Πότε αναπτύσσεται η μνήμη των μωρών;

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του μωρού, η μνήμη του εργάζεται σκληρά από τη στιγμή που γεννιέται. Τον πρώτο καιρό λειτουργεί κυρίως η διαδικαστική μνήμη (μακροπρόθεσμη μνήμη), η οποία, όπως υποδηλώνει το όνομα, αποθηκεύει πληροφορίες για το πώς γίνονται ορισμένα πράγματα, ώστε να τα βοηθήσει σε κινητικές δεξιότητες όπως το πιπίλισμα, η κατάποση, το πιάσιμο, η παραγωγή ήχων και αργότερα το μπουσούλισμα, το κάθισμα και το περπάτημα.

Κάθε νέο μικρό πράγμα που κάνετε με το μωρό σας, το ενθαρρύνει να μάθει και βοηθά το μικρό του μυαλό να δημιουργήσει νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της διαδικαστικής μνήμης (ασυνείδητη μνήμη). Αργότερα, περίπου στους 14-18 μήνες, θα αρχίσει να αναπτύσσεται η μακρόχρονη, συνειδητή μνήμη του μωρού, ώστε να θυμάται συγκεκριμένα γεγονότα.

Το πρόσωπο της μαμάς του είναι η πρώτη εικόνα που απομνημονεύει ένα μωρό. Στη συνέχεια αρχίζει να αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες που λαμβάνει με καταιγιστικό ρυθμό.

Τα μωρά βασίζονται σε αυτά τα πέντε είδη μνήμης για την ανάπτυξή τους:

  • Οπτική: Τα βοηθά να θυμούνται πράγματα που έχουν δει, όπως το πρόσωπό σας
  • Ακουστική: Μαθαίνουν ακούγοντας γνώριμους ήχους, όπως όταν επαναλαμβάνετε το όνομά τους
  • Οσφρητική: Συγκρατούν μνήμες μέσω γεύσης και μυρωδιάς, όπως το γάλα που πίνουν ή η μυρωδιά ενός παιχνιδιού ή της μητέρας τους
  • Κιναισθητική: Μαθαίνουν μέσω γνωστικών κινήσεων, όπως το κούνημα της  κουδουνίστρας
  • Σημασιολογική: Τα βοηθά να συγκρατούν την έννοια της γλώσσας μέσω της επανάληψης των λέξεων που ακούν.

Θα βοηθήσει τη μνήμη του μωρού σας να αναμίξει αυτούς τους τύπους μνήμης. Αυτό γίνεται αν ακούει τακτικά γνώριμους ήχους ή πιέζει τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να μιλήσετε στο μωρό σας, ακόμα και αν είναι πολύ μικρό. Μιλώντας του, το βοηθάτε να απορροφήσει νέες λέξεις και η τακτική λεκτική αλληλεπίδραση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα μωρά να αρχίσουν να μιλούν νωρίτερα. Επίσης, χαμογελάστε του και διατηρήστε επαφή με τα μάτια.

Δείχνετε στο μωρό σας κάτι νέο και διασκεδαστικό καθημερινά, από το πώς να κουδουνίσει ένα θορυβώδες παιχνίδι, μέχρι πώς να πιέσει ένα μαλακό παιχνίδι στο μπάνιο. Όλα βοηθούν στην ανάπτυξη της μνήμης του. Ακόμη και το να κρύβεται ένα αγαπημένο παιχνίδι του για να το αναζητήσει, είναι σπουδαίο για το μωρό σας. Δείξτε του το παιχνίδι και ενώ το κοιτάζει, καλύψτε το με κάτι. Όσο είναι ακόμη μικρό, θα ξεχάσει ότι το παιχνίδι είναι κρυμμένο, αλλά όσο μεγαλώνει, θα παρατηρήσετε ότι αρχίζει να θυμάται τι βρίσκεται κάτω από το κάλυμμα.

Η επανάληψη είναι ένας ακόμη σημαντικός τρόπος για να μπορέσει η μνήμη να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί. Μπορείτε για παράδειγμα να τραγουδάτε στο μωρό σας το ίδιο τραγούδι κάθε μέρα. Θα δείτε ότι θα αρχίσει να αντιδρά ακούγοντας ξανά και ξανά το ίδιο τραγούδι.