Τα πρώτα δόντια του μωρού: πότε βγάζουν δόντια τα μωρά και άλλα 4 πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε

Τα περισσότερα μωρά θα βγάλουν τα πρώτα δοντάκια τους μεταξύ 6 και 12 μηνών. Γύρω στους 3 μήνες τα μωρά θα αρχίσουν να εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους, θα αρχίσουν να έχουν περισσότερα σάλια και να βάζουν τα χεράκια τους στο στόμα. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν αυτό είναι σημάδι οδοντοφυΐας, αλλά συνήθως το πρώτο δόντι εμφανίζεται περίπου στους 6 μήνες.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων βγαίνουν πρώτα τα δύο εμπρόσθια στην κάτω γνάθο, ακολουθούν τα δύο κεντρικά στην άνω γνάθο, οι πλάγιοι τομείς στην άνω γνάθο, οι πλάγιοι τομείς στην κάτω γνάθο και μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα περισσότερα μωρά συνήθως έχουν αποκτήσει και τα είκοσι νεογιλά δοντάκια τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πρώτα δόντια του μωρού

Το μασάζ στα ούλα και το κρύο μπορούν να απαλύνουν τον πόνο που νιώθει το μωρό σας

Συνήθως η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί υπερβολική δυσφορία στα μωρά, ωστόσο, πολλοί γονείς καταλαβαίνουν πότε το μωρό τους αρχίζει να βγάζει δοντάκια. Οι κυριότερες ενδείξεις είναι τα ούλα που πρήζονται, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και αρκετή γκρίνια.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, κάνοντας απαλό μασάζ στα ούλα με καθαρά χέρια ή ένα καθαρό υγρό πανί. Αν επιλέξετε μπισκότα οδοντοφυΐας, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν ζάχαρη και αλάτι και προσέξτε να μην πνιγεί το μωρό από κάποιο κομμάτι. Επίσης, υπάρχουν τα ειδικά παγωμένα δαχτυλίδια που μασάει το μωρό και άλλα λαστιχένια παιχνίδια που ανακουφίζουν τα ούλα του.
τα πρώτα δόντια του μωρού: πότε βγάζουν δόντια τα μωρά και άλλα 4 πράγματα που οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν

Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας δύο φορές την ημέρα με οδοντόπαστα φθορίου

Μόλις το μωρό σας βγάλει ένα δόντι, θα πρέπει να το βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα με τη λεγόμενη βρεφική δακτυλική οδοντόβουρτσα και την αντίστοιχη βρεφική οδοντόκρεμα σε μορφή ζελ, ειδικά μετά το τελευταίο γάλα ή φαγητό της ημέρας. Αποφύγετε να βάζετε το μωρό στο κρεβάτι με το μπουκάλι, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (AAPD), συστήνουν στην ηλικία των 3 ετών να χρησιμοποιείται ποσότητα οδοντόκρεμας φθορίου στο μέγεθος μπιζελιού. Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν και να βοηθούν το παιδί να βουρτσίζει καλά τα δόντια του μέχρι περίπου τα 7 ή 8 χρόνια.

Το φθόριο πρέπει να προστεθεί στη διατροφή του παιδιού σας σε ηλικία 6 μηνών

Το φθόριο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών, σκληραίνοντας το σμάλτο τους. Συχνά υπάρχει στο νερό της βρύσης. Ωστόσο, ρωτήστε τον παιδίατρό σας για να δείτε αν τυχόν χρειάζεται κάποιο  συμπλήρωμα.

Επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο όταν εμφανιστεί το πρώτο δόντι

Καλό είναι να κλείσετε το πρώτο ραντεβού του μωρού σας με τον παιδοδοντίατρο αφού εμφανισθεί το πρώτο του δοντάκι ή στα πρώτα του γενέθλια, ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα τα δόντια αναπτύσσονται κανονικά και ότι δεν υπάρχουν οδοντικά προβλήματα. Εκείνος θα σας δώσει επιπλέον συμβουλές για τη σωστή υγιεινή.