Τα 10 καλύτερα μουσεία του κόσμου online

Μένουμε σπίτι, και ξεναγούμαστε online στα 10 καλύτερα μουσεία του κόσμου! 

Σκεφτείτε ότι ακόμη και να μπορούσαμε να βγούμε από το σπίτι, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, χρονοβόρο και τουλάχιστον ασύμφορο να επισκεφθούμε οικογενειακώς τα καλύτερα μουσεία του κόσμου… δια ζώσης! Τα καλά νέα είναι, ότι ευτυχώς, λόγω της τεχνολογίας, οι «επισκέψεις» σε αυτά τα μουσεία είναι πλέον πραγματικότητα, διαδικτυακά, ειδικά τώρα που #μένουμεσπίτι#! Με οδηγό το ποντίκι, λοιπόν, και τη δίψα για ταξίδια, έστω και «εικονικά» συνεχίζουμε να σερφάρουμε στα 10 καλύτερα μουσεία του κόσμου – στο Μουσείο της Ακρόπολης, έχουμε ήδη αφιερώσει σχετικό άρθρο - και μένουμε σε επαφή με την Τέχνη με τα καλύτερα έργα καλλιτεχνών που άφησαν ιστορία!

1. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί το σημαντικότερο μουσείο του κόσμου στον τομέα της Αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου. Χωρίς τις δυνατότητες μίας virtual ξενάγησης, με τόσο, όμως πλούτο και πληροφορία, αξίζει κανείς να ξεναγηθεί online στα περισσότερα από 11 χιλιάδες εκθέματα στις πλούσιες συλλογές του, όπως αντικείμενα από τις συλλογές Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Έργων Γλυπτικής, Αγγείων και Μικροτεχνίας, Έργων Μεταλλοτεχνίας, τη Συλλογή Σταθάτου - μια διαχρονική συλλογή μικροτεχνημάτων και, τέλος, τη μοναδική για την Ελλάδα Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. 

2. Μουσεία του Βατικανού – Ρώμη 

Τα Μουσεία Βατικανού στεγάζονται εντός του Βατικανού στη Ρώμη και μπορείτε να πραγματοποιήσετε virtual περιήγηση μέσα από κάμερα 360 μοιρών. Πρόκειται για ένα συγκρότημα μερικών εκ των κορυφαίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του κόσμου με ετήσια επισκεψιμότητα άνω των 4,3 εκατ. τουριστών. Περιλαμβάνουν εκθέματα της μακραίωνης και τεράστιας συλλογής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, καθώς επίσης, διάσημων αγαλμάτων του αρχαίου κόσμου και αριστουργημάτων της Αναγέννησης και του σήμερα με επιμέλεια των εκπροσώπων του Παπικού Κόσμου! Μη χάσετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από την οθόνη σας τη Νεκρόπολη της Via Triumphalis, το μουσείο Κιαραμόντι στο μικρό παλάτι Μπελβεντέρε, το Εθνολογικό Μουσείο Άνιμα Μούντι και τη ναυαρχίδα του μουσείου, την εντυπωσιακή Καπέλα Σιστίνα του Μιχαήλ Άγγελου που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο και τώρα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να τη δουν διαδικτυακά γιατί πραγματικά αξίζει το θαυμασμό όλων!

3. Μουσείο του Λούβρου

Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Εκτίθενται 35.000 έργα τέχνης, ενώ οι μόνιμες συλλογές του καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες ή χώρους. Το μουσείο προσφέρει ελεύθερη online ξενάγηση σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς εκθέσεις του όπως είναι η Αίθουσα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, η Gallery d'Apollon, της οποίας το ταβάνι ξεκίνησε να ζωγραφίζει ο Le Brun και είναι αφιερωμένο στον Βασιλιά Ήλιο, τον Λουδοβίκο XIV, ενώ ο κεντρικός πίνακας «Ο Απόλλων που σκοτώνει τον Πύθωνα» του Ντελακρουά είναι στα must, μαζί με τα ερείπια της τάφρου που έκτισε ο βασιλιάς Φίλιππος Αύγουστος το 1190. 

4. Pinacoteca di Brera – Μιλάνο

Στην Πινακοθήκη Brera εκτίθενται σημαντικά έργα τέχνης και βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας. Σε αυτήν βρίσκεται μια από τις πλέον σημαντικές συλλογές που αποτελείται από πίνακες Ιταλών ζωγράφων. Δημιουργήθηκε ως συνεπακόλουθο του εκπαιδευτικού – πολιτιστικού προγράμματος της Ακαδημίας της Brera. Συστεγάζεται στο μέγαρο Brera μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη (Biblioteca Nazionale Braidense), το αστεροσκοπείο (Osservatorio di Brera), τον Βοτανικό κήπο (Orto Botanico), το Λομβαρδικό Ίδρυμα Επιστημών και Γραμμάτων (Istituto Lombardo di Scienze e Lettere) και την Ακαδημία Καλών Τεχνών (Accademia di Belle Arti). Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή, είναι όμως, εξίσου αξιόλογη, όχι μόνο γιατί περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους ζωγράφους στον κόσμο, αλλά και επειδή το κάθε δωμάτιο είναι εντελώς, από άλλη εποχή, μετατρέποντας αυτή την online εμπειρία σε απλώς… μοναδική!

5. Μουσείο του Πράντο – Μαδρίτη

Το Μουσείο του Πράντο κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Αν και ιδρύθηκε ως Μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, το Πράντο περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600. Πρόκειται για έργα των Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, κ.ά. Στο Μουσείο εκτίθενται περίπου το ένα τρίτο των πινάκων που κατέχει, έτσι λοιπόν τα εκθέματα εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια σας, ανάλογα με την εποχή, τον καλλιτέχνη, τη θεματολογία.

6. Dali Theatre Museum - Καταλονία

Υποδειγματικό design, σε ένα μουσείο με αμέτρητα έργα του μεγάλου ζωγράφου ανάλογα με το ύφος και το χαρακτήρα, καθώς και τις καλλιτεχνικές του «ιδιορρυθμίες» που είναι φανερές σε κάθε γωνιά το κτιρίου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό μέρος. Το ίδιο το κτίριο είναι «έργο» του Νταλί, αφού εργάστηκε 15 χρόνια πάνω στη μελέτη και δημιουργία του, ενώ βρίσκεται στην πόλη Figueres στην Καταλονία της Ισπανίας, όπου ο ίδιος ο Νταλί είναι θαμμένος. Στις 22 αίθουσές του υπάρχουν πάνω από 1500 γλυπτά, πίνακες, φωτογραφίες, σχέδια, σκίτσα και πολλά άλλα, τα οποία καλύπτουν όλες τις καλλιτεχνικές εκφάνσεις του Νταλί (ιμπρεσιονισμός, φουτουρισμός, κυβισμός κ.ά.) αλλά και τις σουρεαλιστικές δημιουργίες των τελευταίων χρόνων της ζωής του. Άλλα σημαντικά εκθέματα είναι ένα ολόκληρο σαλόνι το οποίο από συγκεκριμένη οπτική γωνία μοιάζει με γυναικείο πρόσωπο, ο πίνακας της γυναίκας του Νταλί, Gala, το τεράστιο σταχτοδοχείο, το τηλέφωνο – αστακός, το πρόσωπο της Mae West κ.ά. 

7. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (ΜΕΤ) – Νέα Υόρκη

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1872 και βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Οι συλλογές του περιέχουν περισσότερα από 2.000.000 έργα τέχνης, όπως πίνακες του Vincent van Gogh, του Jackson Pollock και του Giotto di Bondone και περιλαμβάνουν ξεχωριστούς τομείς Ελληνορωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής και σύγχρονης τέχνης, καθώς και συλλογές φωτογραφιών, ενδυμάτων, όπλων, πανοπλιών και μουσικών οργάνων. Επίσης, διαθέτει μία τεράστια σειρά μοναδικών εκδόσεων με κεντρικό θέμα την Τέχνη. Μερικούς από αυτούς τους τίτλους βιβλίων, μπορείτε να τους διαβάσετε και online, εντελώς δωρεάν, είτε να τους κατεβάσετε σε μορφή PDF αρχείου στη συσκευή σας. Τα περισσότερα βιβλία έχουν κεντρικό θέμα την Τέχνη από την αμερικανική μέχρι και την αφρικανική, ενώ διαθέτουν αναλυτικό πίνακα περιεχομένων και πληροφορίες για τον συγγραφέα. Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά σε αντίθεση με τα έντυπα περιλαμβάνουν επιπροσθέτως και κριτικές από τους αναγνώστες και μια λίστα με τυχόν βραβεία που έχει κερδίσει το κάθε βιβλίο.

8. Βρετανικό Μουσείο – Λονδίνο

Το Βρετανικό Μουσείο είναι μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού στο Λονδίνο. Οι συλλογές του, οι οποίες αριθμούν περισσότερα από 7.000.000 αντικείμενα από όλο τον κόσμο είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο, απεικονίζοντας και καταγράφοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από την απαρχή του, έως και σήμερα. Εκτός από την περιβόητη διαμάχη με το ελληνικό κράτος, ή μάλλον, ακριβώς για αυτό, όλοι οι Έλληνες μπορούν να θαυμάσουν τα γλυπτά του Παρθενώνα και μάλιστα online, υπερθεματίζοντας, όμως, έτσι στην επιστροφή τους κάποια στιγμή στο σημείο από όπου ξεκίνησαν: στην Ακρόπολη! Στα πάνω από 8 εκατομμύρια εκθέματα, υπάρχει δυνατότητα επιλογής συλλογών με λέξεις κλειδιά όπως  επιθυμία, αγάπη, ταυτότητα, θάνατος, μνήμη καθώς και Αμερική, Κίνα και Αφρική - συλλογές που αποκαλύπτουν και τις υπέροχες ιστορίες πίσω από τα αντικείμενα που παρουσιάζουν. Ανάμεσά τους και οι συλλογές «Kanga: Υφάσματα από την Αφρική» και «Αντικείμενα από τις Ρωμαϊκές πόλεις της Πομπηίας και του Ερκουλάνουμ». 

9. Μουσείο Ερμιτάζ – Μόσχα

Το Μουσείο Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο, με συλλογές που ξεπερνούν τα 3.000.000 έργα. Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, στα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα και είναι χαρακτηριστικό στη διαχρονική αισθητική του, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά που βρίθει από πολυτέλεια, λάμψη και πληθωρικότητα. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκύστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων. Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας. Πλέον μπορείτε να πραγματοποιήσετε και μία 5ωρη κινηματογραφική «βόλτα» με ένα βίντεο που υπάρχει στο YouTube και προσφέρει μία κινηματογραφική ματιά σε 45 γκαλερί και 588 έργα, μία ζωντανή παράσταση του Ρώσου συνθέτη Κίριλλ Ρίχτερ και ένα ντουέτο μπαλέτου από το Θέατρο Ερμιτάζ. Τέλος, λεπτομέρειες από έργα των Ρέμπραντ και Καραβάτζο αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια μας με μία μοναδική μουσική υπόκρουση.

10. Μουσείο Περγάμου – Βερολίνο 

Ως ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Γερμανίας, αλλά και γενικότερα της Αρχαίας Τέχνης, το μουσείο Περγάμου έχει πολλά να προσφέρει- ακόμη και αν δεν μπορείς να το δεις από κοντά. Στεγάζει πολλά αρχαία αντικείμενα και εκθέματα 2.000 χρόνων, όπως η Πύλη Ιστάρ της Βαβυλώνας, έργου του 575 π Χ., τη Ρωμαϊκή Πύλη Αγοράς της Μιλήτου, εξ ολοκλήρου, ολόκληρη την πρόσοψη του ανακτόρου της Mschatta, το Βωμό της Περγάμου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος θησαυρός των μουσείων του Βερολίνου, μήκους 4 μέτρων και πλάτους 32 μέτρων, έργο του 180 π Χ , με την  εξαιρετική ζωοφόρο της γιγαντομαχίας. Το Μουσείο αποτελεί μέρος του Νησιού των Μουσείων, με τα υπόλοιπα 4 διάσημα μουσεία, το Μουσείο Bode, την Παλιά Πινακοθήκη, τον Παλιό και το Νέο Μουσείο. Φυσικά, και τα 5 συμπεριλαμβάνονται ξεχωριστά στον κατάλογο της UNESCO «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Το μουσείο μπορείτε να το δείτε ως «εικονική περιήγηση μέσα από τη σελίδα της Google, Arts and Culture, όπου μπορείτε να ξεναγηθείτε online και σε άλλα μουσεία σε όλο τον κόσμο!