Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ για το 2021-2022

Photo: otegroupmuseum.gr

Με νέες πρωτότυπες δράσεις για οικογένειες με μικρά, αλλά και μεγαλύτερα παιδιά, ξεκινούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ για τη σεζόν 2021-2022.

Τo Μουσείο Τηλεπικοινωνιών υποδέχεται φέτος το κοινό του είτε στο χώρο του Μουσείου , είτε μέσω διαδικτύου. Με κεντρικό μήνυμα «ΣΥΝΔΕΣΟΥ!» και θεματικές από το περιβάλλον, την κοινωνία και τη γιορτή, οι νέες εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες.

Περιλαμβάνουν εικαστικά εργαστήρια, μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις, STEM εκπαίδευση, και ομαδικές ξεναγήσεις. Ενδεικτικά:

Μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις για οικογένειες 4 – 12 ετών

  • «Γίνε DJ στο Μουσείο», 20/02 & 13/03/2022, 11 – 16 ετών
    Με αφορμή τους σπουδαίους εφευρέτες Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και Γουλιέλμο Μαρκόνι, τα παιδιά θα γνωρίσουν πώς ο ήχος πέρασε για πρώτη φορά μέσα από καλώδιο και στη συνέχεια μεταδόθηκε ασύρματα, ξεπερνώντας χιλιομετρικές αποστάσεις και μεταφέροντας μηνύματα σε όλη τη γη! Στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα στηθεί ένα DJ Set και τα παιδιά θα φτιάξουν ένα μουσικό κομμάτι με ήχους από το Μουσείο!
  • Τηλέφωνα από πευκοβελόνες, 3/10/2021 & 22/05/2022, 6 – 12 ετών
    Από την αίθουσα του Δορυφόρου, τα παιδιά θα μάθουν πως όσο η τεχνολογική εξέλιξη και να προχωρά, δεν μπορούμε να μη σκεφτόμαστε «το σπίτι μας» τη γη! Με έμπνευση από τη φύση και με την καθοδήγηση της εικαστικού, Μάρθας Δημητροπούλου, τα παιδιά θα μάθουν πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά με τη φύση και με πευκοβελόνες, φύλλα και ξυλαράκια από την αυλή του Μουσείου, θα φτιάξουν αριστουργήματα!
  • «Μια μαριονέτα ταξιδεύει», 12/12/2021 & 30/01/2022, 4 – 7 ετών
    Με έμπνευση απ' τη μικρή Αμάλ, μία 9χρονη πρόσφυγα - μαριονέτα 3,5 μέτρων από τη Συρία, τα παιδιά θα ανακαλύψουν ποιες ιστορίες κρύβονται πίσω από τα ζώα που συναντάμε στην έκθεση του Μουσείου. Μέσα απ' την αφήγηση ενός παραμυθιού για τη διαφορετικότητα, την περιπέτεια και την αποδοχή, θα στηθεί ένα εργαστήρι κούκλας και τα παιδιά θα κατασκευάσουν τις δικές τους μαριονέτες!

STEM δράσεις για οικογένειες 

  • «Ένας δορυφόρος προβλέπει τον καιρό»,  21/11 & 5/12, 23/01, 13/02, 13/03, 3/04, 15/05, 6 – 9 ετών
    Τα παιδιά μαθαίνουν πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας των δορυφορικών επικοινωνιών μας δίνει τη δυνατότητα να παρατηρούμε τα καιρικά φαινόμενα και να κάνουμε προβλέψεις για να χειριστούμε θέματα κλιματικής αλλαγής. Με αφορμή την κατασκευή μίας δορυφορικής κεραίας που θα βάλουν σε κίνηση, τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα συμβάλλουν στην πρόγνωση των καιρικών φαινομένων.
  • «Τα ρομπότ ανακυκλώνουν», 21/11, 5/12, 23/01, 13/02, 13/03, 3/04, 15/05, 10 – 12 ετών
    Τα παιδιά θα κατασκευάσουν ένα ρομποτικό όχημα και θα μάθουν πώς οι ρομποτικές εφαρμογές συμβάλλουν στη συλλογή και την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Θα ανακαλύψουν πως η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα δώσει μεγάλη ώθηση στη χρήση ρομποτικών συστημάτων και πώς τα ρομπότ θα δώσουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, βελτιώνοντας τις συνθήκες της ζωής μας.

Videos on Demand (για όλες τις ηλικίες), με μαγνητοσκοπημένες εκπαιδευτικές δράσεις, εικαστικά εργαστήρια και ψηφιακά παιχνίδια, τα οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κατεβάσουν.

  • Ζωγραφίζω το πορτραίτο του Bell «μισό- μισό»
    Τα παιδιά μαθαίνουν για την έννοια ολόκληρο–μισό που ανήκει στο ρεύμα τέχνης του “Ρεαλισμού”. Σε φωτογραφίες με τα πρόσωπα των εφευρετών Bell, Morse και Marconi “κομμένες” στη μέση, επεμβαίνουν δημιουργικά με ζωγραφικά υλικά και δημιουργούν έργα που αναπτύσσουν την παρατηρητικότητα με σκοπό να συμπληρωθεί το άλλο μισό του έργου.
  • Καντράν όλου του κόσμου Συνδεθείτε!
    Τα παιδιά θα γνωρίσουν τις τηλεφωνικές συσκευές της συλλογής του Μουσείου και θα εμπνευστούν για να δημιουργήσουν τα δικά τους τηλεφωνικά καντράν με χρώματα και υλικά από το σπίτι τους!
  • Pop art έργα με μαρκαδόρους ΝΕΟΝ
    Με έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα της pop art, τα παιδιά παρεμβαίνουν δημιουργικά σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το αρχείο του Μουσείου και με μαρκαδόρους ΝΕΟΝ ζωγραφίζουν πάνω σε ζελατίνες, συνθέτοντας τα δικά τους έργα.
  • Παιχνίδια στο σκοτάδι
    Παίξε παντομίμα με τη σκιά σου ή στήσε ένα ολόκληρό θέατρο σκιών στο δωμάτιό σου! Για να πάρεις ιδέες, δες το βίντεο και εκτύπωσε το αντικείμενο-σκιά που ταιριάζει στη δική σου ιστορία!
  • Museum in the dark
    Στο μουσείο σβήσαμε τα φώτα! Η δική σου αποστολή είναι να απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις ακούγοντας προσεκτικά τους ήχους που  θα σε οδηγήσουν στη σωστή απάντηση! Μέσα στο σκοτάδι, με τη βοήθεια του φακού σου, πρέπει να καταφέρεις να βρεις την έξοδο και να ανάψεις τα φώτα! Έτοιμοι; Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε θαυμάσια!  
  • Γίνε Ζογκλέρ στο σπίτι! 
    Φτιάξε τις δικές σου ζογκλερικές μπάλες με υλικά που έχεις στο σπίτι και δες πώς θα μάθεις να τις πετάς και να τις πιάνεις στον αέρα!
  • «Όταν τα δίκτυα παίρνουν χρώμα»
    Τα παιδιά μαθαίνουν σύγχρονες εικαστικές τεχνικές και δημιουργούν με ακρυλικά χρώματα νερού έργα με διαφορετικές υφές, γραμμές και άναρχα σχήματα, αποτυπώνοντας με αρτιστίκ τρόπο την ευρυζωνικότητα!
  • Τηλεφωνούπολη
    Με έμπνευση από τηλέφωνα διάφορων χρωμάτων και εποχών, τα παιδιά δημιουργούν σε ειδικά χαρτιά (cansson-χαρτόνια) μια πόλη με κτίρια –τηλέφωνα, γεμάτη χρώματα και έντονες γεωμετρικές γραμμές.
  • Ένας ζογκλέρ στο Μουσείο! 
    Τι κάνει ένας ζογκλέρ στο Μουσείο; Κάντε κλικ πάνω στον ζογκλέρ, δείτε τα κόλπα του και μάθετε για το Μουσείο!
  • Στρατιωτικά τηλέφωνα με νήματα 
    Σε μείγμα από νερό και αλεύρι τα παιδιά θα εμποτίσουν νήματα διαφορετικών υφών και με έμπνευση από το έκθεμα του Μουσείου «στρατιωτικός δέκτης ραδιοκυμάτων» θα δημιουργήσουν σε χαρτόνι  το περίγραμμα του δέκτη. 
  • Φτιάξε ένα χαρακτικό έργο! 
    Από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini-Σιατερλή, δύο σπουδαίοι χαράκτες, ο Πίνο και η Δήμητρα, μας δείχνουν τι είναι ένα χαρακτικό έργο και πώς εμείς από το σπίτι θα φτιάξουμε τα δικά μας χαρακτικά! Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά άνω 10 ετών και χρειάζεται η βοήθεια του γονέα σε όλη τη διάρκειά του.
  • Με κατσαρόλες και τάπερ παίζουμε μουσική! 
    Τα παιδιά θα γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους στέλνονταν τα μηνύματα στο παρελθόν και χρησιμοποιώντας κατσαρόλες, κουτάλες και άλλα κουζινικά σκεύη, θα μεταφέρουν όπως οι αγγελιαφόροι το μήνυμα της νίκης και θα στείλουν με σήματα Μορς το γνωστό σε όλους μας SOS!

Ο σχεδιασμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών έχει γίνει με την υποστήριξη μουσειοπαιδαγωγού και εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για το πρόγραμμα των δράσεων, τη διαθεσιμότητα και να κάνουν online την κράτησή τους από το site του Μουσείου.

Στόχος του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι η διαφύλαξη και η διάδοση της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, ως μέρους της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν πάνω από 4.000 αντικείμενα και 33.000 έγγραφα, όπως χάρτες, τηλεγραφήματα, φωτογραφίες και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

Μέτρα Υγειονομικής προστασίας 
"Συνδεόμαστε" μαζί σας με ασφάλεια, ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας για την εξάπλωση της πανδημίας. Η είσοδος στους χώρους του Μουσείου θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας και με υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο: 

Για ενήλικες και ανηλίκους από 12 ετών και άνω:
*  πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή
*  αποτελέσματος του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), το οποίο θα πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών πριν την είσοδο στο χώρο.

Για ανηλίκους από 4 έως 11 ετών: 
  *  δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου
Τα πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έντυπη μορφή είτε ηλεκτρονικά από το κινητό του επισκέπτη. Σημειώνεται ότι με τη σάρωση των κωδικών QR δεν θα συλλέξουμε, αποθηκεύσουμε ή με άλλο τρόπο επεξεργαστούμε τις προσωπικές σας πληροφορίες.

Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2022
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Πρωτέως 25, 14564 Ν. Κηφισιά
Τηλ.: 210 6110299
Κόστος: Δωρεάν
Ηλικίες: 4 – 12 ετών