Τα οφέλη της Yoga και Mindfulness στα παιδιά από την instructor Ελεάννα Πάσχου

Η Ελεάννα Πάσχου, ως μοντεσσοριανή δασκάλα ασχολείται με τα παιδιά και με τον απέραντο πολύχρωμο κόσμο τους, πάνω απο δώδεκα χρόνια. Είναι instructor for Family and Kids Yoga και Hatha Yoga

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δημιουργήσει και υλοποιήσει μία δημιουργική βόλτα στο Μουσείο της Ακρόπολης και την Αρχαία Αγορά, βασισμένη στις αισθήσεις των παιδιών (4-8 ετών) με διαδραστικά παιχνίδια.

Μία γεύση από την βόλτα της, μας δίνει το απόσπασμα που ακολουθεί: 

"Με ένα πλατύ και παιδικό χαμόγελο, η Ελεάννα υποδεχόταν τους λιλιπούτειους μαθητές πάνω από την παλιά πόλη και το πηγάδι των ευχών τραβώντας τα βλέμματα τουριστών και μεγαλύτερων σε ηλικία επισκεπτών. Πράγματι το θέαμα των νηπίων που παρακολουθούσαν με τέτοια προσήλωση, σχεδόν ευλάβεια, τις μιμήσεις και τη φωνή της δασκάλας τους ήταν σπάνιο και ταυτόχρονα μαγευτικό! Άλλοτε με πλάγια βήματα σαν κάβουρες κι άλλοτε «αόρατοι» πασπαλισμένοι με τη μαγική σκόνη του Ηρακλή, οι μικροί επισκέπτες περνούσαν ανάμεσα από τα αγάλματα, έψαχναν για λεπτομέρειες ή φαντάζονταν αυτά που έλειπαν από μια αρχαία παράσταση’’. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η αγάπη της για τα παιδιά αυτή την περίοδο που δεν μπορεί λόγω καταστάσεων να τα έχει κοντά της, την ώθησε στη δημιουργία ενός καναλιού. Μέσα από αυτό, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να απολαμβάνουν στιγμές ησυχίας και συγκέντρωσης με απλά, ήρεμα λόγια, γεμάτα έγνοια και στήριξη, προσανατολισμένα για τα παιδιά. 

Νιώθωντας ασφάλεια και ηρεμία τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, παράγουν περισσότερο και έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους. Αυτό είναι πρωτεύον για την ψυχική τους υγεία και, επίσης, πολύ σημαντικό για να νιώθουν όμορφα και γεμάτα με υγιή συναισθήματα. Πρόκειται για μερικά από τα οφέλη αυτού του ταξιδιού και της πρακτικής.

"Welcome to meditation for kids by eloue"

Μπορείτε να παρακολουθείτε τα videos στο youtube.com και να τα απολαμβάνεται με τα παιδιά σας οποιαδήποτε στιγμή εσείς επιθυμείτε.
Κάθε Δευτέρα & Παρασκευή καινούρια posts.

1. Τι είναι η Kids Yoga;

Η yoga nidra είναι ένας πιο αποτελεσματικός και δραστικός τρόπος ψυχικής και σωματικής ξεκούρασης, που μπορούμε να πούμε ότι χαρίζει ανανέωση, ένα boost ξεκούρασης, σε σχέση με τον παραδοσιακό ύπνο. Η yoga nidra είναι ισοδύναμη με 3 ώρες φυσικού βαθύ ύπνου.

Nidra σημαίνει ύπνος. Πρόκειται, δηλαδή, για μία ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, ανάμεσα στην εγρήγορση του νου και στο όνειρο. Η πρακτική της yoga nidra βοηθάει εξαιρετικά στην αποβολή άγχους, στη διαχείριση κρίσεις πανικού, δύσπνοιας, αϋπνίας, ενώ έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

Ο νους ησυχάζει και απελευθερώνει όποια ένταση μπορεί να έχει, από οποιαδήποτε κατάσταση βίωσε μέσα στην ημέρα ή από βαθύτερα θέματα και καταστάσεις. Μετά από κάποια ώρα/λεπτά άσκησης, η καρδιά αρχίζει να χτυπάει αργά, η αναπνοή γίνεται πολύ ελαφρύτερη και ο νους έρχεται σε ηρεμία. Για αυτό η διαυγής χαλάρωση αποκαλείται και ψυχικός ύπνος, ο οποίος είναι πολύ πιο θεραπευτικός από τον κανονικό, υποσυνείδητο ύπνο.

Το παιδί μαθαίνει να χαλαρώνει, να παρατηρεί τον εαυτό του, το σώμα του και κατ’ επέκταση έρχεται αντιμέτωπο με τα συναισθήματα του και εκπαιδεύεται να μαθαίνει να τα διαχειρίζεται. Με τις ασκήσεις / άσανες ρυθμίζεται η λειτουργία των ορμονών του παιδιού και εξασφαλίζεται μια αρμονική ανάπτυξη του μυοσκελετικού του συστήματος.

2. Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα οφέλη της yoga στα παιδιά; 

Η λεξη yoga σημαίνει ένωση. Είναι μια μέθοδος κατά την οποία σώμα, μυαλό και πνεύμα ενώνονται και φέρνει μια εσωτερική αρμονία. Βιώνοντας το παιχνίδι, τα παιδιά, μέσα από την πειθαρχία της yoga, δεν έχουν έγνοια και δεν ανησυχούν για το αν θα κάνουν λάθη. Όλα βρίσκουν τον τρόπο τους.

Με τις δυνατότητες/ικανότητες τους, ανάλογα σε ποιο ηλικιακό ή σωματικό επίπεδο είναι, αναπτύσσουν μια δική τους νοοτροπία. Ως μοντεσσοριανή δασκάλα σέβομαι απόλυτα την προσωπικότητα κάθε παιδιού. Πολλές φορές τα ίδια τα παιδιά με καθοδηγούν στη διάρκεια του μαθήματος, το οποίο είναι πάντα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

Στα οφέλη, λοιπόν, συγκαταλέγονται:

Βελτίωση της φυσικής κατάστασης
Χρησιμοποιούμε μύες που δεν τους ξέρουμε και αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το σώμα μας και πώς λειτουργεί. Έτσι, τα παιδιά νιώθουν καλύτερα με το σώμα τους και βελτιώνουν την φυσική τους κατάσταση.

Αύξηση αυτοπεποίθησης
Με την πρακτική της yoga μαθαίνουμε να επίμενουμε, να έχουμε υπομονή, να προσφέρουμε, να μην το βάζουμε κάτω. Μέσα από αυτή, τα παιδιά αποκτούν χαμόγελα, έχουν καλή διάθεση και έτσι αντιμετωπίζουν κάθε τυχόν δυσκολία!

Καλύτερη ισορροπία
Η ισορροπία αποτελεί βασικότατο στοιχείο της yoga. Πέφτουμε, σηκωνόμαστε. Χορεύουμε, μένουμε ακίνητοι. Η επιτυχία τους σε αυτό βοηθάει κατ’ επέκταση τον ψυχισμό τους και την ανάπτυξη τις δεξιότητές τους.

Βελτίωση συγκέντρωσης   
Δεχόμαστε αμέτρητα ερεθίσματα κάθε λεπτό. Με τη yoga τα παιδιά μαθαίνουν να αδειάζουν το μυαλό τους, να επικεντρώνονται στην αναπνοή και το σώμα τους. Έτσι, συγκεντρώνονται καλύτερα στο μάθημα, στο διάβασμά, στην οικογένεια (ως μέλη ομάδας), ακούν, συμμετέχουν ενεργά, κτλ.

Μεγαλύτερη σύνδεση μυαλού-σώματος
Η yoga πάνω από όλα ενδυναμώνει το πνεύμα, γυμνάζοντας το σώμα και ηρεμώντας το μυαλό. Ο κόσμος μας κίνειται γρήγορα. Τα παιδιά έχουν την αίσθηση του τώρα και ως δάσκαλοι, το ενισχύουμε αυτό με ασκήσεις, τεχνικές αναπνοής, κ.α.

Χρειάζεσαι εφόδια/εργαλεία να μάθεις να ζεις σε αυτό τον κόσμο και να τον αντιμετωπίζεις. Η yoga είναι ένα από αυτά. Τα παιδιά είναι υπεύθυνα και καλούνται μάθουν να επεξεργάζονται κάθε πρόκληση, κάθε πρόβλημα μέχρι να το λύσουν, να προσπαθούν και να βρίσκουν τον τρόπο, με εφόδια που κάθε δάσκαλος προσφέρει, αλλά με την δική τους δημιουργική προσωπικότητα. Είμαστε οι άνθρωποι νερό και είναι ωραίο να κυλάμε!

Τα οφέλη της Yoga και Mindfulness στα παιδιά από την Instructor Ελεάννα Πάσχου

3. Μιλήστε μας για την μέθοδο mindfulness στα παιδιά.

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι η βασική ανθρώπινη ικανότητα του να είμαστε ολοκληρωτικά στο παρόν, στη στιγμή, στο εδώ και τώρα, έχοντας επίγνωση των σκέψεων, συναισθημάτων, αισθήσεών μας και του περιβάλλοντος, με ένα τρόπο που συμπεριλαμβάνει και την αποδοχή και με ευγένεια, χωρίς να κρίνουμε.

Η άσκηση της απόκτησης της ενσυνειδητότητας είναι πολύ χρήσιμη και στα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά με απόκτηση συνειδητότητας είναι δυνατό να βελτιώνουν την ικανότητα της συγκέντρωσης τους, την προσοχή, μαθαίνουν να διαχείριζονται το θυμό και όλα τα συναισθήματά τους.

Όταν βρίσκονται σε ένταση, άγχος ή θλίψη, τα βοηθάει να πάρουν μία πιο ξεκάθαρη απόφαση στο πώς θα πράξουν. Έχουν καλύτερη, πιο οργανωμένη διαχείριση συναισθήματος και  συγκέντρωση.

Τα οφέλη είναι πολλά, αλλά ας μην μακρηγορούμε. Κάνοντας κάθε μέρα έστω και μια άσκηση συγκέντρωσης και αναπνοής, σύντομα διαπιστώνουμε ότι  αντιμετωπίζουμε καταστάσεις πιο ήρεμα και απλά, όπως επίσης και όλα μας τα συναισθήματα.

Η ευσυνειδητότητα μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα πώς νιώθουμε, τι βιώνουμε και τι σημαίνει να είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή και να ζούμε το τώρα.

4. Μπορείτε να μας πείτε κάποιες ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης;

Θα σας απαντήσω ταξιδεύοντάς σας για λίγο, όπως στα βιντεάκια μου. «Πάμε λοιπόν, είστε έτοιμοι; Καλώς ήρθατε μικροί μου ταξιδευτές. Είχατε μια χαρούμενη μέρα; Περάσατε καλά; Θα ξοδέψατε πολλή ενέργεια… Πάμε λοιπόν να ξεκουραστούμε.

Κλείσε τα μάτια και χουχούλιασε σε μια θέση καθιστή ή ξαπλωτή, όπως εσύ θέλεις, δεν έχει και τόση σημασία. Πάμε να ακούσουμε τον ψίθυρο της αναπνοής μας, ό,τι και αν έχει να μας πει. Πες στο σώμα σου να ηρεμήσει λίγο, να απολαύσει την αναπνοή του και να μείνει για λίγο ακίνητο. Στάσου λίγο έτσι, μείνε, παρατήρησε...

Πώς κάθεσαι, πού ακουμπάς, τι αγγίζεις; Είναι κρύα ή ζεστά; Αφήσου στην αναπνοή σου, ξέρει αυτή... Με τα μάτια απαλά κλειστά, κράτα την πλάτη σου όσο πιο ίσια γίνεται.... Και πάμε να αναπνεύσουμε μαζί...». Κάπως έτσι, σιγά σιγά, τα παιδιά μπαίνουν σε μια άσκηση συνειδητής αναπνοής.