Πότε και πώς θα μάθει το παιδί να πηγαίνει τουαλέτα

Photo credits: freepik.com 
Η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα είναι μια φυσιολογική διαδικασία, που απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς για να προχωρήσει χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, ακόμη και αν αργήσει, είναι μία απλή υπόθεση, που πρέπει να γίνει χωρίς πολλά φορτία στην κατάλληλη στιγμή.

Πότε είναι η σωστή στιγμή;

Η εκπαίδευση για το γιογιό ή την τουαλέτα γίνεται συνήθως πιο εύκολα και γρήγορα, αν το παιδί αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται να κάνει τσίσα ή κακά και μπορεί να το εκφράσει λεκτικά ή με κινήσεις, όπως πιάνοντας την πάνα του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αγωγή στην τουαλέτα μπορεί να αρχίσει:

  • Στην ηλικία των 2 χρόνων για το 26% των παιδιών
  • Στην ηλικία των 2,5 χρόνων για το 85% των παιδιών
  • Στην ηλικία των 3 χρόνων για το 98% των παιδιών

Επίσης, πρέπει να έχει αποκτήσει ήδη κάποιες δεξιότητες, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, όπως να κατεβάζει το εσώρουχό του, να εκτελεί δύο εντολές μαζί, να χρησιμοποιεί μικρές φράσεις από δύο λέξεις, να μπορεί να καθίσει 3-5 λεπτά σε μία θέση, κ.α.

Επίσης, στην ηλικία των 2-2,5 χρόνων, το παιδί μπορεί νευρολογικά να ελέγξει τα αντανακλαστικά και τους σφιγκτήρες της κύστης και του εντέρου. Τέλος, πρέπει να μην συμβαίνουν αλλαγές ή σημαντικά γεγονότα στην ζωή του ή τη ζωή της οικογένειας, όπως ταξίδια, αποχωρισμοί, αλλαγή σπιτιού ή δωματίου, καινούργιο κρεβάτι, αρρώστιες, παιδικός σταθμός, κ.λπ. Επίσης, μην προσπαθήσετε "κόψετε" την ίδια περίοδο την πιπίλα, το μπουκάλι, κ.ο.κ.

Δώστε χρόνο στο παιδί σας. Οι παιδίατροι λένε ότι τον πρώτο Μάιο, μετά τα 2 χρόνια του παιδιού, πρέπει να ξεκινά η εκπαίδευση του γιογιό. Αν περάσουν 2-3 εβδομάδες και το παιδί δεν δείχνει καθόλου πρόθυμο να χρησιμοποιήσει το γιογιό, ίσως πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρο το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε ξανά π.χ. τον Αύγουστο.

Η πίεση και το άγχος τις συνήθως φορές επιβραδύνουν τη διαδικασία. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ανυπόμονες οικογένειες, που άρχισαν νωρίς την εκπαίδευση της τουαλέτας, τα κατάφεραν τελικά πολύ αργότερα από άλλες οικογένειες που άρχισαν αφού το παιδί τους είχε κλείσει τα δύο χρόνια.
Photo credits: freepik.com 
/pote_kai_pos_tha_mathei_to_paidi_na_pigainei_toyaleta

12 απλές συμβουλές για να μάθει το παιδί την τουαλέτα

  1. Συζητήστε το μαζί του, λέγοντας ότι τώρα που μεγάλωσε μπορεί να βγάλει τις πάνες, όπως τα μεγαλύτερα παιδιά και να χρησιμοποιεί τουαλέτα όπως εσείς. Επίσης, εξηγήστε του ότι τα τσίσα είναι το νερό που πίνουμε και τα κακά τα φαγητά που τρώμε και το σώμα μας δεν χρειάζεται και τα αποβάλει.
  2. Δείξτε του πώς πηγαίνετε εσείς στην τουαλέτα.
  3. Επιλέξτε ένα γιογιό ή ένα καθισματάκι λεκάνης που θα αρέσει στο παιδί σας και ενθαρρύνετέ το να το δοκιμάσει.
  4. Αγοράστε μαζί με το παιδί τα πρώτα του εσώρουχα, ώστε να του αρέσουν και να τα φοράει με χαρά.
  5. Επαινέστε το παιδί σας κάθε φορά που κάθεται στο γιογιό ή στο καθισματάκι του.
  6. Φτιάξτε ένα πίνακα και τοποθετήστε τον στο μπάνιο, προκειμένου να σημειώνετε τις επιτυχημένες προσπάθειες του παιδιού στο γιογιό. Κάθε φορά που το παιδί θα χρησιμοποιεί το γιογιό, μπορείτε να κολλάτε ένα αυτοκόλλητο και όταν συγκεντρωθούν πολλά, να του κάνετε ένα μικρό δώρο, ώστε να του δώσετε κίνητρο να συνεχίσει τις προσπάθειες.
  7. Έχετε μερικά παιδικά βιβλία στο μπάνιο, τα οποία θα ξεφυλλίζει το παιδί ή θα του τα διαβάζετε, ώστε το παιδί να κάθεται περισσότερη ώρα στο γιογιό.
  8. Τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, αφήστε το παιδί να κυκλοφορεί στο σπίτι μόνο με το εσώρουχο, ώστε να προλαβαίνει να το βγάζει όταν θέλει να πάει τουαλέτα.
  9. Όταν βγάλετε την πάνα, μην την ξαναβάλετε ποτέ ξανά!
  10. Είναι λογικό τις πρώτες μέρες το παιδί να κάνει τσίσα πάνω του. Όταν καθαρίζετε, δώστε του χαρτί κουζίνας για να καθαρίσει μαζί σας. Έτσι, θα καταλάβει πιο εύκολα, ότι είναι καλύτερα να κάνει τσίσα και κακά στο γιογιό.
  11. Υπενθυμίζετε κάθε μισή ή μία ώρα στο παιδί αν θέλει να πάει στην τουαλέτα.
  12. Μην πιέζετε το παιδί υπερβολικά, μην του φωνάζετε ή το μαλώνετε αν δεν χρησιμοποιεί το γιογιό, γιατί θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή θέλει υπομονή και η επιβράβευση βοηθάει. Εξηγήστε του, όμως, ότι δεν επιτρέπεται να κάνει πουθενά αλλού την ανάγκη του, παρά μόνο στο γιογιό ή στη λεκάνη.

Τι γίνεται με τη βραδινή πάνα

Μην βιαστείτε να βγάλετε τη βραδινή πάνα. Αυτή η διαδικασία γίνεται κατά κανόνα αυτόματα, όσο ωριμάζουν οι σφιγκτήρες του παιδιού. Όπως κάποια μέρα θα σταματήσει εντελώς να κάνει τσίσα και κακά πάνω του, με τον ίδιο τρόπο ένα πρωί θα ξυπνήσει και η πάνα του θα είναι εντελώς στεγνή. Αν το παιδί μένει κάποιες νύχτες στεγνό, αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμο.

Φροντίστε κάθε βράδυ, πριν πάει για ύπνο, να πηγαίνει στην τουαλέτα. Επίσης, στρώστε το κρεβάτι του με αδιάβροχο ύφασμα κάτω από το σεντόνι. Πολλά παιδιά, κυρίως αγόρια, αργούν πολύ να ελέγξουν τη βραδινή ούρηση. Μιλάμε για νυχτερινή ενούρηση αν ένα παιδί δεν μένει στεγνό μετά την ηλικία των 5 χρόνων. Ως τότε δεν είναι πρόβλημα.

Συζητήστε με τον παιδίατρό σας ό,τι σας προβληματίζει, π.χ. τους χειρισμούς σας ή αν το παιδί σας βρέχεται ακόμη μετά την ηλικία των 5 ετών.

 

Ένα άρθρο για: