουν μεγάλη διάρκεια και είναι επώδυνες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Η ρήξη του αμνιακού σάκου, γνωστό ως «σπάσιμο των νερών», συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορεί όμως, να γίνει πριν ή μετά την έναρξη των συσπάσεων. Αν σπάσουν τα νερά και δεν ξεκινήσει σύντομα ο τοκετός, συνήθως χορηγούνται φάρμακα για την πρόκληση του, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του εμβρύου και της εγκύου.

Αν πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να γεννήσετε, αλλά δεν είστε σίγουρη, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε μαζί του αν:

  • Υπάρξει οποιαδήποτε αιμορραγία ή ανοιχτό-κόκκινες εκκρίσεις.
  • Σπάσουν τα νερά, ειδικά σε περίπτωση που το υγρό είναι πράσινο ή καφέ, σημάδι ότι είναι μηκώνιο και ότι το μωρό έχει ενεργηθεί.
  • Παρουσιάζετε θολή ή διπλή όραση, σοβαρούς πονοκεφάλους ή αιφνίδιο πρήξιμο, συμπτώματα που παραπέμπουν σε προεκλαμψία.