Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Πώς να μιλήσετε στο παιδί για το σεξ

Είναι αλήθεια ότι η σεξουαλικότητα αποτελεί ταμπού, ακόμη και στις μέρες μας. Πολλοί ενήλικες δεν νιώθουν άνετα να μιλούν για αυτή. Συχνά οι γονείς μιλάνε με συστολή στα παιδιά για οτιδήποτε έχει σχέση με το σεξ, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά δέχονται πλήθος τέτοιων πληροφοριών από την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τους φίλους τους, κλπ, από πολύ μικρή ηλικία. 

Επιπλέον, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα η σεξουαλική αγωγή δεν έχει ενταχθεί στις πρώτες βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, ο ρόλος αυτός αποτελεί αποκλειστικότητα των γονιών. Όταν μιλάτε στα παιδιά σας για το σεξ βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με το σωστό τρόπο, ανάλογα με την ηλικία τους, καθώς π.χ. τα μικρότερα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο για την εγκυμοσύνη και τα μωρά, παρά για το σεξ. 

Πώς να μιλήσετε στο παιδί για το σεξ

Βρεφική ηλικία: ως 2 ετών 
Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν τα ονόματα όλων των σημείων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 2 ετών γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Πρώιμη παιδική ηλικία: 2 ως 5 ετών
Τα παιδιά πρέπει να κατανοούν τα βασικά στοιχεία της αναπαραγωγής: ένας άνδρας και μια γυναίκα κάνουν ένα μωρό μαζί και το μωρό μεγαλώνει στη μήτρα της γυναίκας. Επίσης, να κατανοούν το σώμα τους, με ποιο τρόπο μπορούν να τα αγγίξουν οι άλλοι και με ποιο όχι. 

Μέση παιδική ηλικία: 5 ως 8 ετών
Τα παιδιά πρέπει να κατανοούν ότι κάποιοι άνθρωποι είναι ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι. Πρέπει να γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος της σεξουαλικότητας στις σχέσεις και τι σημαίνει ιδιωτικότητα και σεβασμός για τον άλλο σε μία σχέση.
Προς το τέλος αυτής της ηλικιακής ομάδας, θα πρέπει να διδαχτούν τα βασικά σχετικά με την εφηβεία, καθώς ορισμένα παιδιά εμφανίζουν εφηβική ανάπτυξη πριν από την ηλικία των 10 ετών. Τέλος, πρέπει να συνεχιστεί η κατανόηση της αναπαραγωγής, που μπορεί να περιλαμβάνει και ενημέρωση για τη σεξουαλική επαφή.

Προεφηβεία: 9 ως 12 ετών 
Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται τι συμβάλλει στη δημιουργία μιας θετικής σχέσης και τι βλάπτει μία σχέση, καθώς επίσης για το ασφαλές σεξ και την αντισύλληψη.

Εφηβεία: 13 ως 18 ετών
Οι έφηβοι τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους. Ωστόσο, αν οι γονείς έχουν μιλήσει στο παιδί τους νωρίς για το σεξ, τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ένας έφηβος να απευθυνθεί σε εκείνους όταν έρθει αντιμέτωπος με δύσκολες ή επικίνδυνες καταστάσεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υψηλού επιπέδου, είναι μικρότερα τα ποσοστά μετάδοσης του AIDS, της εγκυμοσύνης στην εφηβεία, ενώ η ισότητα των φύλων θεωρείται αυτονόητη και σεβαστή.