Θέατρο, βιβλίο και παραμύθια για τους μικρούς μας φίλους

Ανήσυχοι έφηβοι εμπνέονται από τρεις ανήσυχες πόλεις! 
Όταν το 1925 άφησε τη δουλειά του στο Μπουένος Άιρες, ως νυχτερινός τηλεφωνητής, είπε: "Και τώρα, έχω μία ιδέα", (Αριστοτέλης Ωνάσης, 1906 - 1975).

Οι ιδέες του δημιούργησαν μια αυτοκρατορία και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την ίδρυση της ΣΤΕΓΗΣ που παραμένει ακόμη και σήμερα το καλλιτεχνικό στέκι για μοναδικά δρώμενα. Σε αυτό μέρος λαμβάνει χώρα και εφέτος το Onassis Youth Festival, ένα διαδραστικό πολυθέαμα από έφηβους προς έφηβους και όχι μόνο!

Το μοναδικό αυτό φεστιβάλ για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου θα μπορούσε κάλλιστα να ενταχθεί στην κατηγορία πρωτότυπων δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων δημιουργικής έκφρασης για εφήβους εντός και εκτός των τειχών της Στέγης. 

Εφέτος, για τρεις ώρες την εβδομάδα, μαθητές αφήνουν τα βιβλία και τα θρανία και ανεβαίνουν στη σκηνή ως φερέλπιδες πρωταγωνιστές, ενώ το ρόλο των δασκάλων τους παίζουν καλλιτέχνες από όλες τις… τέχνες!

Σημείο αναφοράς τους, το τρίπτυχο πόλεων Αθήνας - Αλεξάνδρειας - Βηρυττού, τριών πόλεων στενά συνδεδεμένων με την ιστορία του ίδιου του Ωνάση, συγχρόνως, όμως, με την δική τους πλούσια πολιτιστική ιστορία.

Μέσα από την επαφή με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, οι έφηβοι-ηθοποιοί, αυτοσχεδιάζουν, προβάρουν, εκφράζονται έχοντας στο χέρι τους πραγματικές ιστορίες κατοίκων αυτών των πόλεων.  Απομνημονεύματα, ντοκουμέντα, ιστορικά τεκμήρια, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, αλλά και προσωπικές συνεντεύξεις, γίνονται «σενάριο» στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, για Μεγάλες, συγκινητικές παραστάσεις!

Info 

Πότε: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 19/20/21 Απριλίου 2019

Πού: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος-Κουκάκι

Κόστος: Δωρεάν

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τηλ.: 2130178000 (όπου μπορείτε να ρωτήσετε και για τις ώρες)

Ηλικίες: Παιδιά 13 - 17 ετών

 

  • ΞΕΝΑΓΗΣΗ: Περίπατος Βιβλίου – λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου στις 23 Απριλίου 2019

«Θα κρατάω ένα βιβλίο στο χέρι»

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιερώνει στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου, (έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες) οπότε από τις 2 έως τις 23 Απριλίου το βιβλίο έχει και φέτος την τιμητική του. 

Διαλέξεις, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και ειδική μνεία γίνεται φέτος στα πνευματικά δικαιώματα και την προστασία τους, ενώ ο κλασικός πλέον Περίπατος Βιβλίου θα τροφοδοτήσει με νέα ερεθίσματα τους φίλους της ανάγνωσης την ημέρα αυτή.

Το αναγνωστικό κοινό είναι ελεύθερο να επιλέξει τη δική του διαδρομή σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά τρεις ξεναγήσεις στον χώρο της βιβλιοθήκης και του αναγνωστηρίου (ώρα έναρξης: 10:00 – 11:30 – 13:00), με αναφορές στην ιστορία της και τις συλλογές της. Θα γίνει, επίσης, ενημέρωση για τη διαδικασία μετεγκατάστασής της στο νέο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπως επίσης και για τις ιδιαίτερα σημαντικές νέες προοπτικές και υπηρεσίες που θα προσφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος (ΕΒΕ) στις νέες εγκαταστάσεις. Ο Περίπατος θα συνεχιστεί σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία του κέντρου, περιμετρικά της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της πλατείας Συντάγματος.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Λίγα ακόμη λόγια

Ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ είναι μια όμορφη βόλτα στην Αθήνα του βιβλίου και θα περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα σημεία τα οποία το αθηναϊκό κοινό δεν έχει συχνά την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά. Η βόλτα θα περνά μέσα από βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους και βιβλιοθήκες, συνολικά 22 σημεία του κέντρου της πόλης. Μέσα από αυτή τη βόλτα οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, να γνωρίσουν αγαπημένους συγγραφείς, να συμμετάσχουν σε δρώμενα, να νιώσουν μια διαφορετική εμπειρία από την επαφή τους με το βιβλίο και κυρίως… να βρεθούν μεταξύ τους!

Info 

Πότε: Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου 2019

Πού: Κέντρο Αθήνας – Διάφορες Διαδρομές

Κόστος: Δωρεάν

Πληροφορίες – Κρατήσεις: ΕΒΕ, Επίσημη Σελίδα στο Facebook 

Ηλικίες: Μικροί & Μεγάλοι

  • ΘΕΑΤΡΟ: "Γύρω γύρω μήνες": Η διαδραστική, μουσικοπαιδαγωγική παράσταση στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Μαθαίνω τους μήνες μέσα από την παράδοση!

«Κάθε μήνας είναι ξεχωριστός… και κάθε μήνας χρειάζεται…», μου έλεγε η γιαγιά μου όταν μου διηγούταν το παραδοσιακό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες». Τώρα ξαναγεννιέται με πρωτότυπη αφήγηση σε μια διαδραστική, μουσικοχορευτική παράσταση, από την θεατρική ομάδα Μικρός Νότος  για παιδιά από 3 ετών στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Ειδικά, για το μήνα Απρίλιο που ολοκληρώνεται ο κύκλος των παραστάσεων, γίνεται ειδικό αφιέρωμα, στον μήνα της Λαμπρής, στα έθιμα του Πάσχα και στα κάλαντα του Λαζάρου. 

Η παράσταση γεννήθηκε από μία ιδέα της Χρύσας Διαμαντοπούλου - ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος - η οποία επέλεξε, συνέθεσε και σκηνοθέτησε το εκτός παραμυθιού υλικό. Ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Δαμουλής έγραψε το παραμύθι σε έμμετρο λόγο, δένοντάς τον με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα.

Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια - Λουλάκη συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος - ειδικευμένη στο Drama in Education, σχεδίασε και δίδαξε τα έθιμα ως θεατρικά παιχνίδια και μαζί με την Χρύσα Διαμαντοπούλου φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με πολλά θεατρικά και μουσικά παιχνίδια.
Με σύγχρονο ρυθμό, μέσα στην καθημερινότητα της ζωής στην πόλη, όλοι οι δημιουργοί της παράστασης φέρνουν στο προσκήνιο πλούτο, γνώση και εμπειρία από το χθες, από έθιμα και παραδόσεις που κοντεύουμε να ξεχάσουμε, με παροιμίες και τραγούδια, με ποιήματα και αινίγματα, με ζωντανή μουσική, με μουσικά όργανα (γνωστά και πρωτότυπα), με διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια, σε μια γιορτή που στήνεται μήνα το μήνα για κάθε μήνα!

Για την ιστορία… Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει η κυρά Καλή και φτάνει στο παλάτι του γέρο - Χρόνου, όπου συναντά τον κάθε έναν από τους 12 μήνες και μιλά μαζί του με ανοιχτή καρδιά για τα ξεχωριστά χαρίσματά του. Αναδεικνύει τα καλούδια του καθένα, τον ευχαριστεί για τα δώρα που προσφέρει και για τις ομορφιές του. Ζει την κάθε εποχή με τα έθιμά της και τα ζωντανεύει σε μια γιορτή, όπως εκείνες που απλά και παραδοσιακά έστηναν οι παρέες των παιδιών στις γειτονιές, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Η υπόθεση της παράστασης:
 
Η κυρά Καλή συναντά τον κάθε έναν από τους 12 μήνες, μιλά μαζί του, ζει την κάθε νέα εποχή με τα έθιμά της και τα ζωντανεύει σε μια γιορτή, όπως εκείνες που απλά και παραδοσιακά έστηναν οι παρέες των παιδιών στις γειτονιές, σε όλη την Ελλάδα. Με ενδιαφέροντα τρόπο, παρουσιάζονται στοιχεία από τη λαογραφία, γλωσσοδέτες, παροιμίες και γίνονται παιχνίδια με κοινό στόχο, την ενημέρωση, μέσα από το παιχνίδι!

Πότε: Κυριακή, 21 Απριλίου, τελευταία παράσταση στις 12:00

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος

Κόστος: 10 ευρώ, ομαδικό 8 ευρώ

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2103418550 & 6973453881

Ηλικίες: 3 - 5 & 5 - 9 ετών