Πότε και πώς μπορεί να βγει από το σπίτι το νεογέννητο μωρό σας;

Photo credits: freepik.com

Η παράδοση που ακολουθούσαν παλιότερα οι γυναίκες, ήθελε το νεογέννητο μωρό και η λεχώνα μητέρα του να μην βγαίνουν από το σπίτι πριν συμπληρώσουν τις σαράντα ημέρες. Σήμερα, όμως, όλο και περισσότερες μητέρες ανατρέπουν την παλιά αυτή παράδοση και βγάζουν το μωρό τους έξω από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τη γέννα.

Η αλήθεια είναι ότι είναι καλύτερα το νεογέννητο μωρό να βγει εκτός σπιτιού, χωρίς απαραίτητα να έρθει σε επαφή με κόσμο, παρά να είναι σε κλειστό χώρο και να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για να μένει το βρέφος στο σπίτι. Επομένως, όταν η μητέρα νιώσει ότι έχει τη διάθεση και τις δυνάμεις να κάνει μια βόλτα με το νεογέννητο, μπορεί άνετα να το κάνει, παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ακόμα ανώριμο.

Τα μικρόβια που ενδέχεται να προσβάλουν το μωρό, δεν βρίσκονται στον αέρα αλλά μεταφέρονται από άλλους ανθρώπους. Για να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά από το νεογέννητο μωρό σας, περιορίστε τον χρόνο που θα βρεθεί ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους. Όσο ο καιρός το επιτρέπει ακόμη, αποφύγετε τους κλειστούς χώρους, όπως π.χ. τα εμπορικά κέντρα, και προτιμήστε τα πάρκα, μία βόλτα στη θάλασσα, κ.λπ.

Στα κλειστά μέρη με πολύ κόσμο υπάρχουν μικρόβια, ειδικά σε αυτές τις περιόδους που οι ιώσεις είναι σε έξαρση. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεογέννητου μωρού είναι αρκετά αδύναμο, με αποτέλεσμα να μπορεί εύκολα να κολλήσει μια ίωση, αλλά δύσκολα να απαλλαγεί από αυτή.
Πότε και πώς μπορεί να βγει από το σπίτι το νεογέννητο μωρό σας;
Η επαφή με άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή έχουν λερωμένα χέρια είναι ό,τι χειρότερο σε αυτή τη φάση. Όταν το νεογέννητο μωρό σας έρχεται σε επαφή με άλλους, ρωτήστε τους διακριτικά αν έχουν καθαρά χέρια πριν το αγγίξουν.

Το βρέφος έχει πιο ευαίσθητο οργανισμό, όμως δεν κρυώνει περισσότερο από τη μητέρα. Η συμβουλή των ειδικών είναι ότι πρέπει να το ντύνουμε όπως ντυνόμαστε και εμείς, εκτός από τον πρώτο μήνα της ζωής του, οπότε θα πρέπει να φοράει μια στρώση ρούχων παραπάνω από εμάς.  Αν βγάζουμε το μωρό βόλτα το πρωί, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ηλιοπροστασία και την κουνουπιέρα του καροτσιού.

Πότε είναι καλύτερο να βγάζετε το μωρό σας έξω

Οι καλύτερες ώρες για να βγάλετε το νεογέννητο μωρό σας μία βόλτα, είναι αφού το έχετε ταΐσει και του έχετε αλλάξει πάνα, όταν είναι πιο ήρεμο. Αποφύγετε τις βόλτες αν το μωρό σας νυστάζει ή αν υποφέρει από κολικούς. Εκείνες τις ώρες θέλει να έχει ηρεμία και η βόλτα θα είναι ταλαιπωρία για εκείνο.

Tip
Τι πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας στη βόλτα με το μωρό σας; Πάνες και υγρά μαντηλάκια για τον καθαρισμό του.

Πηγή: parenting.gr