Πρώτη φορά νηπιαγωγείο: συμβουλές για την πιο εύκολη προσαρμογή των μικρών παιδιών

Ο Σεπτέμβρης φέρνει μαζί του και την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ειδικά όταν το παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο, τότε είναι γι’ αυτό μία καινούρια αρχή και πραγματικότητα. Η πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς.

Ο αποχωρισμός, τα νέα δεδομένα, η απώλεια της αίσθησης της μοναδικότητας που είχε το παιδί στο σπίτι, ο φόβος του άγνωστου, αποτελούν για κάθε παιδί δυσκολίες τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει. Η περίοδος προσαρμογής είναι για κάθε παιδί διαφορετική και μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι λίγες εβδομάδες. Μία σχετική προετοιμασία θα βοηθήσει σε αυτή την προσαρμογή.

Αρχικά, οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους τους, το άγχος του αποχωρισμού και να μην είναι υπερπροστατευτικοί, γιατί αυτό ενισχύει τη συναισθηματική εξάρτηση του παιδιού. Αν είναι ανήσυχοι οι γονείς, το παιδί θα θεωρήσει δικαιολογημένο το φόβο του.

Βόλτες στο νηπιαγωγείο

Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, που ανοίγουν τα σχολεία, μπορείτε να κάνετε καθημερινά μία βόλτα περνώντας από το νηπιαγωγείο, έτσι ώστε το παιδί σας να νιώθει εξοικειωμένο με τη διαδρομή και το χώρο.
Αποφύγετε να παρουσιάσετε το νηπιαγωγείο σαν κάτι «μεγάλο». Πολλές φορές λέμε στα παιδιά πως είναι πλέον μεγάλα παιδιά και ήρθε η ώρα να πάνε στο μεγάλο σχολείο, κάτι που συχνά τους δημιουργεί άγχος, καθώς αισθάνονται ότι έχουν μπροστά τους κάτι σημαντικό που τα τρομάζει.

Εξηγήστε του τι είναι το νηπιαγωγείο

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας τι είναι το νηπιαγωγείο, τι περιβάλλον θα συναντήσει, τη συναναστροφή του με τα άλλα παιδάκια και τις νέες του υποχρεώσεις,  αλλά χωρίς να το τρομάζετε. Ειδικά για το ρόλο της δασκάλας, εξηγήστε του ότι η νηπιαγωγός είναι εκείνη που θα είναι κοντά του για οτιδήποτε χρειαστεί, ώστε να νιώσει ασφάλεια μαζί της και ότι μπορεί να την εμπιστεύεται.
Πρώτη φορά νηπιαγωγείο: συμβουλές για την πιο εύκολη προσαρμογή των μικρών παιδιών

Το άγχος αποχωρισμού το πρωί  

Το άγχος του αποχωρισμού είναι σύνηθες για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, που μέχρι τώρα ζούσαν στην ασφάλεια του σπιτιού. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μην φεύγετε ενώ το παιδί είναι απασχολημένο με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα ενώ μιλάει με τη δασκάλα ή με τους συμμαθητές του, γιατί αλλιώς υπάρχει η περίπτωση να νιώσει το εγκαταλείπετε. Πριν φύγετε, αγκαλιάστε και φιλήστε το παιδί σας και κάνοντας τη διαδικασία του αποχωρισμού ευκολότερη.

Μαζί την πρώτη μέρα

Συνοδεύστε το παιδί την πρώτη ημέρα στο σχολείο, για να νιώσει πιο άνετα. Βεβαιώστε με λόγια και πράξεις για την επιστροφή του στο σπίτι, δώστε του μια μεγάλη αγκαλιά και να δείχνετε χαρούμενοι που έχει μεγαλώσει και πηγαίνει πια στο σχολείο.

Μην δημιουργείτε (λανθασμένες) προσδοκίες στο παιδί

ποφύγετε φράσεις όπως: «θα κάνεις πολλούς φίλους», «θα σου αρέσει πολύ», «θα ζωγραφίζετε» ή «θα τραγουδάτε». Με άλλα λόγια, αποφύγετε να δημιουργείτε προσδοκίες στο παιδί, που αν δεν επαληθευτούν, θα το κάνουν να απογοητευτεί πολύ γρήγορα. Μιλάτε, όμως, θετικά για το νηπιαγωγείο και τη νέα πραγματικότητα.

Ησυχία στην τάξη

Σίγουρα δεν είναι εύκολο για τα μικρά παιδάκια που πάνε στο νηπιαγωγείο να κάθονται Μπορείτε να βάλετε το παιδί σε ένα γραφείο, για να ζωγραφίζει, να παίζει και να ξεφυλλίζει τα αγαπημένα του βιβλία, συνηθίζοντας έτσι ότι έχει τον δικό του προσωπικό χώρο.

Βασικοί κανόνες υγιεινής

Πιο επίκαιροι από ποτέ, λόγω κορωνοϊού, οι βασικοί κανόνες υγιεινής δεν περιλαμβάνουν μόνο την επίσκεψη στην τουαλέτα.
Όταν φταρνίζεται, πείτε του πάντα να βάζει μπροστά στο στόμα το εσωτερικό σημείο του αγκώνα τους ή να χρησιμοποιεί ένα χαρτομάντηλο για να καλύψει το στόμα του, ώστε να μην εξαπλωθούν τυχόν μικρόβια στους συμμαθητές του.
Βεβαιωθείτε ότι δεν ξεχνάει να σκουπιστεί αφού τελειώσει, για να μην μένει την υπόλοιπη μέρα στο νηπιαγωγείο με βρώμικο εσώρουχο και τέλος, πείτε του πόσο σημαντικό είναι να πλένει πάντα τα χέρια του.
Ειδικά λόγω της πανδημίας, είναι πολύ σημαντικό να του εξηγήσετε γιατί πρέπει να προσέχει και ότι τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, βοηθάνε την γιαγιά ή τον παππού να παραμείνουν υγιείς.