Σχέσεις γονέων με ενήλικα παιδιά: η σημασία των ρόλων και των ορίων

Τα παιδιά διαμορφώνουν την προσωπικότητα, τις αντιλήψεις, τη νοοτροπία τους, ως επί το πλείστον σύμφωνα με τις αντίστοιχες των γονιών τους, με τη σχέση μητέρας-παιδιού να αποτελεί την πιο σημαντική επιρροή στην εξέλιξη ενός παιδιού.

Η ενηλικίωση, δηλαδή η περίοδος κατά την οποία οι νέοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τη ζωή πέρα από την ασφάλεια της οικογένειας, είναι μία πορεία προς την αυτονομία και την ανάληψη ευθυνών που δεν συμβαίνει αμέσως μόλις κάποιος συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας του.

Πολλές φορές η διαδικασία των σπουδών καθυστερεί την αρχή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και την αλλαγή στέγης, αν και αυτό μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο των σπουδών. Συχνά οι γονείς, ακόμη και όταν τα παιδιά τους ξεπεράσουν κατά πολύ την ηλικία των 18 ετών, εξακολουθούν να παρέχουν τη στήριξή τους σε αυτά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή το παιδί χρειάζεται οικονομική στήριξη ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, διαζύγιο, κλπ, είτε επειδή υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ τους.
Σχέσεις γονέων με ενήλικα παιδιά: η σημασία των ρόλων και των ορίων
Η παρατεταμένη γονεϊκή υποστήριξη, έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να εξακολουθούν να επεμβαίνουν στη ζωή των ενήλικων παιδιών τους, δυσκολεύοντάς τα να ανεξαρτητοποιηθούν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής.

Συχνά οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους σαν την συνέχεια τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να διαφοροποιηθούν από αυτά, να είναι περισσότερο παρεμβατικοί ή απαιτητικοί, να εξακολουθούν να κάνουν υποδείξεις και να ορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των παιδιών τους.

Τα ενήλικα παιδιά από την άλλη, μέσα από μία τέτοια σχέση δυσκολεύονται να αυτονομηθούν και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Αυτού του είδους η σχέση δημιουργεί άγχος και στις δύο πλευρές, ενώ είναι συχνά τα αρνητικά συναισθήματα, ο εκνευρισμός και οι διαμάχες. Οι γονείς πολλές φορές νιώθουν αμφιθυμία και έντονη ανησυχία καθώς τα ενήλικα παιδιά τους δεν έχουν καταφέρει τους στόχους τους / βιώνουν ένα διαζύγιο, κλπ, ενώ τα ενήλικα παιδιά αισθάνονται πίεση από την υπερβολική παρέμβαση των γονιών στη ζωή τους.

Για τη σωστή λειτουργία της οικογένειας θα πρέπει να τηρούνται οι ρόλοι και τα όρια. Οι γονείς οφείλουν να δείχνουν έμπρακτα την αποδοχή τους και έχουν καθήκον να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, κριτική σκέψη, θάρρος και ωριμότητα, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν στην πορεία τις καταστάσεις να ανταπεξάλθουν στις δυσκολίες της ζωής.