Τεστοστερόνη: τι προκαλεί στους άνδρες η έλλειψή της

Η τεστοστερόνη είναι η βασική ανδρική ορμόνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών των ανδρών. Ένα από τα θέματα που απασχολούν όλο και περισσότερο το ανδρικό φύλο είναι η έλλειψη τεστοστερόνης και η διαπίστωση χαμηλών επιπέδων της. Αυτό συμβαίνει γιατί από τη μία αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας και από την άλλη, οι άνδρες μιλούν πλέον πιο ανοιχτά για τα πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας που τυχόν αντιμετωπίζουν.

Όταν, λοιπόν, η τεστοστερόνη μειωθεί περισσότερο από το φυσιολογικό, ένας άνδρας μπορεί να παρουσιάσει μια σειρά από συμπτώματα. Χαμηλή τεστοστερόνη σημαίνει ότι τα επίπεδα πέφτουν κάτω από τα 300 ng/dL. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το φυσιολογικό εύρος είναι 300-1000 ng/dL. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα έλλειψης τεστοστερόνης

1. Χαμηλή λίμπιντο
Η τεστοστερόνη παίζει βασικό ρόλο στη λίμπιντο (σεξουαλική ορμή) των ανδρών. Όσο μεγαλώνει ένας άνδρας μπορεί να παρατηρήσει μία φυσιολογική μείωση της σεξουαλικής ορμής, ωστόσο, όταν υπάρχει χαμηλή τεστοστερόνη, ενδέχεται να νιώσει πιο δραστική πτώση στην επιθυμία του για σεξ.
Τεστοστερόνη: τι προκαλεί στους άνδρες η έλλειψή της
2. Στυτική δυσλειτουργία
Η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην επίτευξη και τη διατήρηση μιας καλής στυτικής λειτουργίας, καθώς διεγείρει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο για να παράγει μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό συμβάλει στην ενεργοποίηση μιας σειράς χημικών αντιδράσεων που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της στύσης. Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πολύ χαμηλά, ένας άνδρας μπορεί να δυσκολεύεται να επιτύχει στύση ή να έχει αυθόρμητες στύσεις.

3. Μείωση παραγωγής σπέρματος
Η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην παραγωγή σπέρματος. Επομένως, όταν παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα, υπάρχει μείωση του όγκου του σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση.

4. Απώλεια μυϊκής μάζας
Καθώς η τεστοστερόνη συμβάλει στην οικοδόμηση μυών, η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής μάζας.

5. Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση ή αραίωση της οστικής μάζας, παρατηρείται πιο συχνή στις γυναίκες, ωστόσο, η έλλειψη τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας, κάνοντας τους άνδρες, επίσης, επιρρεπείς σε κατάγματα.

6. Αυξημένο σωματικό λίπος
Οι άνδρες με χαμηλή τιμή τεστοστερόνης μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση του σωματικού λίπους ή πιο συγκεκριμένα, γυναικομαστία ή διόγκωση του μαστικού ιστού. Αυτό οφείλεται σε μια ανισορροπία μεταξύ της τεστοστερόνης και του οιστρογόνου στον ανδρικό οργανισμό.

7. Απώλεια μαλλιών
Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών, καθώς επίσης την τριχόπτωση στο πρόσωπο και στο σώμα.

8. Κόπωση
Ένα ακόμη σύμπτωμα είναι το αίσθημα κόπωσης και η μείωση της ενέργειας, που μπορεί να αναφερθεί από άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

9. Μεταβολές στη διάθεση
Η τεστοστερόνη επηρεάζει πολλές φυσικές διεργασίες στο σώμα, με αποτέλεσμα να ενδέχεται να επηρεάσει τη διάθεση. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή έλλειψη συγκέντρωσης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επειδή πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από άλλες αιτίες, ο γιατρός σας είναι ο μόνος αρμόδιος για να σας κατατοπίσει σχετικά.