Πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος προς την κορυφή για τις γυναίκες

Η ανισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας αποτελεί εδώ και χρόνια ένα καυτό θέμα. Η επικράτηση των στερεότυπων, ο αναχρονιστικός διαχωρισμός των επαγγελμάτων, οι διαφορές στις αμοιβές, η έλλειψη ευέλικτων μορφών εργασίας, ο συνδυασμός καριέρας και μητρότητας, θέτουν και πάλι το ερώτημα: έχουν οι γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες σταδιοδρομίας με τους άνδρες; Πιο συγκεκριμένα, προωθούνται σε διευθυντικούς ρόλους και τους δίνονται περισσότερες ευθύνες εξίσου με τους άνδρες; Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες που φιλοδοξούν να ανελιχθούν σε ανώτερες θέσεις συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια που βάζουν όρια στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ας δούμε, λοιπόν, τι λένε τα στοιχεία.

Το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερους ρόλους μειώνεται παγκοσμίως

Οι γυναίκες κατείχαν λιγότερο από το ένα τέταρτο (24%) των ανώτερων θέσεων ανά τον κόσμο το 2018, με μείωση από το αντίστοιχο ποσοστό 25% που ίσχυε το 2017.

  • Ωστόσο, το 2018, το 75% των επιχειρήσεων είχε τουλάχιστον μία γυναίκα στην ανώτερη διοίκηση, έναντι 66% το 2017.
  • Από την άλλη πλευρά, το ένα τέταρτο (25%) των παγκόσμιων επιχειρήσεων δεν έχουν γυναίκες σε ανώτερους διοικητικούς ρόλους.

Οι κλάδοι που διέθεταν τις λιγότερες γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους το 2017, είναι αυτοί της παραγωγής, της ενέργειας, των υπηρεσιών πληροφορικής και τεχνολογίας, των οικονομικών, του real estate, των εταιρικών υπηρεσιών και της νομικής.

Πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος προς την κορυφή για τις γυναίκες
Το φαινόμενο της "γυάλινης οροφής" εξακολουθεί να εμποδίζει τις γυναίκες να φτάσουν στην κορυφή

Ο όρος "γυάλινη οροφή" χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να αναδειχθούν στη σταδιοδρομία τους σε σχέση με άνδρες συναδέλφους του ίδιου επιπέδου. Οι άνδρες εξακολουθούν να θεωρούνται η πρώτη επιλογή ως επιχειρηματικοί ηγέτες, επιβεβαιώνοντας τη νοοτροπία του "think manager, think male". Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη συχνά εφαρμόζουν τα στερεότυπα των φύλων στην ηγεσία, που θέλει τις γυναίκες να "φροντίζουν" και τους άνδρες να "αναλαμβάνουν την ευθύνη". Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το "γυάλινο γκρεμό", δηλαδή το φαινόμενο όπου τείνουν να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις στον επιχειρηματικό κόσμο σε περιόδους κρίσης ή ύφεσης, όταν η πιθανότητα αποτυχίας είναι μεγαλύτερη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Grant Thornton για το έτος 2018, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 73% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα στην ανώτερη διοίκηση και το 27% των ανώτερων θέσεων των επιχειρήσεων κατέχουν γυναίκες. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων (75%) με τουλάχιστον μία γυναίκα στην ανώτερη διοίκηση, ενώ το 22% των ανώτερων θέσεων στις επιχειρήσεις κατέχεται από γυναίκες. Μεταξύ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017, μόνο το 15,8% των στελεχών και το 5,5% των CEOs ήταν γυναίκες. Στην Ελλάδα σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστού των γυναικών που καλύπτουν διοικητικές θέσεις (26%), το οποίο είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το παγκόσμιο ποσοστό (24%). Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, σε βάθος χρόνου το ποσοστό των γυναικών σε διοικητική θέση δεν είναι τόσο ενθαρρυντικό, καθώς η αύξηση που έχει πραγματοποιηθεί από το 2004 μέχρι σήμερα είναι 18%, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέρχεται σε 58%.

Πηγή: www.grant-thornton.gr