Superfoods: ποια είναι και πώς ωφελούν την υγεία μας;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται αρκετός λόγος για τα superfoods ή αλλιώς υπερτροφές, δηλαδή για τα τρόφιμα εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, που φαίνεται ότι ωφελούν την υγεία μας.

Είναι αλήθεια ότι κάποιες τροφές είναι πλούσιες σε συστατικά ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό, καθώς περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και συμβάλλουν στην καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Ποια είναι, λοιπόν, τα τρόφιμα που συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία και, κυρίως, πώς ωφελούν την υγεία μας;

Κινόα

Πρόκειται για ένα ψευτοδημητριακό, που καταναλώνεται όπως τα δημητριακά, αν και ανήκει στην ίδια οικογένεια τροφίμων με το σπανάκι και το σέσκουλο. Η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες είναι πολύ υψηλή (14% του βάρους της). Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή πλήρους πρωτεΐνης, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι η πρωτεΐνη της δεν είναι πλήρης, αλλά σχετικά υψηλή σε απαραίτητα αμινοξέα. Θεωρείται ότι αποτελεί καλή πηγή διαιτητικών ινών και φωσφόρου, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και σίδηρο.

Κορινθιακή σταφίδα

Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες που περιέχει καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, μειώνουν την χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, άρα ενδείκνυται για όσους έχουν αναιμία. Το κάλιο που περιέχει δρα ενάντια στις κατακρατήσεις και την αρτηριακή πίεση, ενώ οι βιταμίνες Α και Β, βοηθούν την όραση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τον μεταβολισμό, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση.

Λιναρόσπορος

Πλούσιος σε διαιτητικές ίνες, ιχνοστοιχεία, ω-3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες, οι οποίες περιέχουν φυτικά οιστρογόνα και αντιοξειδωτικά (περιέχει ως και 800 φορές περισσότερες λιγνάνες από άλλες φυτικές τροφές). Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, ειδικά στις γυναίκες, να ωφελήσει σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη, να μειώσει τη βαρύτητα του σακχαρώδους διαβήτη, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.

Μούρα

Η θρεπτική αξία των blueberries, που είναι από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές, περιορίζεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, Κ και μαγγάνιο. Τα goji berries, τα μικρά κόκκινα μούρα, είναι γνωστά για την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και ζεαξανθίνης στο πλάσμα του αίματος και προάγουν ένα γενικό όφελος για την υγεία. Τα cranberries έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη μείωση φλεγμονών. Μεγάλη ποσότητα και ποικιλία αντιοξειδωτικών ενώσεων υπάρχει και στα acai berries.
Superfoods: ποια είναι και πώς ωφελούν την υγεία

Ρόδι

Είναι ίσως το μοναδικό φρούτο που καταναλώνεται μαζί με το κουκούτσι του, επιτρέποντάς μας έτσι να επωφεληθούμε πλήρως από τη θρεπτική του αξία. Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών και στη φροντίδα χρόνιων παθήσεων, όπως η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος και για πλήθος ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και κάποιες μορφές καρκίνου.

Σπιρουλίνα

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β, Ε και μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο,  σίδηρο), γι’ αυτό και βοηθάει σημαντικά στην αντιγήρανση, την καταπολέμηση του καρκίνου, βελτιώνει την όραση, αποτοξινώνει και δίνει ενεργητικότητα.

Σπόροι Chia

Μπορούν να καταναλωθούν ως ολόκληρος σπόρος ή αλεσμένος και να προστεθεί σε άλλα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού, μπάρες ενέργειας και γιαούρτι. Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα (25-30% του ελαίου του), συμπεριλαμβανομένου του α-λινολενικού οξέος.

Σταυρανθή λαχανικά

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο, το κέιλ (kale) και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως: αροτενοειδή, βιταμίνες C, E, Κ, φυλλικό οξύ και μέταλλα. Είναι, επίσης, καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και φυτοχημικών, που θεωρούνται ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και οξειδωτικού στρες.

Πώς ωφελούν τα superfoods τον οργανισμό μας;

Τα superfoods ωφελούν ιδιαίτερα την υγεία μας και η συστηματική κατανάλωσή τους φαίνεται ότι συμβάλλει στην ενέργεια, την ευεξία και την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ωστόσο, οι συνθήκες υπό τις οποίες τα τρόφιμα μελετώνται στο εργαστήριο, είναι συχνά διαφορετικές από τον τρόπο που καταναλώνονται στην πραγματικότητα, αφού ορισμένες από τις ιδιότητές τους χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους.

Αν και έχουν οφέλη για τον οργανισμό μας, δεν σημαίνει ότι αρκούν για την πρόληψη ή αντιμετώπιση θεμάτων υγείας. Η κατανάλωσή τους λειτουργεί επικουρικά σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση.

Για τη διασφάλιση της επαρκούς πρόσληψης όλων των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την προάσπιση της υγείας μας, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε μία ισορροπημένη, υγιεινή και έξυπνη διατροφή, ως τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει συνολικά το εύρος των θρεπτικών τροφών, ώστε να μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.