Πρώτη φορά στο αεροπλάνο: Τι πρέπει να ξέρετε για να έχει το παιδί ένα όμορφο ταξίδι

Η πρώτη πτήση του παιδιού σας με αεροπλάνο, όπως και πολλές άλλες πρώτες φορές, αποτελεί στιγμές ανάμεικτων συναισθημάτων, χαράς και ανησυχίας. Αν ανήκετε στους ενήλικες που φοβούνται να πετάξουν, προσπαθήστε να μην μεταφέρετε το φόβο σας στο παιδί σας. Φροντίστε να το κάνετε να νιώσει άνετα και όμορφα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και προετοιμάστε το για τις προκλήσεις και τις χαρές που κρύβουν τα αεροπορικά ταξίδια. 

Το σωστό timing 
Το κλειδί για ένα ομαλό ταξίδι είναι να σχεδιάσετε την πτήση σας ώστε να ταιριάζει με την καθημερινή ρουτίνα του παιδιού. Για παράδειγμα, αν η πτήση συμπίπτει με τις ώρες ύπνου του, θα μπορούσε να σημαίνει ένα πολύ πιο ήσυχο ταξίδι για εσάς. Μπορείτε ακόμη και να εφαρμόσετε τη συνήθη ρουτίνα του, π.χ. βάζοντάς του πιτζάμες, δίνοντάς του το αγαπημένο του κουκλάκι που έχει στον ύπνο, κλπ. 

Τα απαραίτητα της χειραποσκευής 
Ξέρουμε όλοι πώς είναι να προσπαθείς να χωρέσεις τα πάντα σε μια τσάντα αρκετά μικρή ώστε να χωράει στο ντουλάπι του αεροπλάνου, γι’ αυτό χρειάζεται σωστός σχεδιασμός. Σκεφτείτε τι πραγματικά χρειάζεστε: πάνες, σνακς, αντισηπτικά μαντηλάκια, μωρομάντηλα. Επίσης, αν το παιδί έχει εκνευρισμό, κλαίει ή φωνάζει στη διάρκεια της πτήσης, είναι  επειδή είναι κουρασμένο, βαριέται ή πεινάει. Έχετε μαζί σας αρκετό φαγητό, πολλά παιχνίδια, και δώστε του την ευκαιρία να ξεκουραστεί ή και να κοιμηθεί στο αεροπλάνο.

Πόνοι στα αυτιά 
Οι ενοχλήσεις στα αυτιά κατά την απογείωση και την προσγείωση είναι συνηθισμένες. Αν ακόμα θηλάζετε ή το παιδί χρησιμοποιεί μπουκάλι, αυτές οι ώρες είναι κατάλληλες για να το ταΐσετε. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, μια τσίχλα ή το χασμουρητό βοηθούν στην εξισορρόπηση της πίεσης των αυτιών και στην απομάκρυνση του πόνου. Πρώτη φορά στο αεροπλάνο: Τι πρέπει να ξέρετε για να έχει το παιδί ένα όμορφο ταξίδι Κρατήστε το παιδί απασχολημένο 
Σε κανένα δεν αρέσει να βαριέται, πόσο μάλλον σε ένα μωρό. Όταν τα μικρά παιδιά βαριούνται, προκαλούνται υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες στον εγκέφαλο και το σώμα τους, με αποτέλεσμα να κλαίνε ή να φωνάζουν. Επομένως, στη διάρκεια του ταξιδιού το παιδί πρέπει να διασκεδάσει με κάποιο τρόπο. Έχετε μαζί σας τα αγαπημένα του παιχνίδια, ώστε να το κρατήσετε απασχολημένο. Επίσης, επωφεληθείτε από τα παιχνίδια και τις ταινίες που μπορείτε να δείτε στη διάρκεια της πτήσης.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας 
Το να παραμείνεις ήρεμος, είναι σίγουρα πιο εύκολο στα λόγια απ’ ό,τι στην πράξη. Είναι όμως σημαντικό, καθώς τα παιδιά επηρεάζονται από τα συναισθήματά μας, οπότε αν είστε νευρικοί, θα νιώθουν και εκείνα εκνευρισμό. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή, χαλαρώστε και δοκιμάστε να απολαύσετε το ταξίδι. Αν νιώσετε άβολα, ζητήστε βοήθεια από το πλήρωμα. 

Συζητήστε μαζί του για την εμπειρία της πτήσης
Αν το παιδί είναι σε ηλικία που καταλαβαίνει, μιλήστε του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση, ώστε να γνωρίζει ακριβώς τι να περιμένει. Περιγράψτε του από τον έλεγχο εισιτηρίων και την επιβίβαση, μέχρι το χώρο της καμπίνας, τα γεύματα, την ψυχαγωγία και την αποβίβαση. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναβάλετε να πετάξετε με ένα μικρό παιδί επειδή φοβάστε γι 'αυτό. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να πετούν όσο νωρίτερα μπορείτε.

Κάνετε μαζί τις απαραίτητες βόλτες μέσα στο αεροπλάνο
Δεν είναι απαραίτητο μόνο για την υγεία σας, αλλά και επειδή ένα παιδί είναι δύσκολο να παραμείνει σε ένα κάθισμα για πολλές ώρες. Επιπλέον, στο παιδί θα αρέσει η προσοχή που θα λάβει από τους άλλους επιβάτες.