Τα 12 καλύτερα πάρκα για παιδιά στην Αθήνα

Τα 12 καλύτερα πάρκα στην Αθήνα για απίθανες βόλτες!

 • Άλσος Παπάγου

Σε μια όμορφη μεριά του Παπάγου, βρίσκεται το Άλσος με μια μεγάλη παιδική χαρά και το καφέ Piu Verde, όπου όλοι μαζί μπορείτε να δροσιστείτε μετά τα παιχνίδια στην άλλη πλευρά του πάρκου. Στην πάνω μεριά, βρίσκεται το Κηποθέατρο, όπου το καλοκαίρι φιλοξενούνται πολλές παιδικές παραστάσεις και συναυλίες και όλα αυτά σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, έκτασης 3.500 τμ. μέσα σε πεύκα, λίμνες, πανίδα και χλωρίδα. 

Κορυτσάς 31, Παπάγος 

 • Άλσος Παγκρατίου

30 στρέμματα πρασίνου με πολλά παγκάκια και πλακόστρωτα δρομάκια στο κέντρο της Αθήνας σε μια πυκνοδομημένη γειτονιά αποτελούν χαρά θεού και ανθρώπων. Δημιουργήθηκε το 1908 με τη φροντίδα της βασίλισσας Σοφίας, ενώ  από το 1936 ο χώρος παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος συνέχισε τη δεντροφύτευση που είχε ήδη ξεκινήσει. Σήμερα συνεχίζεται η ανάπλασή του με την κατασκευή της παιδικής χαράς και του γηπέδου μπάσκετ, ενώ πρόσφατα ο δήμος Αθηναίων εγκατέστησε στο άλσος σύγχρονα όργανα γυμναστικής, ειδικά σχεδιασμένα για αερόβια άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση. 

Εριφύλλης 2 & Σπύρου Μερκούρη, Παγκράτι

 • Λόφος Αρδηττού

Βρίσκεται ανατολικά από τον Ιλισσό, πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ στην κορυφή του λόφου διακρίνεται ο τάφος που θεωρείται ότι είναι του Ηρώδη του Αττικού. Η ανάβαση στον Αρδηττό με τα ανηφορικά μονοπάτια ανάμεσα στα πεύκα ανταμείβει με την απόλαυση της φύσης και την μοναδική θέα προς την πόλη. Για τους αθλητικούς τύπους, ενδείκνυται το πέταλο πάνω από το Παναθηναϊκό στάδιο, αλλά και ο ίδιος ο λόφος που έχει πολλές διαδρομές για απαιτητικούς.

Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 101, Αθήνα

 • Βοτανικός Κήπος

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Διομήδειος Βοτανικός Κήπος», όαση στο κέντρο της πόλης, αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση Βοτανικό Κήπο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ διαθέτει συνολικά περίπου 4.000 είδη φυτών και πάνω από 16.000 αποξηραμένα.
Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη. Αυτό το χαρακτηριστικό τον καθιστά ως μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις Βοτανικού Κήπου παγκοσμίως. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα των Ιστορικών φυτών, με είδη που αναφέρονται από την Ελληνική Μυθολογία ως και την Παλαιά Διαθήκη!

Ιερά Οδός 403, Βοτανικός

 • Λόφος του Στρέφη

Η Αθήνα διαθέτει πολλούς λόφους και αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για τις ανοιξιάτικες και τις καλοκαιρινές βραδιές και ανάμεσά τους ξεχωρίζει εκείνος του Στρέφη με το πράσινο και τους ερυθρόχρωμους βράχους. Θα συναντήσετε παιδιά να παίζουν στο μικρό γηπεδάκι και την παιδική χαρά, ένα μικρό θεατράκι, τουρίστες που εκτίμησαν την ομορφιά του λόφου, ζευγαράκια και πολλούς νέους που αράζουν στα βραχάκια του. Με αναβαθμισμένο πολιτιστικό προφίλ, (καλοκαιρινές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες) εκείνο που σίγουρα αξίζει είναι η πανοραμική θέα της Αθήνας από τα βόρεια προάστια και τον Λυκαβηττό μέχρι την Ακρόπολη και τη θάλασσα.

Εμμανουήλ Μπενάκη 134, Αθήνα

 • Πάρκο Αντώνης Τρίτσης

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης" αποτελεί τον μοναδικό υγρότοπο της Αττικής και έχει έκταση περίπου 1200 στρεμμάτων. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους της Αθήνας, με μέσο όρο 15.000 - 16.000 επισκέπτες, οπότε σπεύσατε νωρίς για να περιηγηθείτε στα μονοπάτια του, στις τεχνητές λίμνες (6, τον αριθμό) και στο τεχνητό κανάλι που τις συνδέει, με τη λιγότερη… αναστάτωση! 

Σπύρος Μουστάκης 23, Ίλιον

 • Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας

Μπορεί η Νέα Φιλαδέλφεια να φημίζεται για τα ανατολίτικα μεζεδοπωλεία της και τα καφέ αλλά και το άλσος της είναι μοναδικό εδώ και σχεδόν μισό αιώνα! Εκεί πήγαιναν τα πιτσιρίκια εκδρομές, εκεί χάζευαν οι επισκέπτες τους κατοίκους του ζωολογικού κήπου, εκεί δίνονταν κρυφά ραντεβού. Αν και πλέον είναι αρκετά παραμελημένο και δεν προτείνεται για επίσκεψη μετά τη δύση του ηλίου, εξακολουθεί να ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, για περιπάτους ή ορθοπεταλιές μέσα στο πράσινο, ή για οικογενειακά πικ-νικ παρέα με τον πασίγνωστο πλέον ανεμόμυλο! 

Λεωφόρος Δεκελείας 154, Νέα Φιλαδέλφεια

 • Πεδίον Άρεως

Το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο (μετά τον Εθνικό Κήπο) σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821, γι’ αυτό και είναι διακοσμημένο με τις μαρμάρινες προτομές των 21 ηρώων κατά μήκος της λεγόμενης οδού Αγωνιστών του '21. Έχει έκταση 277 στρεμμάτων, ενώ το έργο της ανάπλασης που παραδόθηκε περί τα τέλη του 2010, καλύπτει συνολικά 250 στρέμματα του πάρκου. Πληθώρα οργανώσεων και οργανισμών προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να αναβιώσει την ιστορία του, (αναψυκτήριο Άλσος), ενώ παράλληλα περιπολίες εντός και εκτός πάρκου, καθώς και η πρόσφατη φωταγώγηση σε όλη την έκταση καταδεικνύουν όλο το εύρος των δράσεων για να ενταχθεί το πάρκο ξανά στις ζωές μας, ως σημείο οικογενειακής περιήγησης, αλλά και καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών.

Λεωφόρος Αλεξάνδρας & Μαυροματαίων

 • Εθνικός Κήπος

Έχει έκταση 285 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κήπου του Ζαππείου, ενώ η πρώτη του ονομασία μέχρι το 1974 ήταν «Βασιλικός Κήπος». Το πάρκο βρίσκεται δίπλα από τη Βουλή των Ελλήνων και φιλοξενεί αρχαία ερείπια, κίονες, μωσαϊκά, λιμνούλες, προτομές επιφανών Ελλήνων, χώρο ζωοπτηνολογικής συλλογής, παιδική χαρά, ιστορικά κτίρια, ενώ μέλη της δραστήριας εταιρείας «Φίλων του Εθνικού Κήπου» δίνουν καθημερινά αγώνα και χρηματικά ποσά για τη σωστή συντήρηση, προστασία και προβολή του. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, ή εξαιτίας όλων αυτών, η επιλογή μιας οικογενειακής εξόρμησης στον κήπο είναι όχι μόνο για λόγους βόλτας, χαλάρωσης και ηλιοθεραπείας, αλλά και για ένα σύντομο ταξίδι στην ιστορία αυτής της πόλης!

Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 1, Αθήνα

 • Άλσος Βεΐκου

Θεωρείται το διαμάντι της περιοχής του Γαλατσίου και ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, ο οποίος προσφέρει διαφόρων ειδών δυνατότητες, αφού διαθέτει άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις (πισίνα, στίβο, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, κλειστά γήπεδα) καφετέρια, παιδική χαρά, χώρο και όργανα γυμναστικής, θέατρο, θερινό κινηματογράφο, ενώ τελευταία διοργανώνονται και διαγωνισμοί ανώμαλου δρόμου με μεγάλη συμμετοχή και απήχηση. Δεν αποτελεί τυχαία πόλο έλξης για 5.000 επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και εσείς θα νιώσετε τυχεροί που το επισκεφθήκατε μαζί με τα παιδιά σας για μία ολοκληρωμένη οικογενειακή εξόρμηση.

Λεωφόρος Ομορφοκλησσιάς, Γαλάτσι

 • Πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου

Όσοι το έχουν επισκεφθεί, λένε, ότι είναι το καλύτερο πάρκο για εκτόνωση παιδιών, αλλά και ενηλίκων που νιώθουν παιδιά! Βρίσκεται σε μια έκταση περίπου 10 στεμμάτων με πολλά υδάτινα στοιχεία (ρηχό ποταμάκι που διατρέχει όλο το πάρκο, σιντριβάνια) μονοπάτια, αναψυκτήριο, extreme games για μεγαλύτερα παιδιά, πίστα skateboard, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και παιδική χαρά με πρωτότυπα παιχνίδια εγκαταστάσεις. Είναι στρωμένη με συνθετικό χλοοτάπητα και μάλιστα μια γωνιά της είναι διαμορφωμένη για μωρά. Επίσης υπάρχει αρκετή έκταση και πράσινο για τα παιδιά σας ώστε να τρέξουν, να παίξουν μπάλα αλλά και να κάνουν ποδήλατο στους ποδηλατοδρόμους.

Αισχύλου 18 Νέα Ερυθραία

 • Πρότυπο Πάρκο Ελληνικού

Από το 2018 η περιοχή Αργυρούπολη - Ελληνικού απέκτησε μια νέα καταπράσινη γωνιά που έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός για όλες τις οικογένειες. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ξεχειλίζει από χρώματα, αρώματα, παιδικές φωνές σε μια έκταση 12 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει μια ολοκαίνουργια παιδική χαρά που πληροί τους κανόνες ασφαλείας, ποδηλατόδρομο, υπαίθριο γυμναστήριο, χώρο πινγκ-πονγκ, γήπεδο ποδοσφαίρου 5*5, πάρκο σκύλων, βοτανικό κήπο και χώρους για πικ-νικ. 

Τέλος, μικροί και μεγάλοι λάτρεις του κινηματογράφου απολαμβάνουν ταινίες πρώτης προβολής στο θερινό σινεμά που βρίσκεται μέσα στο πάρκο, ενώ για τους ζωόφιλους, λειτουργεί ένα ειδικά διαμορφωμένο πάρκο σκύλων.

Δραγατσανίου, Ελληνικό